Prečo HBO ruší úspešné seriály? Skončil Westworld, Viktoriánky aj Vychovaní vlkmi

Stanica HBO, ktorá je známa produkciou kvalitných seriálov, v poslednej dobe zrušila viacero titulov s veľkým potenciálom. Či už ide o sci-fi Vychovaní vlkmi, za ktorým stojí slávny režisér Ridley Scott, alebo Viktoriánky od filmára Jossa Whedona, HBO ruší jednotlivé projekty skôr, než sa stihnú poriadne rozbehnúť. Seriály sa tak nielenže nedočkajú pokračovania, ale často sú úplne odstránené zo streamovacej ponuky stanice HBO Max.

02.03.2023 08:00
vychovaní vlkmi, raised by wolves, Foto:
Jedným zo seriálov HBO, ktoré už diváci sledovať nebudú, je aj Raised by Wolves (Vychovaní vlkmi).
debata

Piata séria nebude

Len krátko po tom, ako mala premiéru štvrtá séria populárneho seriálu Westworld, producenti oznámili, že ďalšie pokračovanie sa nekoná. Tvorcovia Jonathan Nolan a Lisa Joyová mali pritom v pláne ukončiť seriál piatou sériou.

Takto zostal príbeh, ktorý oslovil nejedného fanúšika sci-fi svojím unikátnym prístupom k problematike umelej inteligencie, nedokončený. Je pravda, že hodnotenia kritikov od prvej série postupom času klesali, kvalita Westworldu však zostala vysoko.

Raised by Wolves, trailer

To isté sa, bohužiaľ, nedá tvrdiť o sledovanosti. Zatiaľ čo jednotlivé epizódy prvej série sledovalo v priemere 1,82 milióna divákov, pri štvrtej to bolo už len 0,35 milióna. Ďalšími dôvodmi, pre ktoré sa HBO rozhodlo zrušiť Westworld, boli vysoké produkčné náklady a zmeny vo Warner Bros. Company, pod ktorú stanica patrí.

„Počas uplynulých štyroch sezón vzali Lisa a Jonah divákov na dychberúcu odyseu, pozdvihujúc latku pri každom kroku. Sme ohromne vďační im, ich nesmierne talentovanému obsadeniu, producentom a štábu a všetkým našim partnerom v Kilter Films, Bad Robot a Warner Bros. Televison,“ píše sa v oficiálnom stanovisku HBO. Je smutné, že sa tvorcom nepodarilo rozlúčiť s Westworldom tak, ako zamýšľali, a fanúšikovia tak môžu márne čakať na akékoľvek zadosťučinenie.

Záber zo 4. série seriálu Westworld. Foto: HBO
westworld, Záber zo 4. série seriálu Westworld.

Dôvodom je spájanie spoločností

Podobný osud stihol aj ďalšie veľkolepé sci-fi s názvom Vychovaní vlkmi (Raised by Wolves). Seriál, ktorý sleduje príbeh dvoch androidov vychovávajúcich deti na planéte Kepler-22b, sa neočakávane skončil po dvoch sériách. Prvé dve epizódy režíroval Ridley Scott, známy snímkami Votrelec a Blade Runner. Okrem toho bol tiež výkonným producentom seriálu.

Napriek pozitívnym kritikám, podľa ktorých bola dokonca druhá séria lepšia ako prvá, a vysokej sledovanosti bol seriál zrušený. Ešte predtým, než bola informácia oficiálne potvrdená, na túto možnosť upozornil na sociálnej sieti Twitter Abubakar Salim, herec, ktorý v seriáli stvárnil postavu Otca. Za dôvod, prečo dochádza k zrušeniu viacerých seriálov, považuje spojenie spoločností WarnerMedia a Discovery.

„Nie je to prekvapujúce, najmä po správach o spájaní a po tom, čo sa deje v spoločnosti Warner, že viacero seriálov sa nedočká dokončenia svojich príbehov,“ napísal Salim. Seriál Vychovaní vlkmi, ktorý mnohých zaujal zaujímavým príbehom spájajúcim technológiu a mysticizmus, sa tak náhle skončil bez podrobnejšieho vysvetlenia, prečo k tomu vlastne došlo. Podľa Salima je však možné, že seriál prevezme iná stanica či streamovacia platforma.

Ktoré seriály na HBO už diváci neuvidia?

Pozrite si snímky z obľúbených seriálov, ktorým dala HBO stopku.

Fotogaléria
Záber zo 4. série seriálu Westworld.
Záber zo 4. série seriálu Westworld.
+2Záber zo 4. série seriálu Westworld.

Chcú ušetriť

Ďalším nešťastným príkladom čudnej stratégie stanice HBO je seriál Viktoriánky (The Nevers). Opäť ide o sci-fi, čo už začína byť podozrivé – žeby noví šéfovia nemali tento žáner v láske? Viktoriánky vznikli z pôvodného námetu Jossa Whedona, ktorý režíroval niekoľko epizód. Neskôr sa pre únavu rozhodol prácu na seriáli zanechať – mnohí sa však domnievajú, že dôvodom boli obvinenia z obťažovania na pracovisku, ktorým Whedon v tom čase čelil.

Viktoriánky, trailer

Viktoriánky mali premiéru v roku 2021, pričom sa ich priemerná sledovanosť pohybovala okolo jedného milióna divákov. Tvorcovia rozdelili prvú sériu, ktorá pozostáva z 12 epizód, na dve časti. Premiéra druhej polovice sa neustále odďaľovala, a keď konečne prišla, sprevádzala ju nemilá informácia – seriál sa ruší.

Jeho posledných šesť epizód sa dokonca ani nedostalo na HBO Max, namiesto toho si ich diváci mohli pozrieť na streamovacej platforme Tubi. Viktoriánky tak postihol rovnaký osud ako seriály Westworld a Vychovaní vlkmi – nielenže sa nedočkali pokračovania, ale HBO už existujúce epizódy vyradilo zo svojej ponuky.

Stanica HBO nestihla odvysielať ani druhú... Foto: Profimedia
The Nevers Stanica HBO nestihla odvysielať ani druhú polovicu prvej série, a už stihla dať svojmu novému fantasy seriálu Viktoriánky (The Nevers) stopku. Druhej série sa teda diváci nedočkajú.

Pri Viktoriánkach ide o obzvlášť smutný koniec, pretože originálny príbeh z prostredia viktoriánskeho Anglicka stihol svojou prvou sériou navnadiť diváka – no má smolu, pretože ďalšej sa už nedočká. Je otázne, ktoré ďalšie seriály z dielne HBO čaká podobný koniec – Warner Bros. Discovery chce totiž znižovaním nákladov usporiť na výdavkoch 3,5 miliardy dolárov.

Generálny riaditeľ spoločnosti David Zaslav však zdôraznil, že v ponuke HBO sa ešte stále nachádzajú kvalitné drámy ako Rod draka, The Last of Us či Eufória.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #HBO #Westworld #Viktoriánky #Vychovaní vlkmi