The Last of Us nie je jediný. Filmov a seriálov podľa počítačových hier pribúda

Hororová dráma The Last of Us je jedným z najúspešnejších seriálov z produkcie HBO. Nadšení sú ňou kritici, diváci i fanúšikovia hry, podľa ktorej bol seriál natočený. Premiéru si v prvý deň pozrelo zhruba 4,7 milióna divákov - takú sledovanosť mal na stanici HBO od roku 2010 už len Rod Draka. Seriál The Last of Us, ktorého tvorcovia už potvrdili pokračovanie, nie je prvou televíznou adaptáciou počítačovej hry - zrejme je však najlepšou.

04.03.2023 08:00
The Last of Us Foto:
Pedro Pascal ako Joel a Anna Torv ako Tess.
debata (1)

Do hlavných úloh Joela a Ellie obsadili tvorcovia Pedra Pascala a Bellu Ramseyovú – obaja si predtým zahrali v Hrách o tróny, Pascal sa objavil aj v snímkach ako Kingsman: Zlatý kruh či Wonder Woman 84, Ramseyová si zasa zahrala v seriáloch Temné hmoty či Becoming Elisabeth.

Po tom, ako boli obsadení, ich tvorcovia požiadali, aby hru nehrali – Pascal a Ramseyová však neodolali a predsa len si ju zahrali. Aj vďaka tomu dokázali svoje postavy stvárniť naozaj autenticky.

Pedro Pascal ako Joel a Anna Torv ako Tess.
Nico Parker ako Joelova dcéra Sarah.
+7Keď si stratený v temnote, hľadaj svetlo.

Hubová pandémia

V roku 2003 vypukla apokalypsa spôsobená hubou, ktorá ovláda ľudí a mení ich na čosi podobné zombie. Šírenie nákazy sa nepodarí zastaviť a moderná civilizácia zanikne – zostane len niekoľko nenakazených preživších, ktorí žijú v obrnených mestách či v rôznych skrýšach. Jedným z nich je aj Joel, neprístupný muž, ktorý počas apokalypsy prišiel o dcéru Sarah (Nico Parkerová).

Jedného dňa, 20 rokov po vypuknutí hubovej pandémie, dostane nezvyčajnú úlohu – prepašovať 14-ročnú Ellie (Bella Ramseyová) z mesta a dostať ju k tým správnym ľuďom. Zdá sa, že na jej pleciach leží osud celého ľudstva – je totiž imúnna voči hubovej nákaze.

Večne zachmúrený Joel sa tak neochotne vydáva na cestu spolu so vzdorovitou Ellie. Po čase sa medzi nimi vytvorí silné puto, vďaka ktorému sa im podarí prekonať nejedno nebezpečenstvo.

Trailer k seriálu The Last of Us.

Najlepšia hra všetkých čias?

Hra The Last of Us od štúdia Naughty Dog vyšla v roku 2013 na konzole Play Station 3, neskôr bola dostupná aj na Play Station 4. Ide o jednu z najpredávanejších hier v histórii – v prvom týždni od vydania sa predalo vyše 1,3 milióna kópií.

Okrem toho sa jej podarilo získať množstvo významných ocenení vrátane D. I. C. E. Award, Annie Award, Golden Joystick Award, British Academy Video Games Award či Game Developers Choice Award. Mnohí označujú The Last of Us za najlepšiu hru všetkých čias.

Jedinou herečkou, ktorá stvárnila tú istú postavu v hre aj v seriáli, je Merle Dandridgeová, predstaviteľka Marlene. Okrem nej boli do seriálu obsadení aj predstavitelia herného Joela a Ellie, len si tentoraz zahrali iné postavy – Troy Baker stvárnil jedného z členov Davidovej skupiny a Ashley Johnsonová zasa matku Ellie. Scenár mal v oboch prípadoch na starosti Neil Druckmann.

The Last of Us je hrou z pohľadu tretej osoby, hráč v nej bojuje pomocou rôznych zbraní, proti nepriateľom môže využiť aj taktiku plúženia sa. Hra obsahuje aj multiplayerový režim, vďaka ktorému spolu a proti sebe môžu hrať dvaja až ôsmi hráči.

Mortal Kombat
V roku 2021 vyšiel film Mortal...
Lara Croft: Tomb Raider
Angelina Jolie vo...
+3Resident Evil: Afterlife
Milla Jovovich v...

Resident Evil

Zrejme najznámejšou filmovou adaptáciou počítačovej hry je séria Resident Evil. Podobne ako The Last of Us, aj v tomto príbehu zohrávajú hlavnú úlohu zombie. Hra japonského štúdia Biohazard má niekoľko dielov a remakov, prvý titul vyšiel ešte v roku 1996. Tento rok by malo vyjsť ďalšie pokračovanie s názvom Resident Evil 4. Resident Evil je najzárobkovejšou hororovou hernou sériou, ktorá nemá len filmové, ale aj seriálové, knižné, komiksové a animované adaptácie.

Trailer k filmu Resident Evil: Afterlife.

Do dnešného dňa zostáva najznámejšou adaptáciou filmová séria v hlavnej úlohe s Millou Jovovich, ktorá odštartovala v roku 2002. Napriek tomu, že kritici ani fanúšikovia hry neboli z filmov bohvieako nadšení, bol Resident Evil najzárobkovejšou hororovou sériou, najzárobkovejšou filmovou adaptáciou počítačovej hry a najzárobkovejším zombie filmom. Po čase však Resident Evil prišiel o prvenstvo vo všetkých troch kategóriách.

Záverečný film série, Resident Evil: Posledná kapitola, mal premiéru v roku 2016. O päť rokov neskôr nasledoval reboot s názvom Resident Evil: Vitajte v Racoon City, ktorý bol taký zlý, že fanúšikovia série sa radšej tvária, že vôbec nevznikol.

Max Payne

Neo-noirová hra Max Payne od štúdia Remedy Entertainment vyšla v roku 2001, nasledovali dve pokračovania. Nazvaná je podľa protagonistu, newyorského detektíva, ktorý chce pomstiť smrť svojej rodiny. V súčasnosti vzniká remake prvých dvoch titulov série, ktorý vyjde pod hlavičkou štúdia Rockstar Games.

Trailer k filmu Max Payne.

V roku 2008 mal premiéru rovnomenný film, v ktorom stvárnil hlavnú postavu Maxa Paynea herec Mark Wahlberg. Okrem neho si v snímke zahrala aj Mila Kunis, Ludacris či Olga Kurylenko. Nanešťastie si vyslúžil prevažne negatívnu kritiku a na stránke Rotten Tomatoes má len 15-percentné hodnotenie. Mark Wahlberg bol za stvárnenie Maxa Paynea nominovaný na Zlatú malinu v kategórii najhorší herec.

Tomb Raider

Prvá hra v sérii Tomb Raider od štúdia Core Design vyšla v roku 1996 a predstavila svetu postavu Lary Croft – archeologičky, ktorá sa vydáva na viaceré dobrodružstvá. Keďže hra vznikla v časoch, keď ešte grafika ani zďaleka nedosahovala dnešné štandardy, mnohí fanúšikovia hry s humorom spomínajú na Larine „kockové“ prsia. Z celej série, obsahujúcej niekoľko hier, sa do roku 2022 podarilo predať vyše 95 miliónov kópií a dostala sa aj do Guinessovej knihy rekordov.

Trailer k filmu Lara Croft: Tomb Raider.

Dodnes je Lara Croft jednou z najznámejších herných postáv. V roku 2001 mala premiéru prvá filmová adaptácia s názvom Lara Croft: Tomb Raider, v ktorej hlavnú hrdinku stvárnila Angelina Jolie. O dva roky neskôr vyšlo pokračovanie s podtitulom Kolíska života.

Prvý film si vyslúžil negatívne recenzie, no z finančného hľadiska išlo o úspech – jeho pokračovanie dosiahlo presný opak. V roku 2018 mal premiéru nový Tomb Raider, pričom sa v hlavnej úlohe predstavila Alicia Vikanderová. V pláne bolo aj jeho pokračovanie, ktoré sa však napokon neuskutočnilo.

Ďalšie adaptované hry

  • Mortal Kombat
  • Ježko Sonic
  • Detektív Pikachu
  • Super Mario Bros
  • The Angry Birds Movie

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #seriál #horor #počítačová hra #Lara Croft #Resident Evil #The Last of Us #Max Payne