Ako prežiť hororový film? Nesmieš mať sex. Ako sa z Vreskotu stala kultová séria

Ťažko by ste hľadali hororového fanúšika, ktorý by nepoznal Vreskot. Otcom tejto dnes už legendárnej série, ktorej šiesty diel práve prichádza do kín, nie je nikto iný ako Wes Craven, jeden z najvýznamnejších hororových režisérov vôbec. Čím sa jeho satirický slasher zapísal do dejín kinematografie? Prečo dnes Vreskot považujeme za kultovú sériu?

11.03.2023 11:29
vreskot 6 Foto:
Snímka z filmu Vreskot 6.
debata

Craven debutoval v roku 1972 so snímkou Posledný dom naľavo, ktorý je dodnes vnímaný ako jeden z najbrutálnejších filmov z obdobia 70. rokov – aj pre dnešného diváka je to neľahké pozeranie. Nasledovali snímky ako Hory majú oči, Požehnanie smrti, Had a dúha: Smrtiace voodoo, Shocker, Ľudia pod schodmi či Nočná mora z Elm Street.

V roku 1996 sa rozhodol natočiť Vreskot – satirickú snímku, ktorá si uťahuje z viacerých hororových stereotypov. Hlavnou hrdinkou je Sidney Prescottová (Neve Campbellová), tínedžerka žijúca v pokojnom mestečku Woodsboro.

Trailer k filmu Vreskot.

Sidney sa musí vyrovnať so stratou svojej matky, ktorú pred rokom znásilnil a zavraždil Cotton Weary (Liv Schreiber). Okrem toho sa na scéne objaví nový vraždiaci maniak s maskou, podľa ktorej aj dostal svoje meno – Ghostface. Ten jeden po druhom likviduje kamarátov Sidney.

Takže typický slasher. Partia tínedžerov musí čeliť sériovému vrahovi, ktorý ich jeden po druhom zabíja – vždy nejakým originálnym spôsobom. Navyše sa dej všetkých (s výnimkou posledného dielu) filmov odohráva na jednom mieste, teda vo Woodsboro – podobne ako Piatok trinásteho (Crystal Lake), Halloween (Haddonfield) či Cravenova vlastná Nočná mora z Elm Street (Springwood).

Ako prežiť horor?

Naši hlavní hrdinovia si veľmi dobre uvedomujú, že sa nachádzajú v horore, preto si pripomenú základné pravidlá, ako prežiť: 1. nesmieš mať sex, 2. nesmieš piť ani užívať drogy, 3. nikdy, za žiadnych okolností nesmieš povedať: „Hneď sa vrátim“, pretože sa nevrátiš.

V pokračovaniach pravidlá pribúdajú – zomrieť môže ktokoľvek vrátane hlavnej postavy, zabijak je silnejší, takže sa nedá zabiť len jednoduchým pobodaním, zomrieť môžu aj panici, nikdy never svojmu partnerovi…

Časom sa Sidney Prescottová stala jednou z najobľúbenejších final girls (posledná v horore, ktorá prežila), okrem nej sa v sérii Vreskot zviditeľnila aj bezcharakterná novinárka Gale Weathersová (Courteney Coxová), policajt Dewey Riley (David Arquette) a filmový nadšenec Randy Meeks (Jamie Kennedy).

M3GAN Čítajte viac Recenzia: Vraždiaca bábika si podmanila svet

Nuž a nedá sa nespomenúť samotný Ghostface, ktorý je unikátny tým, že sa pod jeho maskou v každom filme skrýva niekto iný. Pôvodne to bol Sidneyin priateľ Billy Loomis (Skeet Ulrich) a jeho kamarát Stu Macher (Matthew Lillard). Divák tak zakaždým háda, kto by to mohol byť, tvorcovia sú však kreatívni a vždy prekvapia. Zaujímavosťou je, že v každom filme Ghostfacea dabuje Roger L. Jackson.

Vo filmoch Vreskot sa objavilo množstvo známych tvárí ako Jada Pinkett-Smithová, Sarah Michelle Gellarová, Tori Spellingová, Linda Blairová, Luke Wilson, Portia de Rossiová, Patrick Dempsey, Carrie Fischerová, Emma Robertsová, Adam Brody či Kristen Bellová.

polnočny klub Čítajte viac Recenzia seriálu Polnočný klub: Čakajú na smrť a rozprávajú si desivé príbehy

Craven, ktorý si vo Vreskote tiež strihol menšiu úlohu, režíroval prvé štyri snímky série. V roku 2015 zomrel ako 76-ročný na následky mozgového nádoru. Vreskot 5 a Vreskot 6 preto režírovala dvojica Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett.

Séria Vreskot je obľúbená, pretože si ju užije bežný divák aj hororový nadšenec. Obsahuje tzv. metahumor, ktorý je pre Cravena typický, zaujímavé postavy a originálne scény vrážd. Najnovší Vreskot 6 dokazuje, že táto hororová séria zostáva relevantná dodnes, a že sa ešte od jej tvorcov máme na čo tešiť.

Zaujímavosti o sérii Vreskot

  • Vreskot bol voľne inšpirovaný Gainesvillským rozparovačom, ktorý počas svojho vražedného besnenia používal masku
  • o rolu Sidney sa zaujímala Alicia Wittová, Melissa Joan Hartová a Brittany Murphyová, Reese Witherspoonová ju odmietla
  • rolu Billyho Loomisa odmietol Joaquin Phoenix
  • vo filmoch sa nachádzajú odkazy na iné horory ako Piatok trinásteho či Halloween
  • inšpiráciou pre masku Ghostfacea bol obraz Edvarda Muncha s názvom Vreskot
  • film sa mal pôvodne volať Scary Movie (neskôr tak pomenovali inú parodickú filmovú sériu)
  • pri natáčaní prvého filmu sa použilo 50 galónov falošnej krvi
  • v prvom Vreskote je v televízii Halloween, v jeho pokračovaní Halloween: H20 je zasa vidieť ukážka z filmu Vreskot 2

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #horor #vreskot