Adrien Brody svoj oscarový film nemôže ani vidieť. Zničil ho fyzicky i psychicky

Pre film, ktorý ho najviac preslávil, musel extrémne schudnúť, čo výrazne ovplyvnilo jeho zdravotný stav. "Ochorel som z toho," uviedol v nedávnom rozhovore pre The Sunday Times Magazine. "Držal som hladovku, potom som musel opäť pribrať. Môj metabolizmus sa zmenil. Myslel som si, že som experimentoval a prehral, že moje telo bude odteraz iné." Napokon sa mu však táto obeť vyplatila - ako 29-ročný sa za svoj výkon vo filme Pianista stal najmladším držiteľom Oscara v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe. Jeho konkurenciu vtedy tvorili veľké mená ako Jack Nicholson, Nicolas Cage či Michael Caine. Herec Adrien Brody zajtra oslávi 50. narodeniny.

14.04.2023 06:00
adrien brody Foto:
Adrien Brody vo filme Pianista, za ktorý získal Oscara.
debata (4)
Oscarový Adrien Brody nehral len Pianistu

Pripomeňte si známeho herca vo filmových úlohách

Fotogaléria
Herec Adrien Brody.
S herečkou  Jennifer Esposito vo filme Krvavé...
+5Adrien Brody vo filme Pianista.

Začínal ako kúzelník

Narodil sa 14. apríla 1973 v newyorskej štvrti Queens. Jeho matka Sylvia Plachy bola významnou fotografkou a otec Elliot Brody zasa maliarom a profesorom histórie. Obaja mali židovský pôvod, ich korene siahali do Maďarska, Poľska a Česka. Adrien Brody už odmalička túžil stať sa hercom – na narodeninových oslavách vystupoval ako kúzelník.

Jeho rodičia ho v tom podporovali – okrem iného aj preto, aby sa prestal stretávať s kamarátmi, ktorí sa im dvakrát nepozdávali. Vďaka tomu mohol študovať na prestížnych školách The High School for the Performing Arts a American Academy of Dramatic Arts.

Ako herec debutoval v roku 1988 v seriáli Annie McGuire a v televíznom filme Home at Last. Výraznejšiu úlohu získal vo filme Stevena Soderbergha s názvom King of The Hill, ktorý mal premiéru v roku 1993. Nasledovali snímky ako Strela (1996), Tenká červená línia (1998), Krvavé leto v New Yorku (1999) či Harrisonove kvety (2000).

Jeho životná úlohu prišla v roku 2002, keď si ho režisér Roman Polanski vybral spomedzi 14 uchádzačov na rolu poľského klaviristu židovského pôvodu Wladyslawa Szpilmana. Film Pianista, ktorý získal troch Oscarov a Zlatú palmu, hlavnú cenu festivalu v Cannes, bol pre Brodyho tvrdým orieškom.

„Nemôžem ten film pozerať. Nemôžem. Vždy tak trochu plačem, keď o ňom hovorím,“ uviedol herec. „Teraz sa to zdá hlúpe, ale naozaj som sa (z Pianistu) nespamätal.“ Okrem výrazného schudnutia sa pre túto rolu naučil hrať Chopina a používal dialekt svojej poľskej babky.

Zastal sa Polanského

Vďaka tomuto úspechu sa stal Brody prominentným hercom, ktorý sa neskôr objavil v snímkach ako Osada (2004), King Kong (2005), Fantastický pán Lišiak (2009), Polnoc v Paríži (2011), Grandhotel Budapešť (2014) či Francúzska depeša (2021). Počas svojej kariéry spolupracoval s režisérmi ako Wes Anderson, Peter Jackson, Spike Lee, Woody Allen či M. Night Shyamalan.

V roku 2009 podpísal Brody petíciu za prepustenie Romana Polanského z väzenia po tom, čo ho vo Švajčiarsku zadržali za zdrogovanie a znásilnenie 13-ročného dievčaťa, ku ktorému malo prísť v roku 1977.

Výber filmov

  • King of The Hill (1993)
  • Strela (1996)
  • Tenká červená čiara (1998)
  • Pianista (2002)
  • Osada (2004)
  • King Kong (2005)
  • Fantastický pán Lišiak (2009)
  • Polnoc v Paríži (2011)
  • Grandhotel Budapešť (2014)
  • Francúzska depeša (2021)

V súčasnosti stvárňuje legendárneho trénera a prezidenta basketbalového tímu Miami Heat Pata Rileyho v seriáli Lakers: Vzostup dynastie. Objavil sa tiež v kriminálnej sérii Poker Face, kde si zahral manažéra kasína Sterlinga Frosta Jr. V snímke Blondínka, ktorá mala premiéru minulý rok, stvárnil Arthura Millera, manžela Marilyn Monroe.

V rokoch 2006 až 2009 bol Brody vo vzťahu so španielskou herečkou a modelkou Elsou Patakyovou. Neskôr začal chodiť s módnou návrhárkou a herečkou Georginou Chapmanovou, bývalou manželkou Harveyho Weinsteina.

Adrien Brody je veľkým fanúšikom hip-hopu. Jeho obľúbenou skupinou sú The Beatnuts.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Pianista #Adrien Brody