Týždeň slovenského filmu ponúkne deväť filmov a zhodnotí minuloročnú filmovú tvorbu

Týždeň slovenského filmu sa uskutoční od 17. do 23. apríla v priestoroch Filmovej a televíznej fakulty VŠMU i v kinosále SNG.

16.04.2023 18:24
Cierne na bielom koni Milan Ondrik Foto:
Milan Ondrík vo filme Čierne na bielom koni.
debata

Týždeň slovenského filmu ponúkne deväť filmov a zhodnotí minuloročnú filmovú tvorbu. Program tvoria snímky nominované na národnú filmovú cenu Slnko v sieti v kategóriách najlepší hraný film, najlepší dokumentárny film a najlepší animovaný film. Podujatie sa bude konať od 17. do 23. apríla v priestoroch Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) i v kinosále Slovenskej národnej galérie (SNG).

Vstup na sprievodné podujatia, ako sú seminár či panelové diskusie, je bezplatný. Vstupné na projekcie je 3 eurá, pre držiteľov preukazu Filmového klubu, seniorov a zdravotne ťažko postihnutých sú to dve eurá a držitelia karty Lumierka sa ich môžu zúčastniť za 1 euro. Panelové diskusie by mali byť aj streamované. Na svojej webstránke o tom informuje Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Trailer k filmu Piargy.

„Tento rok sa Týždeň slovenského filmu po prvý raz neuskutoční v Kine Lumiére. Po odstránení následkov požiaru zo septembra minulého roka v jeho priestoroch v týchto dňoch prebieha rekonštrukcia, čo znamená, že nemáme k dispozícii štyri kinosály po celý deň. Nie je teda možné premietnuť všetkých 48 celovečerných filmov, ktoré mali premiéru v roku 2022,“ vysvetľuje programový dramaturg prehliadky Miro Ulman dôvody, pre ktoré bol program zredukovaný na deväť diel.

„Chceme tak ponúknuť divákom to najlepšie z roku 2022 podľa členov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie,“ dodal. Divákov čakajú snímky Piargy Iva Trajkova, Obeť od Michala Blaška i film Rasťa Boroša Čierne na bielom koni. Pripravené sú aj dokumenty Dežo Hoffmann – fotograf Beatles od Patrika Lančariča, Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha režírovaný Martinom Palúchom a ±90 Mareka Kuboša.

Trailer k filmu Obeť.

Animované filmy budú zastúpené Milosťou Ivany Laučíkovej, filmom Tvojazem od Petra Budinského a Websterovcami vo filme režírovanými Katarínou Kerekesovou. Diváci budú môcť vidieť aj film Juraja Jakubiska Sedím na konári a je mi dobre.

V rámci sprievodného programu sú pripravené panelové diskusie, ktoré povedie filmová a literárna historička Jelena Paštéková. Týkať sa budú hraného, animovaného aj dokumentárneho filmu, a tiež filmovej vedy. Konať by sa mal aj seminár, ktorý sa zameria na tvorbu a prínos osobnosti Ilju Zeljenku vo filmovej hudbe. Seminár ponesie názov Film a hudba.

Trailer k filmu Tvojazem.

„Súčasťou programu bude aj komentované pásmo nazvané Zeljenkova filmová hudba – postrehy skladateľa, počas ktorého bude ukážky z filmov komentovať hudobný skladateľ Peter Zagar. Počas tohto stretnutia sa premietne aj dokument Ilja (2010) režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý zachytáva posledné obdobie Zeljenkovho života poznačené smrteľnou chorobou," informuje MK SR. V rámci podujatia bude odprezentovaný a pokrstený aj zborník zo seminára o tvorbe Petra Pišťanka.

Organizátormi podujatia sú Slovenský filmový ústav (SFÚ), ktorý na ňom spolupracuje s Filmovou a televíznou fakultou VŠMU, SNG a občianskym združením FOTOFO/Stredo­európsky dom fotografie.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #týždeň slovenského filmu