Dano Heriban hrá Dubčeka. Čo prezradil o novom filme?

Do kín na jeseň príde film Muž, ktorý stál v ceste. Hlavným hrdinom je Československo v roku 1968 a František Kriegel, ktorý ako jediný nepodpísal Moskovský protokol, čo legalizoval okupáciu. Dano Heriban v ňom stvárňuje Alexandra Dubčeka a filme nám porozprával v dávnejšom rozhovore.

16.05.2023 08:00
Dubcek a Husak - Dano Heriban a Adrian... Foto:
Dubček a Husák - Dano Heriban a Adrian Jastraban pri natáčaní nového českého filmu Muž, ktorý stál v ceste
debata (1)
Dano Heriban hrá Dubčeka. Nespoznali by ste ho

Pozrite si fotografie z natáčania filmu Muž, ktorý stál v ceste.

Fotogaléria
Dubček a Husák - Dano Heriban a Adrian...
Dano Heriban sa na budúci rok objaví v kinách...
+1Snímka zo zákulisia natáčania nového českého...

Onedlho vás vraj uvidíme v novom českom filme. Čo to bude?

Bude to film Muž, ktorý stál v ceste. Príbeh o Františkovi Krieglovi, ktorý ako jediný člen proreformnej Dubčekovej vlády nepodpísal moskovský protokol. Odmietol tak legalizovať inváziu sovietskych a spojeneckých vojsk do Československa, a stalo sa mu to osudným. Dnešnej mladej generácii je Kriegel pomerne neznámy, aj v Česku. Verím, že sa podarí film uviesť na budúci rok, k 55. výročiu okupácie. Vznikal totiž vo veľmi komplikovanom období, aj tvorcov šokovala vojna na Ukrajine. Mali sme totiž nakrúcať aj v Kyjeve a všetko zrazu bolo ohrozené, museli sa hľadať iné lokácie. Kulisy kremeľských interiérov napokon nahradil Palác kultúry a vedy vo Varšave.

Muz ktory stal v ceste - Tomas Topfer Čítajte viac Muž, ktorý stál v ceste - o Františkovi Krieglovi a roku 1968 vzniká nový film

Je to paradox, že film o okupácii Československa sa mal natáčať na Ukrajine, ktorú tiež začali okupovať Rusi…

Áno, bez komentára. Ale práca to bola inšpiratívna, stretol som sa s podnetným režisérom Petrom Nikolajevom a množstvom hlavne českých hercov, s ktorými sme si sadli aj ľudsky.

Koho v tomto filme hráte?

Alexandra Dubčeka. Čiže ďalšia skutočná a veľká postava… Musel som si kvôli nej osviežiť ruštinu, keďže Dubček v Moskve pri rokovaniach hovoril, samozrejme, po rusky. Jeho ruština bola povestne dobrá, preto tá moja nemohla byť horšia. (smiech) Aj tesne po roku '89 som na základnej škole chodil do jazykovej triedy, preto viem dodnes písať azbukou, väčšina mojich rovesníkov už nie. Historické udalosti vtedy, rovnako dnes, sú tragické, ale jazyk za to nemôže

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka