Posledný Mijazakiho film vyjde bez trailera

Srdcia detí i dospelých horko zaplakali po tom, čo japonský režisér Hajao Mijazaki oznámil, že snímka Zdvíha sa vietor z roku 2013 bude jeho poslednou. Kráľ animovaného filmu, ktorého Cesta do fantázie získala v roku 2001 Oscara a zároveň sa stala najzárobkovejším japonským filmom v histórii, sa však predsa len rozhodol pre comeback. Ešte tento rok by mala mať premiéru jeho už naozaj posledná snímka How Do You Live?, na ktorej pracuje od roku 2017.

13.06.2023 14:00
debata
Plagát Mijazakiho filmu How Do You Live?. Foto: Studio Ghibli
miazaky Plagát Mijazakiho filmu How Do You Live?.

Mesiac pred japonskou premiérou prekvapili tvorcovia fanúšikov, ktorí s napätím očakávali trailer alebo aspoň nejaké krátke ukážky z filmu. V rozhovore pre japonský magazín Bungei Shunju totiž producent Toshio Suzuki uviedol, že How Do You Live? vyjde bez akéhokoľvek promomateriálu. „V hĺbke duše si myslím, že po tom filmoví diváci túžia,“ vysvetlil. Výnimku tvorí jediný plagát, ktorý vyšiel v decembri minulého roka.

Suzuki v rozhovore kritizoval presýtenosť marketingovými materiálmi, ktorá má pôvod v Hollywoode. Ako príklad uviedol nemenovaný film, ku ktorému vyšli tri trailery. „Ak si pozriete všetky trailery, viete všetko, čo sa vo filme stane. Takže ako sa potom diváci cítia? Musia existovať ľudia, ktorí si už po pozretí všetkých trailerov samotný film pozrieť nechcú. Preto som chcel urobiť presný opak.“

Film Zdvíha sa vietor (2013) mal byť posledným... Foto: Toho Company
Hajao Mijazaki Zdvíha sa vietor Film Zdvíha sa vietor (2013) mal byť posledným režisérskym počinom Hajaa Mijazakiho, po novom však bude predposledným.

Nejaké informácie však o filme predsa len existujú. Režisér Hajao Mijazaki v rozhovore z roku 2017 uviedol, že sa inšpiroval rovnomenným románom Genzabura Yoshinu z roku 1937. Spočiatku sa hovorilo, že ide o adaptáciu, neskôr však Suzuki uviedol, že film s dejom knihy nesúvisí. Snímka How Do You Live? by mala tiež slúžiť ako odkaz Mijazakiho pre jeho vnuka, ktorý hovorí: "Dedo sa čoskoro poberie do ďalšieho sveta, ale zanecháva za sebou tento film.

Výroba Mijazakiho posledného diela trvala asi šesť rokov, pričom premiéra sa niekoľkokrát oddialila. Režisér uviedol, že zatiaľ čo kedysi dokázal za mesiac vyprodukovať desať minút animovaného filmu, dnes už za ten istý čas zvládne len minútu. Keďže snímka trvá 125 minút, dalo mu to poriadne zabrať. How Do You Live? bude mať japonskú premiéru 14. júla. Dátum, kedy sa dostane k nám, zatiaľ nie je známy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #anime #Oscar #Chlapec a svet #Hajao Mijazaki