Gabika Marcinková: Počas natáčania Vedmy sme si občas zalietali

Gabika Marcinková, ako sme ju doteraz nevideli. V novom česko-slovenskom fantasy seriáli Vedma, ktoré vysiela Voyo od 16. júna, stvárni hlavnú zápornú postavu a mimoriadne sa z toho teší. Porozprávala nám, ako ju bavilo nakrúcať v temných kostýmoch a na vysokých opätkoch spolu s Josefom Trojanom. Bolo to vraj náročnejšie než tancovať v Let's Dance. Z jednej práce ide o druhej - už sa totiž chystá ďalšia séria Pána profesora. Leto bude mať pracovno-oddychové a keď sa podarí, možno vyrazí s manželom a deťmi na výlet po Slovensku.

17.06.2023 06:00
Gabika Marcinková Foto: ,
Herečka Gabriela Marcinková.
debata (1)

Akú rozprávku máte obľúbenú z detstva?

Asi Tri prasiatka – trochu netradične to nie je žiadna princeznovská rozprávka. Pamätám si, že túto rozprávku som rozprávala svojej sestre. Bola o dva roky mladšia a keď sa bála, šupla sa ku mne do postele a ja som jej rozprávala Tri prasiatka.

Pýtam sa preto, že najnovší fantasy seriál Vedma, kde hráte, ste označili za rozprávku pre dospelých. Na čo sa môžu diváci teda tešiť?

Myslím si, že aj dospelý človek potrebuje svet fantázie a ten svet z Vedmy vzbudzuje pocit, že by možno aj mohol existovať. Zároveň je to celé metafora toho, čo sa na svete deje, metafora boja dobra a zla. Niektoré bytosti možno naozaj žijú z negatívnych energií a pomyselné bytosti svetla, ktoré máme v príbehu, zasa možno chodia aj po našom svete.

Koho by ten príbeh mohol baviť? Skôr mladších či starších?

Podľa mňa ľudí od 16 do 105 rokov. Nedávno totiž zomrela najstaršia Slovenka, tá mala 106 rokov, tak všetkých mladších od nej.

Gabika Marcinková: Tešila som sa, že budem hrať hlavnú záporáčku
Video
Herečka Gabika Marcinková stvárňuje v novom fantasy seriáli Vedma hlavnú záporáčku. Aký je jej vzťah k žánru fantasy? Ako sa jej spolupracuje s tandemom Kronerovcov? / Zdroj: TV Pravda

Ste fanúšikom žánru fantasy?

Donedávna som nebola, ale vďaka mojej profesii a tiež manželovi, ktorý je obrovským fanúšikom fantasy, ma to začalo baviť. Desať rokov po premiére som si konečne pozrela Hru o tróny a teraz čítam knihy, podľa ktorých tento seriál natočili. Fascinuje ma, ako dokáže nejaká hlava vymyslieť takéto svety celkom mimo nášho – pričom ľudia v nich pôsobia reálne a majú rovnaké emócie ako my.

Ako ste zareagovali, keď vám ponúkli rolu v tomto seriáli zasadenom do súčasného Česka?

Adriana Kronerová mi rozprávala už pred štyrmi rokmi, že má v hlave príbeh o dobrých a zlých. Hlavnú dobrú postavu mala hrať Antónia Lišková a ja som mala byť hlavná zlá. Už len to, že budem zlá, ma zaujalo a tešila som sa na to. Tešila som sa, keď som si čítala scenár a ešte viac, keď došlo k realizácii. Videla som, že máme šikovných ľudí, páčili sa mi zábery a rada by som vyzdvihla aj hudbu Jureša Líšku čiže Fallgrapp.

Na seriáli pracuje tandem Kronerovcov – producentka a scenáristka Adriana Kronerová a režisér Jakub Kroner. Sú pre vás Kronerovci zárukou kvality? Pripomeňme, že ste žiačkou Zuzany Kronerovej.

Áno, Kronerovci na Slovensko jednoznačne prinášajú umeleckú kvalitu. Pre mňa sú zárukou ľudskej snaživosti – vytvárajú žánre, ktoré tu neboli. Keď sme nakrútili seriál Milenky, niečo také obrazovo krásne sme tu videli zriedka. Je mi sympatická ich ambícia robiť lepšie a lepšie veci.

Podľa tvorcov má byť do seriálu zakomponovaná aj alchymistická história Prahy a dokonca aj Golem v podaní Dušana Cinkotu. Môžete o tom niečo prezradiť?

Hrám členku rodiny, ktorá je na tomto svete už niekoľko storočí, v čom im pomáha práve Golem. Toho prebudil môj otec alchymista – viac sa dozviete v príbehu.

Gabriela Marcinková na premiére série Vedma.
 Vica Kerekes na premiére série Vedma.
+18Vera Wisterová na premiére série Vedma.

Koľko času ste nakrúcaním Vedmy strávili a ako naň budete spomínať? Nakrúcalo sa počas vášho účinkovania v Let's Dance alebo to už do tejto šou nezasahovalo?

Točilo sa od septembra do decembra 2022, takže do Let's Dance to nezasahovalo. Pre mňa sa práve končil seriál Pán profesor a začínala sa točiť Vedma. Rozhodne to ale bolo menej intenzívne, pretože tam bolo viacero hlavných postáv. Občas som cestovala s rodinou na miesta nakrúcania, bola som vďačná, že to bolo hlavne v Bratislave a napriek tomu, že dej sa odohráva v Prahe, tak všetko, čo sa dalo, sa nakrúcalo v Bratislave či jej okolí.

Vo filme zo zákulisia nakrúcania bola zmienka o komplikovaných scénach, ktoré sa nakrúcali na lúke v Lozorne. O čo išlo?

Lúka v Lozorne nás sklamala. Počasie nám tam neprialo. Začalo pršať, niečo sme natočili, potom opäť začalo pršať, bolo tam veľa prestojov. Mali sme tam čosi nakrúcať tri dni, ale vplyvom rôznych okolností sa to scvrklo na dva dni, do ktorých ešte zasiahlo nepriaznivé počasie. A to sme mali nakrúcať kľúčovú záverečnú scénu. Režisér s kameramankou si museli prejsť záber po zábere a vymyslieť to tak, aby sme chýbajúce zábery mohli natočiť v štúdiu na zelenom plátne a aby to celé vo finálnom strihu dávalo aký-taký význam.

Herečku Gabiku Marcinkovú nazývajú trhačkou kostýmov. Oprávnene?
Video
Gabika Marcinková, ktorá v seriáli Vedma stvárňuje hlavnú záporáčku, nám porozprávala o nebezpečných kaskadérskych kúskoch aj o tom, či jej je ľúto, že nevyhrala Let's Dance. / Zdroj: TV Pravda

V seriáli je veľa kaskadérskych kúskov. Čo ste robili sami a čo kaskadéri? Nebáli ste sa?

Myslím, že nikto z nás sa nebál, my sme sa tešili. Kaskadéri za nás robili len veci, pri ktorých hrozilo riziko zranenia, respektíve vždy boli k dispozícii, ak by sme niečo nezvládali. V záverečnej bitke sme viseli na lanách a kaskadéri nám pomáhali simulovať lietanie. Ale zase nepovedala by som, že tam tých kaskadérskych kúskov bolo nejako veľa. Občas sme sa bili a občas sme si zalietali.

Český herec Petr Vaněk napríklad skákal od chrbta z balkóna, také niečo ste vy nemuseli robiť?

Nie, naopak on skočil pod mojím vplyvom. Padal z výšky druhého poschodia do nafukovacích matracov.

Predstavujete postavu Lucie z rodiny temných a spolu s vami hrá Josef Trojan, syn obľúbeného Ivana Trojana…

Hrá môjho brata. Predtým sme sa s Josefom nepoznali, ale veľmi príjemne ma prekvapila jeho profesionalita, ľudskosť a charizma.

Vo Vedme účinkuje aj Dagmar Havlová, Jaroslav Dušek – stretli ste ich už predtým?

Pána Dušeka som stretla až teraz. S Dagmar Havlovou sme obe účinkovali vo filme Šťastný nový rok 2, ale totálne sme sa minuli – čiže pozdravíme sa, ale nemali sme interakciu. S pánom Dušekom sme spolu strávili tri príjemné natáčacie dni a fotenie. Je nesmierne vtipný, otvorený, empatický človek.

Užívali ste si svoju temnú Luciu, keďže v reáli pôsobí, naopak, dobrosrdečne?

Veľmi, veď práve to ma zaujalo – že mi Adriana zverila túto veľkú výzvu. Tešila som sa na to a bola som vďačná maskérke Adriane Bartošovej, ktorá ma tak krásne nalíčila. Priam mi nakreslila na tvár iný výraz . Ale inšpirácia, ako by moja postava mala vyzerať, prišla od Adriany Kronerovej. Boris Hanečka navrhol krásne kostýmy. Spravili z nás figúrky ešte skôr, ako sme začali hrať – potom to už bolo veľmi pohodlné, lebo kostým hral trošičku za nás, pomáhal nám.

Kostýmy pôsobia naozaj temne goticky. Vraj ste mali akési zabijacké topánky?

Neboli úplne do terénu, mali vysoké, a navyše kužeľovité podpätky a platformu. Točili sme na rôznych nerovných terénoch, občas sme sa aj museli prezúvať, lebo v tých topánkach sa tadiaľ nedalo prejsť. Ale kostýmy aj topánky sa mi páčili.

Vraj vám hovorili trhačka kostýmov. Čo sa teda pri nakrúcaní dialo?

Sú to bohapusté lži, žiadny kostým som neroztrhla (smiech). Roztrhal ho scenár, režisér a kaskadéri, keď ma zaviazali do vecí, v ktorých som sa mala hádzať o zem. Samozrejme, že sa potom kostým roztrhne.

Hercovi Ervinovi Nagyovi, ktorý rozprával v rodnej maďarčine, ostatní kolegovia – asi okrem Vice Kerekes – nerozumeli. Ako sa hrá s človekom, ktorý hovorí celkom inou rečou?

Tiež zaujímavé, stalo sa mi to prvýkrát – že kolega nehral v angličtine alebo češtine, kde sa človek aspoň na niečo chytá. Bála som sa, že sa budem stále smiať. Stres, keď človek čaká na koniec repliky a musí si predstavovať, čo daný herec hovorí, aby vedel, kedy má reagovať, celkom pohltil smiešnosť. Ale bolo to, samozrejme, zábavné.

Vaša postava pre zmenu v seriáli hovorí po česky. Aké to pre vás bolo?

Nakrútili sme to po slovensky, lebo tvorcovia mali pocit, že niečo také náročné je lepšie hrať v rodnom jazyku. Takže každý tak hral a potom sa dabovalo do češtiny alebo slovenčiny. Maďara Ervina nadaboval do slovenčiny Marián Miezga.

lišková koláž Čítajte viac Nežná Marcinková, extravagantná Lišková, popri nich Wisterová či Kerekes! Premiéra Vedmy nabitá celebritami

Keby ste porovnali – bola Vedma náročnejšia ako súťaženie v Let's Dance?

Aj Vedma bola pre mňa nová v tom, že to bola prvá negatívna postava, aj celý žáner fantasy bol pre mňa nový. Bolo to však v oblasti, o ktorej by som mala niečo vedieť. Takže to bol pre mňa väčší tlak ako ísť do Let's Dance, kde sú podmienky nastavené tak, že si každý účastník zaslúži obdiv za to, že je za týždeň schopný naučiť sa a odtancovať základ nejakého tanca. Preto som sa v Let's Dance cítila asi komfortnejšie.

Počas tancovania ste priznali, že ste súťaživá. Nebolo pre vás sklamaním, že ste skončili druhá, tesne pred možným víťazstvom?

Asi niekde vnútri áno. Spätne som si však uvedomila, že ak by som vyhrala, bolo by mi ľúto, že nevyhrali Vratko či Janka. Celá finálová trojica sme si povedali, že nech vyhrá ktokoľvek, bude to správne. Aj Janka, aj Vratko si to veľmi zaslúžili, ale aj ja som si to zaslúžila. To sú však veci, ktoré nemôžem ovplyvniť. Ovplyvnila som, ako sme tým prešli a som nesmierne, mimoriadne spokojná.

Veď vaše tanečné výkony boli obdivuhodné a krásne. Vaše deti vás obdivovali tiež, alebo už boli rady, že sa mama vrátila domov k nim?

Posledné tri týždne sme s Emkou odpočítavali dni, koľko to ešte bude trvať a už som cítila aj nervozitu mladšieho syna, že je toho veľa. Od druhého či tretieho kola to moju Emku prestalo baviť sledovať. Asi mala pocit, že je to niečo, čo jej berie mamu, tak to nechcela vidieť.

Našej kolegyni Nine ste po skončení tanečnej súťaže povedali, že teraz hlavne musíte poutierať v byte prach. Už ste všetko postíhali?

Umyla som zatiaľ okná v jednej izbe, to je totiž dlhodobý projekt, lebo deti boli choré a prioritou boli ony. Ale začala som oknami a potom som utierala prach, prebehla aj fáza sprchovací kút, ak vás to, milí čitatelia, zaujíma. Hej, doteraz mám dobrý pocit, že v domácnosti sa niečo pohlo.

Nakrúcate už ďalšie pokračovanie Pána profesora alebo na čom teraz pracujete?

Áno, posledné tri týždne Let's Dance sme už museli aj paralelne nakrúcať Pána profesora a prebieha to stále až do konca augusta.

Vy ste ešte stále na materskej a popri nej toto všetko zvládate?

Áno, mám dobrú pomoc a potom budem zasa doma. Mne sa zdá viac obdivuhodné, ak jedna matka dokáže vydržať päť a viac rokov doma iba s deťmi. Som taká vďačná, že si môžem oddýchnuť v práci a potom sa vrátiť zasa domov. Striedanie rôznych činností mi veľmi vyhovuje. Jedna aktivita mi dodáva energiu do ďalšej.

Pred štyrmi rokmi ste nám povedali, keď sa chystal seriál Delukse, že dostávate rôzne scenáre, ale málo z nich je dobrých. Vedma patrí do kategórie dobrých scenárov?

Neviem, to sa ukáže, keď uvidíme seriál. Prečítala som si scenár, bola som veľmi rada, že tam budem a potom som sa sústredila už len na svoje útržky, v ktorých som účinkovala.

Takže nedá sa poznať len na základe scenára, že dielo bude mať zaručený úspech?

Niekedy možno aj áno, hlavne ak ide o dielo postavené na dialógoch, tento scenár bol výnimočný, ako sa pohrával s rôznymi atmosférami. A teda jeho kvalita závisí aj od realizácie.

Gabika Marcinková a Ivan Franěk na zábere zo... Foto: TV Markíza
vedma, Gabika Marcinkova, Ivan Franěk Gabika Marcinková a Ivan Franěk na zábere zo seriálu Vedma.

V lete si trošku oddýchnete alebo vás čaká práca?

Oddýchnem si v práci od detí a doma od práce. Nedovolenkujeme v lete, lebo manžel (spevák kapely Heľenine oči) má koncerty vo štvrtky, v piatky, soboty a nedele, niekedy aj tri štyri koncerty denne, takže ak budeme mať dva či tri dni po sebe voľno, možno sa vyberieme na výlet niekde po Slovensku. My dovolenkujeme posledné roky v zime.

Chodíte na manželove koncerty alebo s malými deťmi to ani nejde?

Vlani sme boli dvakrát aj s deťmi a je to teda dosť vyčerpávajúce, keďže väčšinu času musíte na rukách držať jedno alebo dve deti. Ale určite si to zopakujeme aj tento rok. Keď bude koncert niekde blízko, aby sme nemuseli cestovať ďaleko autom.

Gabriela Marcinková

Narodila sa 2. apríla 1988 v Košiciach. Vyštudovala herectvo na VŠMU v Bratislave. Krásna a talentovaná herečka sa zviditeľnila aj svojou účasťou vo dvoch zahraničných úspešných filmoch – v romantickej dráme s názvom 360, kde hral Jude Law a Anthony Hopkins (2011) a v road movie Move on (2012), kde sa objavila po boku dánskej megahviezdy Madsa Mikkelsena. Účinkovala v divadelných hrách Aj kone sa strieľajú, Othello, Rok v Kocúrkove či Veľa kriku pre nič. Účinkovala vo filmoch Konfident. Vojtěch, Šťastný nový rok 1, 2, Sviňa, Matky. Seriály: Vedma, Pán profesor, Delukse, Kuchyňa, Milenky, Doktor Martin, Tajné životy, Kolonáda, Panelák, Horúca krv.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #seriál #Televízia #video #Voyo #Gabika Marcinková #vedma #Let´s Dance