Gladiátora Russella Crowea očarili Karlove Vary, aj keď pivo nepije a radšej má gin

Tradičná šou bratov Cabanovcov, tentoraz na korčuliach, otvorila v sobotu večer 57. Medzinárodný filmový festival Karlove Vary. No aj ostatné udalosti podporili výnimočnú atmosféru otváracieho večera. Prekvapením bolo, že sa po Jóbových zvestiach objavil prezident festivalu Jiří Bartoška. Barťák, ako mu všetci hovoria, po chorobe sršal humorom a jemu charakteristickým šarmom. Obecenstvo ho privítalo búrlivým potleskom a trochu zatienil aj prijatie najväčšej hviezdy festivalu Russella Crowea.

02.07.2023 07:00
Russell Crowe Foto:
Herec a hudobník Russell Crowe na filmovom festivale v Karlových Varoch.
debata

Tento rok sa vôbec s hviezdami roztrhlo vrece. Na festival zavítal aj Ewan McGregor s dcérou Clarou, vraj vychádzajúcou hviezdou, švédska herečka Alicia Vikander a čaká sa ešte na Robin Wright, ktorá príde na záver.

Austrálskemu hercovi, držiteľovi Oscara a dvojnásobne ocenenému Zlatým glóbusom, odovzdal prezident festivalu Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii. Alicia Vikander zasa z jeho rúk prevzala Cenu prezidenta festivalu. Na úvod premietli aj snímku, v ktorej hrá herečka hlavnú rolu pod názvom Kráľovnin gambit. Po filmárskej stránke pozoruhodnú snímku, pohrávajúcu si s históriou až hriešne voľne, premietli v súťaži na tohtoročnom Cannes pod originálnym názvom Firebrand, a o filme sme už podrobnejšie písali. Cenu prezidenta festivalu si neskôr prevezme aj Ewan McGregor a na záver Robin Wright.

Koncertoval pred hotelom

Russell Crowe je nielen výborný herec, ale aj všestranná osobnosť. Jeho hobby je muzika. Od začiatku deväťdesiatych rokoch sa na trhu objavujú jeho platne, na čo je primerane hrdý. Od roku 1985 hrá vraj s kapelou Indoor Garden Party, s ktorou sa predstavil aj na záver slávnostného otváracieho večera pred hotelom Thermal. Tri mesiace je už na turné v rôznych krajinách, ktoré zakončil práve koncertom v Karlových Varoch. Na nedostatok obecenstva sa sťažoval nemusel, lebo až do víťazného konca obliehali hotel jeho vďační poslucháči. Pospať sa dalo len o pol hodinu po polnoci, keď už uznali, že aj unavení festivaloví hostia si musia trochu pospať. Nikto sa však nesťažoval – bol to zážitok.

„Boli sme už v rôznych krajinách, ale že objavíme také krásne miesto ako Karlove Vary, sme netušili. Krásny, nádherný, rozprávkový svet, plný krásnej architektúry. Všetkým odporúčam si to pozrieť…“ povedal na jedinej tlačovej besede s hercami Russell Crowe. Trvala 30 minút a hovorilo sa všeličom. Napríklad o úlohe vo filme Gladiátor Ridleyho Scotta, za ktorú dostal Crowe Oscara.

Na otázku, aký je to pocit preberať Oscara povedal: „Ťažké je to vysvetliť, keď zrazu počujete svoje meno. Akoby sa pod vami prepadla zem. Mnohí nevedia, čo robia, plačú, onemejú, zabudnú na všetko. Ja som sa nadýchol a povedal som si, že budem hovoriť k svojmu desaťročnému ja. Musel som to spojiť so svojím detstvom a povedať si, že každý si môže splniť svoj sen a ja už viem, že som to zvládol.“

Aký je jeho vzťah k Ridleymu Scottovi ? „Ridley je moja mladosť. Dlho sme spolu už nerobili, ale nakrútili sme spolu päť filmov a v mojich očiach vždy bude stelesnením a vzorom skutočného umelca.“ „Pre mňa je réžia tá najúžasnejšia vec“, vyznal sa Russell. Asi je menej známe, že sa sám pokúsil o réžiu, zo začiatku krátkymi filmami, s ktorými po rokoch na seba upozornil vo svet, ale na svoje konto si môže zapísať aj dve celovečerné snímky, a to Poker Face a Cesta nádeje. "Režírovanie je úžasná mágia a dlho trvá. No nie vždy to dopadne dobre.“ Herec i režisér však vždy vie, prečo si niektorú tému vyberie a druhú nie. Keď cíti, že to nie je pravdivé, nedajbože podvod na divákovi, vždy odmietne. "Presne viem prečo som sa pre nejaký film rozhodol“, zdôraznil.

Nezaskočili ho ani s Iránom

Russell Crowe bude mať na budúci rok 60 rokov. Ako to oslávi ? „Rád oslavujem narodeniny cudzích, ale nie svoje. Moje ma nezaujímajú.“ A neboli by sme v Čechách, keby nepadla otázka, aký je jeho vzťah k českému pivu? „ Nie som posadnutý pivom, keby som si musel vybrať, vyberiem si gin. Pivo mi je ukradnuté.“

A nevyhol sa ani politickým otázkam, konkrétne slobodnej tvorby v totalitných krajinách ako je Irán. Skúsený tvorca sa však veľmi diplomaticky vyjadril aj k tejto téme. „Nie som veľmi zbehlý v politických témach, ale myslím si, že je dobré, keď festivaly dávajú priestor aj tejto tvorbe. Mám rešpekt pred každým rozhodnutím režiséra, čo nakrúti, lebo aj jeden film môže veľa zmeniť. Aj jeden hlas veľa urobí. Podporujem odvahu iránskych tvorcov.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Russell Crowe #Jiří Bartoška #MFF Karlove Vary