Seriálová kliatba? Samovražda, predávkovanie, utopenie. Troch mladých hercov si vzala smrť

Muzikálový seriál Glee, žánrovo sa pohybujúci medzi komédiou a drámou, bol veľkým hitom. Divákov očaril nielen kvalitnými covermi známych piesní, ale aj témami. Tie sa zaoberali rôznymi problémami dospievajúcich študentov, ale aj ich učiteľov či rodičov. Seriál riešil napríklad tehotenstvo neplnoletej tínedžerky, rasizmus, prvý sex, život s fyzickým alebo mentálnym postihnutím, homosexualitu, transrodovosť či drogovú závislosť. Práve tá sa 13. júla 2013 stala osudnou jednému z hlavných hrdinov seriálu, hercovi Corymu Monteithovi, ktorý zomrel vo veku 31 rokov na následky zmiešania heroínu s alkoholom. Monteith však nebol jediným členom obsadenia seriálu Glee, po ktorého si smrť prišla predčasne.

13.07.2023 06:00
Glee Foto:
Naya Rivera, Cory Monteith a Mark Salling.
debata

Spomienková epizóda

Predtým ako sa Cory Monteith dostal k herectvu, pracoval ako taxikár, predavač či bubeník. Neskôr mal niekoľko menších úloh v rôznych seriáloch, až napokon dostal hlavnú úlohu Finna Hudsona, populárneho futbalistu, ktorý sa neskôr pripojil k speváckemu zboru.

Monteith získal za stvárnenie Finna niekoľko ocenení, jeho cover verzie piesní ako Losing My Religion, Jessie's Girl či Just The Way You Are sa stali pamätnými. V roku 2012 začal randiť s herečkou Leou Michelle, ktorá v seriáli stvárnila jeho priateľku Rachel Berryovú. Ich vzťah ukončila až Monteithova predčasná smrť.

Tvorcovia sa rozhodli venovať Corymu tretiu epizódu piatej série, ktorá nesie názov The Quarterback. V nej sa hlavní hrdinovia vyrovnávajú so stratou Finna, a to aj prostredníctvom dojemných coverov piesní Seasons of Love, I'll Stand By You, Fire and Rain, If I Die Young, No Surrender a Make You Feel My Love.

Režisér a spolutvorca seriálu Glee Ryan Murphy uviedol, že si dávali veľký pozor na to, aby bola epizóda takou poctou Corymu, akú si zaslúži. Herečke Lei Michelle dal Murphy možnosť vybrať si pieseň, ktorou si chce zosnulého priateľa uctiť.

„Muselo to byť niečo, čo mi pripadalo skutočné, ale zároveň bolo veľmi ťažké prísť na to, aká pieseň by to mohla byť. A potom som si okamžite povedala: Ach, to je ono!“ uviedla herečka, ktorá si napokon zvolila pieseň Make You Feel My Love od Boba Dylana. Natáčanie epizódy The Quarterback nebolo jednoduché pre nikoho z účinkujúcich, ako však neskôr uviedla Michelle, pomohlo im to zahojiť rany.

Pedofil, ktorý nestihol ísť za mreže

Dva roky po Monteithovej smrti vyplávala na povrch šokujúca informácia o hercovi Markovi Sallingovi, ktorý stvárnil Noaha „Pucka“ Puckermanna, Finnovho najlepšieho priateľa a problémového vyvrheľa, ktorý sa časom tiež pripojil k zboru. Sallinga obvinili z prechovávania detskej pornografie – polícia uňho našla vyše 50-tisíc fotografií.

Herec si mal odsedieť niekoľko rokov vo väzení, navyše mal absolvovať liečenie a registrovať sa ako sexuálny delikvent. Predtým než stihol nastúpiť na výkon trestu, však 35-ročný Salling spáchal samovraždu. Šesť hodín po tom, čo ho vyhlásili za nezvestného, ho našli obeseného neďaleko jeho domu v Los Angeles.

Seriál Glee sa skončil v roku 2015 šiestou sériou, takže Sallingovi žiadna epizóda venovaná nebola. Vzhľadom na jeho pedofíliu by sa to však aj tak zrejme neuskutočnilo. Jeho smrť vyvolala zmiešané reakcie, z hereckých kolegov sa k nej na sociálnej sieti vyjadril len Matthew Morrison, predstaviteľ učiteľa Willa Schuestera, aj to iba spoločnou fotografiou a emotikonmi bez slov.

V roku 2020 sa však ozvala herečka Heather Morrisová, seriálová Brittany Pierceová, ktorú rozzúril istý príspevok na twitteri. Jeden používateľ totiž zverejnil fotografiu Sallinga, na ktorej mal tvár prekrytú vracajúcim emotikonom, na čo Morrisová reagovala tvrdením, že je to urážlivé. Medzi fanúšikmi seriálu to rozpútalo zmiešané reakcie, niektorí vyzdvihli jej súcit s bývalým kolegom, ďalším prekážalo, že sa zastala pedofila.

„Nemám potrebu niečo ospravedlňovať, pretože niektoré veci sú lepšie nevypovedané. Vy všetci, čo toho máte veľa na srdci, chápem to, rozumiem vám… niektoré veci sú neodpustiteľné,“ napísala neskôr v statuse. „Nestratili sme len dvoch hereckých kolegov, stratili sme troch. A je neuveriteľne ťažké tváriť sa, že tretí z nich je neviditeľný, pretože napriek tomu, že jeho konanie je neospravedlniteľné, istý čas bol súčasťou našej rodiny a bol psychicky chorý.“

Cena radosti

V júli roka 2020 došlo k ďalšej tragédii. Herečka Naya Rivera, stvárňujúca postavu cheerleaderky Santany Lopezovej, sa išla kúpať spolu so svojím 4-ročným synom Joseym na jazero Piru v Kalifornii. Po tom, čo našli opusteného chlapca na lodi, sa spustilo pátranie, ktoré trvalo päť dní. Telo 33-ročnej herečky napokon našli 13. júla – presne sedem rokov po smrti jej kolegu a kamaráta Coryho Monteitha. Príčinou smrti bolo utopenie.

Naya Rivera sa vďaka stvárneniu Santany stala LGBT+ ikonou, a to napriek tomu, že spočiatku išlo len o vedľajšiu postavu. Neskôr sa však dostala do popredia pozoruhodnou dejovou linkou týkajúcou sa jej sexuality, zažiarila aj výnimočným speváckym talentom.

„Išlo o jeden z prvých otvorene lesbických stredoškolských vzťahov zobrazených v televízii,“ uviedli tvorcovia na margo vzťahu Santany a Brittany. Hold jej na sociálnych sieťach vzdali kolegovia Heather Morrisová, Chris Colfer, Jane Lynchová, Kevin McHale, Darren Criss, ale aj Demi Lovato či Ricky Martin, ktorí sa tiež objavili v seriáli Glee.

Tento rok mala premiéru trojdielna dokumentárna miniséria s názvom The Price of Glee (slovná hračka – glee je označenie speváckeho zboru, ale znamená tiež radosť, teda Cena radosti, pozn. red.). Venovala sa práve tragédiám, ktoré zasiahli členov hereckého obsadenia seriálu, a pohrávala sa tiež s teóriou, že ide o kliatbu.

V dokumente však nevystupoval nikto z hlavných protagonistov – namiesto nich dostali priestor ľudia zo štábu, novinári, otec zosnulej Naye Rivera či bývalý spolubývajúci Coryho Monteitha. Viacerí herci dokument verejne skritizovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cory Monteith #úmrtie #Glee #seriál #Naya Rivera #Mark Salling