Filipíny povolia film o Barbie, ale sporné miesta na mape musia byť rozmazané

Filipínski cenzori povolili premietanie filmu o Barbie v miestnych kinách. Požiadali však hollywoodske štúdio, aby dalo rozmazať čiary na pestrofarebnej mape sveta, ktoré údajne zobrazujú čínske nároky na Juhočínske more vrátane oblasti pri vietnamskom pobreží. Vietnam už pre spornú mapu prvý hraný film o bábike z hračkárskeho impéria Mattel zakázal. Filmová spoločnosť Warner Bros sa bráni a mapu, ktorá sa v snímke objaví, označila za „bezvýznamnú detskú čmáranicu“.

13.07.2023 14:00
Barbie, Foto:
Záber z filmu Barbie.
debata

Bábika sa už skôr objavila v animovaných filmoch, ale nikdy v celovečernej hranej snímke. Réžie hollywoodskej komédie s Margot Robbieovou a Ryanom Goslingom v hlavných úlohách sa ujala Greta Gerwigová, ktorá spolu s partnerom Noahom Baumbachom napísala i scenár. Na Filipínach by mal mať film premiéru 19. júla, o deň neskôr sa objaví aj v slovenských kinách.

Filipínska vládna komisia, ktorá sa zaoberá hodnotením filmov, snímku o Barbie skontrolovala hneď dvakrát a všetky sporné záležitosti konzultovala aj s expertmi na zahraničné vzťahy a právo. Nakoniec sa rozhodla umožniť premietanie snímky.

Cenzori sa filmom začali zaoberať minulý týždeň, keď Vietnam oznámil zákaz jeho premietania. Podľa ázijskej krajiny je na mape, ktorá sa v snímke objaví, znázornená prerušovaná čiara v tvare písmena U, čím si tradične Peking nárokuje na toto more bohaté na zdroje. Filipínski cenzori po bedlivom preskúmaní dospeli k záveru, že na kreslenej mape kritizovaná čiara nie je.

Vietnam film Barbie zákaz Čína Juhočínske more Čítajte viac Vietnam zakázal premietanie filmu Barbie pre spornú scénu s Juhočínskym morom

„Mapa znázorňuje Barbiinu vymyslenú trasu z Krajiny Barbie do skutočného sveta a ide o neoddeliteľnú súčasť príbehu,“ uviedli cenzori. Aj tak však požiadali hollywoodske štúdio, aby kontroverzné čiary na mape rozmazalo. Spoločnosť Warner Bros zatiaľ na filipínsku žiadosť nereagovala, už skôr uviedla, že ide o detskú čmáranicu a nemá ísť o žiadne vyhlásenie.

Peking považuje za svoje takmer celé Juhočínske more a pri jeho útesoch buduje umelé ostrovy, na ktorých zriaďuje letiskové dráhy a ďalšie zariadenia, ktoré môžu slúžiť civilným, ale i vojenským účelom. Čínske nároky neuznal v roku 2016 medzinárodný rozhodovací súd v Haagu, Peking však oznámil, že sa týmto rozhodnutím nebude riadiť. Na rôzne časti Juhočínskeho mora vznášajú nároky Vietnam, Filipíny, Brunej, Indonézia, Malajzia, Taiwan a Japonsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Vietnam #Filipíny #Barbie