Jane Birkin pripomenie intímny dokument, ktorý nakrútila jej dcéra Charlotte Gainsbourg

Svetoznáma francúzska herečka a speváčka Charlotte Gainsbourg, známa z filmov Larsa von Triera či Gaspara Noého, režijne debutovala intímnym portrétom s názvom Jane očami Charlotte (2021), kde odkrýva autentickú tvár jej slávnej matky – britskej herečky a speváčky Jane Birkin, ktorá v nedeľu 16. júla náhle umrela vo veku 76 rokov. Film bude mať špeciálne uvedenie zajtra 18. júla v OC Centrál v Bratislave a vstup na podujatie je voľný. Intímny dokument o francúzskej ikone bude možné vidieť aj v prítmí kinosály v kine Film Europe v stredu 19. júla o 19. h.

17.07.2023 17:00
jane birkin Foto:
Záber z filmu Jane očami Charlotte, ktorý nakrútila o slávnej matke slávna dcéra, herečka Charlotte Gainsbourg.
debata

Nezameniteľné puto matky a dcéry je pred kamerou podrobené dôkladnej analýze, pričom sa Gainsbourg nebojí otvárať aj vysoko citlivé či bolestivé témy. Spoločne pocitovo skladajú príbeh rodinnej histórie svetoznámych umeleckých hviezd. Prostredníctvom úprimných rozhovorov rozoberajú komplikované rodinné vzťahy, pocity z pominuteľnej krásy i celoživotné výčitky, ktoré Jane denno-denne prenasledujú. Čo v skutočnosti znamená byť zodpovednou matkou a je to vôbec v ľudských silách? Gainsbourg do rúk berie kameru i fotoaparát a zachytáva unikátny vzťah matky a dcéry v prítomnom i minulom čase.

Autentický portrét Jane Birkin bol s nomináciou uvedený na prestížnom festivale v Cannes, v našich kinách mal distribučnú premiéru na jeseň minulého roka.

Jane Birkin Čítajte viac Zomrela francúzska ikona, herečka a zakázaná speváčka Jane Birkinová. Volá sa po nej aj dámska kabelka

„Ľudí sa tento film dokáže osobne dotknúť, pretože je adresovaný každej matke s dcérou a ich vzťahu, ktorý môže byť niekedy až zvláštny. Pre Charlotte Gainsbourg predstavuje osobné vyznanie lásky,“ napísala Marta Balaga pre Variety.

Jane Birkinová bola sexsymbolom 70. rokov

Speváčka a herečka zomrela vo veku 76 rokov vo svojom parížskom byte.

Fotogaléria
Britská herečka a zpěvačka Jane Birkinová...
Jane Birkinová na filmovom festivale v Londýne...
+15Speváčka a herečka Jane Birkinová si svoj...

Názvom sa film odkazuje k portrétu Jane Birkin, ktorý v roku 1988 nakrútila francúzska režisérka Agnès Varda. Jane očami Charlotte je akýmsi investigatívnym domácim filmom, v ktorom sa Gainsbourg svojej matky pýta na jej názory o rodinných vzťahoch, pričom Birkin súčasne premýšľa aj o vlastnom obraze, procese. „Natáčať ťa na kameru je v podstate iba výhovorka, aby som sa na teba mohla pozerať,“ hovorí vo filme Birkonovej dcéra a autorka filmu Charlotte Gainsbourg. „Gainsbourg tvrdí, že sa vo filme na svoju matku pozerá tak, ako sa nikdy predtým neodvážila,“ výstižne poznamenala Beatrice Loayza pre The New York Times.

Synopsa:
Režijný debut Charlotte Gainsbourg predstavuje dokumentárny portrét jej slávnej matky, britskej herečky, modelky a speváčky Jane Birkin. Kamera sprevádza dcéru s matkou po koncertných sieňach, po emočne silných miestach i pri každodenných povinnostiach, a pomocou intímnych rozhovorov odhaľuje rodinnú históriu, dôverné spomienky aj zákulisie umeleckej tvorby zosnulého otca a manžela Serga Gainsbourga. Témy materstva, kultu krásy, alkoholizmu či vystúpenia z tieňa svojich rodičov sú podrobené dôkladnej analýze v citlivých a otvorených rozhovoroch oboch protagonistiek.
 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Charlotte Gainsbourg #Film Europe #Jane Birkin #Serge Gainsbourg