Snehulienka bez trpaslíkov. Prvé zábery z nového filmu vyvolali pobúrenie

Po tom, ako sa na internete objavili prvé zábery z pripravovanej Snehulienky režiséra Marca Webba, zostalo viacero fanúšikov známej rozprávky prekvapených. Sedem trpaslíkov totiž vystriedali rôzne čarovné bytosti.

19.07.2023 12:00
Snehulienka Foto:
Snímka z pripravovanej Snehulienky.
debata (7)

Spoločnosť Disney sa v posledných rokoch snaží tvoriť čo najinkluzívnejšie filmy, čo je aj prípadom novej Snehulienky – v hlavnej úlohe sa predstaví Rachel Zeglerová, herečka latinskoamerického pôvodu, ktorá zažiarila napríklad v Spielbergovom remakeu West Side Story či v superhrdinskom filme Shazam! Hnev bohov. Po tom, ako bola zverejnená informácia o jej obsadení, sa na sociálnej sieti twitter strhla vlna kritiky – práve pre jej latinskoamerický pôvod. Zlú kráľovnú bude hrať Gal Gadotová, známa najmä ako predstaviteľka Wonder Woman.

Aby bolo obsadenie čo najpestrejšie, tvorcovia sa rozhodli zmeniť trpaslíkov na čarovné bytosti rôznych rás a pohlaví. Iba jedna postava bude stvárnená človekom trpasličieho vzrastu. Problém s týmto rozhodnutím majú najmä konzervatívne založení ľudia, za ktorých reakciami sa neraz skrýva rasizmus a sexizmus. Na druhej strane je pravdou, že takýmto spôsobom prišlo o možnosť účinkovať vo filme niekoľko hercov z komunity ľudí trpasličieho vzrastu. Dá sa teda vôbec hovoriť o inkluzivite?

Predstavitelia spoločnosti Disney však uviedli, že svoje rozhodnutie konzultovali s komunitou. „Aby sme predišli upevňovaniu stereotypov z pôvodného animovaného filmu, zvolili sme k týmto siedmim postavám odlišný prístup a konzultovali sme ho s príslušníkmi trpasličej komunity.“

Išlo o reakciu na kritiku herca trpasličieho vzrastu Petra Dinklagea (hral napríklad v Hre o tróny či v Cyranovi), ktorý ešte minulý rok v rámci podcastu WTF vyjadril nesúhlas s tým, aby boli ľudia z jeho komunity zobrazení ako „sedem trpaslíkov žijúcich spolu v jaskyni“. Na jednej strane ocenil obsadenie Rachel Zeglerovej do hlavnej úlohy, na druhej však nesúhlasil s pôvodným zobrazením postáv trpaslíkov.

Film Snehulienka by mal mať premiéru 22. marca 2024.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #film #rozprávka #Snehulienka