Boj o moc: na začiatku bol nápad nakrútiť fiktívny dokument o Rupertovi Murdochovi

„Hlboko som sa ponoril do výskumu bohatých rodín a mediálneho biznisu,“ hovorí tvorca a hlavný scenárista série Boj o moc (Succession) Jesse Armstrong. Po zverejnení nominácií na prestížne televízne ceny Emmy sa mu od úspechu zrejme zakrútila hlava. Posledná, štvrtá séria, ktorou sa uzatvára dráma súrodencov bojujúcich o vedúce postavenie v čele impéria vybudovaného ich otcom, je nominovaná na dvadsaťsedem cien.

22.07.2023 07:00
boj o moc Foto:
Pri kastingu sa tvorcovia úmyselne zriekli hviezd, napokon ich seriál vytvoril. Hlavnú úlohu stvárnil Brian Cox (v strede).
debata

Seriál Boj o moc vznikol v produkcii HBO, rovnako ako postapokalyptický The Last of Us, ktorého prvá séria získala dvadsaťštyri nominácií. The Last of Us načrtáva život po nákaze nebezpečnou hubou napádajúcou ľudský mozog a vznikol podľa rovnomennej počítačovej hry. Showrunneri Neil Druckmann (tvorca počítačovej hry a scenárista série) a Craig Mazin aktuálne pripravujú druhú sériu, ale pre aktuálny štrajk scenáristov v USA sa výroba spomaľuje a oddiali aj očakávanú premiéru.

Boj o moc sa ponára do tekutých pieskov, po ktorých kráčajú najbohatší z bohatých. Rodinné impérium, mediálny a zábavný konglomerát, vybudoval otec Logan Roy (Brian Cox) a príbeh sa začína oslavou jeho 80. narodenín, ale aj jeho náhlym kolapsom. Logan má štyri deti, no ani jedno z nich nepovažuje za schopné viesť firmu a štvrtá séria tento naratív úspešne a pomerne prekvapivo uzatvára.

Brian Cox ako Logan Roy v seriálovom hite Boj o... Foto: Profimedia
brian cox Brian Cox ako Logan Roy v seriálovom hite Boj o moc.

Súrodenci a ďalšie figúrky na skvele rozloženej a poriadne zašpinenej šachovnici bojujú rafinovanými zbraňami neskorého kapitalizmu. Prehnitý svet patrí prehnitým a nájsť v príbehu aspoň jedinú postavu s hodnotami inými ako peniaze a moc, zostáva nenaplnenou túžbou.

Tvorcovia sa inšpirovali okrem iných aj mediálnym magnátom Rupertom Murdochom, ktorý mal tiež veľkú rodinu s viacerými manželkami a zdedil prosperujúcu firmu. Prvý diel si Armstrong na úplnom začiatku projektu predstavil ako fiktívnu dokumentárnu etudu z Murdochovho narodeninového dňa, napokon touto hrou imaginácie odštartoval jednu z najúspešnejších sérií súčasnosti.

Trailer prvej série.

„Pre Logana Roya boli predobrazom Murdoch, Sumner Redstone a Robert Maxwell, tvorili moju svätú modelovú trojicu,“ píše Armstrong pre Guardian. „Mnohé majú spoločné. Odmietajú myslieť na smrteľnosť, túžia kontrolovať, disponujú manickou energiou pri uzatváraní obchodov, pestujú lásku ku klebetám a mocenskému spájaniu. Ale predovšetkým je to inštinkt hýbať sa vpred s výrazným nedostatkom empatie.“

Pri kastingu sa úmyselne zriekli hviezd a dôraz kládli na vizuálnu všednosť „kravaťákov“ zanikajúcich v dave newyorských ulíc. Seriál hviezdy napokon vytvoril, Brian Cox sa prevtelil do svojej životnej roly a výborný je aj Kieran Culkin (Sám doma) v úlohe jedného z troch synov miliardára. Pri charakterokresbe archetypálnych biznismenov zapli autori predstavivosť na plné obrátky a nešetrili iróniou. „Kráľov a kráľovné“ ukazujú v situáciách malých smrteľníkov a obrovskí mačovia sa tak scvrkávajú do veľkosti Palculienky. Prostredie kancelárií, kde sa rieši ťažký biznis a lietajú miliardy dolárov, je bizarným akváriom, do ktorého môžeme preniknúť len v predstavivosti.

The Last of Us Čítajte viac Hororový seriál inšpirovaný počítačovou hrou milujú všetci. Pozrite si fotogalériu

Séria sleduje každodenné problémy Royovcov hyperbolizované sarkastickým humorom. Do pórov nesympatických protagonistov prenikáme ručnou, špehujúcou kamerou čerpajúc z manifestu Dogma 95, čím tvorcovia dosahujú plasticitu prostredia a ilúziu dokumentárnej autenticity.

„Jedna z vecí, na ktorú som bol zvedavý, bolo ukazovať smiešne, komické, nesúrodé, nízke okolnosti týchto pozlátených životov,“ priblížil Armstrong v rozhovore. Všetky štyri série možno vidieť on-line na HBO GO a slávnostný ceremoniál, kde zverejnia laureátov a laureátky cien Emmy je naplánovaný na 18. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #boj o moc