Štrajkujúci scenáristi sa so štúdiami zatiaľ nedohodli na obnovení rozhovorov

Zástupcovia štrajkujúcich hollywoodskych scenáristov sa nedohodli so zástupcami veľkých filmových štúdií na obnovení jednaní o novej kolektívnej zmluve. Vyjednávači zväzu WGA sa v piatok po trojmesačnej pauze stretli so zástupcami zväzu producentov AMPTP, nepodarilo sa však dosiahnuť žiadnu dohodu, pretože AMPTP uviedla, že ďalší postup sa najprv musí konzultovať s členskými štúdiami, uviedol vo svojom vyhlásení WGA.

06.08.2023 12:00
Hollywood, štrajk Foto: ,
Štrajkujúci herci a scenáristi pred NBC Universal Studios v New Yorku.
debata

Zväz producentov AMTPT združuje najväčšie štúdiá a platformy vrátane Amazonu, Applu, Disney, Netflixu, Sony, Paramountu, Warnes Bros. Discovery a NBCUNiversal. Zväz k jednaniu nevydal verejné vyhlásenie a na žiadosť o komentár bezprostredne nereagoval, uviedla agentúra Reuters.

Zhruba 11 500 členok zväzu scenáristov vstúpilo do štrajku 2. mája, pretože ani po šiestich týždňoch nenašli spoločnú reč so zástupcami filmových štúdií a streamovacích platforiem združených v AMPTP ohľadom odmien a ďalších otázok, ako obmedzenie používania umelej inteligencie.

Scenáristi naposledy štrajkovali pred 15 rokmi, vtedy ich protest trval 100 dní a kalifornskú ekonomiku stál dve miliardy dolárov. Veľmi dlho trval aj štrajk v roku 1988, keď scenáristi nepísala skoro pol roka.

Vo vyhlásení vydanom po piatkovom jednaní WGA uviedol, že AMPTP je ochotný zvýšiť niektoré minimálne ponuky u televíznych scenáristov a hovoriť o umelej inteligencii. Nenaznačil ale ochotu zaoberať sa ďalšími návrhmi a problémy vzniknutými kvôli stávke, ako opätovné prijatie štrajkujúcich a arbitráže sporov vzniknutých v dobe stávky.

Štrajkujúci scenáristi Čítajte viac Štrajk scenáristov oddiali nové epizódy obľúbených seriálov

Okrem scenáristov štrajkujú od júla aj členovia hereckej asociácie SAG, pretože sa nedohodli so štúdiami na novej trojročnej zmluve.

Súbežný štrajk hollywoodskych hercov a scenáristov je prvá od roku 1960 a v posledných týždňoch stále viac vychádza najavo, akou významnou udalosťou pre hollywoodsku kultúrnu produkciu je: ochromuje produkciu filmov, seriálov aj televíznych relácií a odkladajú sa kvôli nej odovzdávania rôznych cien.

Má ale negatívny dopad aj na širšiu ekonomiku. Problémy kvôli štrajku pociťujú kvetinárstva, cateringové firmy, dodávatelia kostýmov a ďalšie malé podniky, ktoré pracujú pre zábavný priemysel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #film #Televízia #štrajk scenáristov