Leonard Bernstein má vo filme Bradleyho Coopera Maestro nos ako z nacistickej karikatúry

Nový biografický film Maestro o americkom hudobníkovi Leonardovi Bernsteinovi čelí po zverejnení kritike. Herec Bradley Cooper, ktorý snímku aj režíruje, hudobníka židovského pôvodu stvárnil s umelým nosom, ktorý podľa niektorých názorov vyzerá ako z karikatúry nacistickej propagandy. Informoval o tom server The Times of Israel.

17.08.2023 10:30
bradley cooper, režisér, Maestro, Bernstein Foto:
Bradley Cooper režíruje a stvárňuje hlavnú rolu dirigenta Leonarda Bernsteina vo filme Maestro.
debata

Producenti filmu, medzi ktorými sú spoločnosti známych režisérov Martina Scorseseho a Stevena Spielberga, sa ku kritike, ktorá zaznieva od hercov aj na sociálnych sieťach, zatiaľ nevyjadrili.

Použitie umelého nosu silne kritizovala britská herečka židovského pôvodu Tracy-Ann Obermanová. Podľa nej mal byť Cooper schopný zahrať Bernsteina aj bez nosnej protézy. „Pokiaľ to Bradley Cooper nedokáže len silou svojho herectva, tak ho neobsadzujte a dajte rolu židovskému hercovi,“ uviedla Obermanová. Poukázala na to, že v novom filme Oppenheimer režiséra Christophera Nolana hrajú roly významných vedcov židovského pôvodu Roberta Oppenheimera a Alberta Einsteina tiež herci bez židovských koreňov.

Kritiku film zožal aj od užívateľov sociálnych sietí. Podľa nich zvýraznenie nosu navyše nepriblížilo podobu herca skutočnému Bernsteinovi. „Skutočný Leonard Bernstein nemal komický nos ako Bradley Cooper v Maestrovi,“ cituje jedného užívateľa server The Times of Israel.

Leonard Bernstein, hudobný skladateľ, dirigent... Foto: Profimedia
Leonard Bernstein, dirigent Leonard Bernstein, hudobný skladateľ, dirigent a pianista, so svojím synom Alexandrom Sergeom Leonardom na snímke zo septembra 1959.

Kritici sa tak domnievajú, že tvorcovia filmu sa skôr riadili stereotypom o tom, ako vyzerajú Židia, než snahou zobraziť svetoznámeho dirigenta čo najvierohodnejšie. „Hollywood dal Bradleymu Cooperovi, ktorý nie je Žid, rolu, v ktorej hrá židovskú legendu Leonarda Bernsteina, a nasadil mu nechutne prehnaný židovský nos,“ tvrdí americká organizácia proti diskriminácii StopAntisemitism.

V polemike tiež zaznieva otázka, či je správne, aby Žida hral herec, ktorý nie je židovského pôvodu. Mnohí pritom poukazujú na to, že niektoré skoršie praktiky používané v divadle či vo filme, napríklad stvárnenie černochov hercami bielej pleti so začiernenou tvárou, sa dnes považujú za neprípustné.

Film Maestro bude mať svetovú premiéru na filmovom festivale v Benátkach v sobotu 2. septembra. Súťaží v ňom o hlavnú cenu – Zlatého leva. Snímku bude distribuovať streamovacia platforma Netflix, kde bude dostupná od 20. decembra. Od 22. novembra sa dostane aj do kín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bradley Cooper #antisemitizmus #Leonard Bernstein #Maestro