Vzťah dvoch ľudí rastie aj po tranzícii. Čo si myslia o filme Šťastný človek slovenské osobnosti?

Neobyčajný príbeh česko-slovenskej rodiny, v ktorej jeden z rodičov prechádza tranzíciou, predstavili tvorcovia počas nedávnej súkromnej projekcie vybraným hosťom a priateľom. Medzi pozvanými nechýbali transrodoví ľudia, aktivisti i umelci. Aké boli reakcie prvých divákov a diváčok?

21.08.2023 13:00
šťastný človek Foto:
Tranzícia jedného z rodičov zmení celú rodinu.
debata (4)

Dej filmu režisérky Sone G. Lutherovej Šťastný človek sa začína spomínaním grafického dizajnéra a spisovateľa Marvina na nedávnu minulosť, keď pôsobil ako bežná žena a spolu s manželom, psychiatrom Ivanom a dvomi deťmi, žili vo švédskom Göteborgu. Ich život mal byť takmer predvídateľný, kým Marvin nezačal písať kvír romány, ktoré mu pomohli k odhaleniu samého seba. Čoraz intenzívnejšie cítil potrebu byť tým, kým naozaj je – mužom. Skľučujúci pocit, že je v nesprávnom obale, bol pre neho taký intenzívny a bolestivý, že to nemohol viac vydržať a v snahe žiť pravdivo a autenticky riskol stratu cenného.

„Rada vidím transrodovosť zachytenú skôr z druhej strany. Šťastný človek zachytáva príbeh dvoch ľudí, medzi ktorými je bezpodmienečná láska. Tým, že som sama transrodová, to bolo pre mňa veľmi emotívne a na konci som mala zaslzené oči,“ vyjadrila sa po projekcii modelka Charlotte Srnčíková.

Dokumentárny film Šťastný človek sleduje... Foto: Azyl Production / HBO MAX
Šťastný človek Dokumentárny film Šťastný človek sleduje tranzíciu Marvina a vplyv tejto udalosti na jeho rodinu a partnerstvo.

Tranzícia jedného z rodičov zmení celú rodinu. Snímka producentov Maroša Hečka a Petra Veverku pozoruje nielen začiatok a priebeh Marvinovej vytúženej zmeny – jeho vzhľadu, postojov a vzťahov, ale aj interakcie medzi ním a jeho manželom. Ivan sa dostal do novej pozície a táto zmena sa priamo týka aj jeho. „Pre mňa je ten film silný najmä čistotou lásky. Na Slovensku o transrodových ľuďoch mnohí rozprávajú veľmi nepekne a vidno, že majú stereotypné predstavy. Šťastný človek je úžasný v tom, že vidíme lásku v tej najkrajšej podobe,“ povedal Roman Samotný z iniciatívy Ide nám o život.

Šťastný človek Čítajte viac Film Šťastný človek: Tranzícia jedného z rodičov zmení celú rodinu

Podobný názor má aj Laci Strike: „Film prináša tému, ktorá tu v spoločnosti rezonuje, a veľmi často sa z rôznych strán zneužíva. No podáva ju čisto, rovno, bez zbytočných politických vášní. A toto tu potrebujeme,“ povedal známy tanečník a herečka Jana Kovalčiková ho ešte doplnila: „Myslím, že v našich zemepisných šírkach je táto téma buď tabuizovaná, alebo interpretovaná nejakým nesprávnym, či hlúpym smerom.“

Marvin Horvat a režisérka filmu Soňa G.... Foto: Azyl Production / HBO MAX
stastny clovek Marvin Horvat a režisérka filmu Soňa G. Lutherová počas premiéry na festivale v Toronte.

Hoci je manželstvo Marvina a Ivana počas Marvinovej tranzície vystavené skúške, podľa majiteľa Teplárne je zrejmé, ako vzťah dvojice aj naďalej rastie. „Bolo pre mňa veľmi silné sledovať ich vzájomnú oddanosť a vzájomný rešpekt. Myslím, že to je najsilnejší odkaz: človek môže byť naozaj sám sebou vo vzťahoch, a tie vzťahy to môže dokonca aj posunúť,“ dodal Roman Samotný. Snímka, ktorá mala premiéru na medzinárodnom festivale Hot Docs v Kanade, tak odhaľuje aj podstatu vzťahov, manželstva a partnerstva, a to nielen v súvislosti s rodičovstvom a rodovou identitou. „Je to film zrejme aj o tom, že keď budeme ľúbiť a rešpektovať seba, tak nás budú ľúbiť a rešpektovať aj iní. A to platí aj opačne – ak budeme viac ľúbiť a rešpektovať iných, budeme viac ľúbiť a rešpektovať aj seba,“ ozrejmila svoje dojmy herečka Tormová.

Nolly Čítajte viac Recenzia seriálovej novinky: Komu ležala hviezdna Nolly v žalúdku?

Slovenská premiéra filmu Šťastný človek sa uskutoční 13. septembra počas Medzinárodného filmového festivalu Cinematik a od 21. septembra ho budú môcť vidieť diváci a diváčky v celej krajine.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Cinematik #Laci Strike #tepláreň #Roman Samotný