Démonická mníška žaluje filmové štúdiá

Americká herečka Bonnie Aaronsová, ktorá je známa najmä stvárnením démonickej mníšky Valak vo filmoch V zajatí diabla 2 a Mníška, sa súdi s filmovými štúdiami Warner Bros., New Line Cinema a Scope Productions. Tie podľa nej zatajujú jej skutočný podiel na celkovom zisku miliardovej série. Aaronsová ich preto žaluje za porušenie zmluvy, chybné účtovníctvo a porušenie dohody o dobrej viere a poctivom konaní.

23.08.2023 08:00
Bonnie Aarons, Mníška, Foto:
Bonnie Aaronsová v civile a v úlohe démonickej mníšky Valak.
debata

Film V zajatí diabla 2, v ktorom sa jej postava objavila prvýkrát, mal premiéru v roku 2016. Finančne bol natoľko úspešný – celosvetovo zarobil vyše 320 miliónov dolárov – že sa tvorcovia rozhodli vytvoriť postave desivej mníšky vlastný film. Ten vyšiel v roku 2018, a aj keď u kritikov pohorel, podarilo sa mu zarobiť vyše 365 miliónov dolárov, čím prekonal aj pokračovanie úspešného V zajatí diabla. Ôsmeho septembra bude mať premiéru Mníška 2.

Aaronsová v žalobe uvádza, že jej štúdio zaplatilo fixnú kompenzáciu vo výške 71 500 dolárov za účinkovanie v Mníške, k čomu neskôr pridalo bonus 175-tisíc dolárov. Ten sa viazal k finančnému úspechu filmu. Aaronsovej zmluva však podľa obžaloby obsahuje podmienku, že dostane podiel z hrubých príjmov Warner Bros., pretože filmová séria využíva jej skutočnú fyzickú podobu.

Tvár démonickej mníšky je totiž založená na herečkiných fyzických črtách, tvorcovia teda nemuseli využívať špeciálne efekty ani protetiku. Podľa žaloby je dôležitosť Aaronsovej tváre pre sériu nepopierateľná.

Podľa písomnej dohody jej štúdio sľúbilo pomerný podiel vo výške päť percent z 50 percent hrubého príjmu z licencovania práv na reklamné výrobky ako hračky, bábiky, dekorácie, šperky, tričká, kostýmy, hrnčeky, plagáty a iné.

V rokoch 2019 až 2022 Warner Bros. posielalo Aaronsovej písomné vyhlásenia, v ktorých uvádzalo jej podiel na príjmoch. Ten bol však podľa herečky v rozpore s rozsiahlymi obchodnými aktivitami týkajúcimi sa jej postavy. Keď štúdio požiadala o presné čísla, poslalo jej tabuľku, v ktorej sa nachádzali čísla zodpovedajúce iba zlomku licencií.

"Namiesto toho, aby spoločnosť Warner Bros účtovala a platila transparentným spôsobom, zakrýva a skrýva skutočnú výšku oprávneného podielu pani Aaronsovej na výnosoch z predaja reklamných predmetov, pričom ju naďalej využíva,“ uvádza herečkina žaloba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #herečka #horor #Bonnie Aaronsová