Recenzia: Postapokalyptické demolačné derby s vraždiacim klaunom

Twisted Metal je kultovou hernou sériou, ktorej prvý titul vyšiel ešte v roku 1995 na konzole Play Station. Odvtedy vzniklo niekoľko pokračovaní, posledné z nich v roku 2012. A aj keď sa prvé dve hry dajú hrať na najnovšej konzole Play Station 5, fanúšikovia by určite ocenili remaster či plnohodnotné pokračovanie. Namiesto toho vyšiel na streamovacej platforme Peacock rovnomenný seriál, ktorý dáva postapokalyptickému demolačnému derby nový život.

06.09.2023 06:00
Twisted Metal Foto:
Joe Seanoa ako šialený klaun Sweet Tooth.
debata

Túžba po pomste i po normálnom živote

John Doe (Anthony Mackie) zastáva vo svete, ktorému vládne anarchia, úlohu „mliekara“ – na svojom milovanom aute menom Evelin rozváža medzi uzatvorenými mestami rôzny tovar. Na svoju minulosť si nespomína, preto to meno – v angličtine sa používa ako označenie neidentifikovaných ľudí, niečo ako Janko Mrkvička.

Jedného dňa dostane od šéfky mesta Nové San Francisco Raven (Neve Campbellová) špeciálnu úlohu – z Nového Chicaga musí doručiť tajný balík, ktorý po ceste nesmie otvoriť. Výmenou zaň sa stane občanom mesta – nebude sa musieť báť hladu, nepohodlia ani toho, že ho niekto náhodne zastrelí. John túto úlohu napriek všetkým nebezpečenstvám radostne prijíma.

John (Anthony Mackie) sa so Sweet Toothom (Joe...
Jamie Neumann ako nová vodkyňa matriarchálnej...
+7Jason Mantzoukas ako vodca motorkárskeho gangu...

Počas cesty stretáva ženu, ktorá mu odmieta prezradiť svoje meno, preto jej začne hovoriť Quiet (Stephanie Beatrizová). Spočiatku medzi nimi panuje nedôvera, každý si chce ísť po svojom, osud ich však spojí – stanú sa z nich priatelia a neskôr dokonca milenci. Quiet ženie túžba po pomste za brata (Richard Cabral), ktorý za ňu pod nátlakom agenta Stonea (Thomas Haden Church) a jeho policajnej jednotky obetoval život.

Svet mimo nepreniknuteľných brán veľkých miest je plný rôznych foriem spolunažívania – či už ide o Stoneovu policajnú totalitu, motorkársky gang Holy Men alebo kočovnú matriarchálnu komunitu žijúcu v kamiónoch. Postapokalyptický svet tak diváka zakaždým prekvapí niečím novým a nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. John a Quiet na svojej ceste stretávajú nielen nebezpečných šialencov, ale aj mnohých nepravdepodobných priateľov.

Náhrdelník z ucha

Pre Twisted Metal je typický najmä čierny humor a nevšedné situácie, ktoré síce občas skĺznu k pátosu, v konečnom dôsledku však prevláda ironický podtón. John nie je žiaden marvelovský superhrdina (napriek tomu, že jeho predstaviteľ Anthony Mackie jedného stvárňuje), ale obyčajný chlapík, ktorý sa snaží prežiť.

Osviežujúce je napríklad to, že keď si vyzlečie tričko, nemá pod ním „vyrysované“ svaly ako väčšina dnešných protagonistov. Namiesto toho vidíme úplne obyčajné mužské telo. Tvorcovia sú v tomto ohľade realisti – kto by mal čas posilňovať uprostred apokalypsy?

Quiet sa mu otvára len veľmi ťažko, jej život je poznačený nejednou traumatickou udalosťou. Spolu s bratom boli otrokmi privilegovaných ľudí v O. C. Ak náhodou spravili niečo, čo sa ich majiteľom nepáčilo, jednoducho im odrezali prst či ucho, z ktorých si následne spravili módny doplnok ako náhrdelník či náušnice. Twisted Metal pracuje s hororovými motívmi veľmi efektívne, spolu s drsným humorom im to pristane.

Suverénne najlepšou postavou je Sweet Tooth (Joe Seanoa ako herec, Will Arnett ako hlas). Obrovský muž s maskou klauna je dokonalým symbolom toho, o čom celý seriál je. Excentrický obor zo všetkého najviac túži po vernom obecenstve, ktoré by ocenilo jeho herecký talent.

Je to síce šialenec, ale extrémne sympatický – každú chvíľu z neho vypadne nejaká hláška, aj počas brutálnych scén zabíjania je pozitívne naladený. Keď sa stretne s Johnom a Quiet, spočiatku to vyzerá, že je to ich koniec. Napokon sa z nich však stávajú priatelia. Konanie a motívy Sweet Tootha sú totiž absolútne nevyspytateľné.

Radim Jurda a Jan Chlup Čítajte viac Hrali ste Samorost či Creaks? Počítačové hry štúdia Amanita Design sú umenie

Neve Campbellová naháňa hrôzu

Desať epizód prvej série sa nesie v svižnom duchu, divák nimi „prefrčí“ behom dvoch dní. Nejde o seriál, v ktorom by sme sledovali iba autá, čo po sebe strieľajú – tvorcovia vytvorili skutočne originálny postapokylaptický svet, čo je v dnešnej dobe, keď je tento žáner stále populárnejší, čoraz ťažšie.

Anthony Mackie a Stephanie Beatrizová tvoria trochu zvláštny pár, vďaka ich komediálnym vlohám, ktoré preukázali už vo svojich predchádzajúcich úlohách, im to však spolu funguje. So svojimi traumami, samotou a strachom sa vyrovnávajú po svojom, jeden v druhom nachádzajú útočisko.

Fanúšikov hororu nepochybne poteší prítomnosť Neve Campbellovej (predstaviteľka jednej z najslávnejších „final girls“ Sidney Prescottovej z filmovej série Vreskot), ktorá sa síce objaví len v prvej a poslednej epizóde, presvedčivým stvárnením desivej manipulátorky sa jej ale podarilo „ukradnúť šou“.

Seriál Twisted Metal je napriek niekoľkým nepriaznivým recenziám príjemnou zábavkou. V neposlednom rade treba pochváliť soundtrack, na ktorom sa nachádzajú (pre moju generáciu) nostalgické hity ako All The Things She Said, Barbie Girl, Better Off Alone či MMMBop. Napriek tomu, že ide o americkú produkciu, sa v nej nachádza o poznanie menej patetickosti, než by človek očakával.

Zároveň rieši seriál otázky slobody, triednej príslušnosti, ktorá ovplyvňuje životy aj po rozpade civilizácie, aj ľudskej spolupatričnosti. Nesnaží sa hrať na niečo, čím nie je, humor a akciu kombinuje so štipkou drámy, čoho výsledkom je seriál, ktorý by ste si nemali nechať ujsť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #videohra #Play Station #Twisted Metal