Anthony Hopkins je v úlohe Nicholasa Wintona výborný, ale snímka One life má nedostatky

Prvé recenzie na britskú snímku One Life (Jeden život) o Nicholasovi Wintonovi, ktorý pred začiatkom druhej svetovej vojny z okupovaného Československa zachránil stovky prevažne židovských detí, oceňujú herecké výkony hlavných predstaviteľov, najmä Anthonyho Hopkinsa v úlohe Wintona. Kritickejšie hodnotí celkovú kvalitu snímky.

12.09.2023 14:00
anthony hopkins Foto:
Dvojnásobný držiteľ Oscara Hopkins presvedčivo usiluje o tretiu oscarovú sošku v silnom príbehu Nicholasa Wintona.
debata

Film mal premiéru na prebiehajúcom medzinárodnom festivale v Toronte. Spoločnosť Warner Brothers minulý týždeň uviedla, že v kinách by sa mal objaviť na začiatku januára 2024.

Britský denník dal filmu tri hviezdičky z piatich. Dvojnásobný držiteľ Oscara Hopkins presvedčivo usiluje o tretiu oscarovú sošku v silnom príbehu Nicholasa Wintona, ktorý pred druhou svetovou vojnou zachraňoval židovské deti, uviedol recenzent denníka.

Web napísal, že Anthony Hopkins je v britskom životopisnom filme o príbehu Nicholasa Wintona ohromujúci. Podľa kritika webu „však snahu tvorcov o konzistentnú kvalitu filmu sabotuje smiešne doslovný scenár“. The Guardian je zmierlivejší a oceňuje striedanie dvoch základných časových rovín – koniec 30. rokov v Prahe, kedy Winton zariaďoval transporty detí z Československa, a 80. roky v Británii, kedy sa svet o celom príbehu dozvedel. Recenzent ale poznamenáva, že pôvodne televízny režisér James Hawes často zápasí s tým, aby vizuálne odlíšil svoj film od toľkých ďalších drám z druhej svetovej vojny. Vedľa Hopkinsa denník vyzdvihuje aj Johnnyho Flynna v úlohe mladého Wintona, Romolu Garaiovú v úlohe jeho pražskej spolupracovníčky či výkon Heleny Bonhamovej-Carterovej ako Wintonovej matky.

Napriek nepopierateľnému dojatiu pri scénach odchádzajúcich detí, ktoré už neuvidia svojich rodičov, ťažiskom filmu sa postupne stávajú scény z 80. rokov, keď film nachádza pôvodnejší prístup, napísal recenzent denníka. Film možno občas pôsobí ako televízny film BBC, ale graduje až k záverečnému aktu plnému emócií, keď na torontskej premiére len málo očí zostalo suchých, uviedol The Guardian.

Na sever, jeden svet Čítajte viac Židovské deti zachraňoval nielen Nicholas Winton

Narážal na známe vysielanie programu (To je život), kedy v roku 1988 BBC dala v štúdiu nič netušiaceho Wintona dohromady s dospelými deťmi z jeho predvojnových transportov. Program vtedy predstavil verejnosti Wintonov príbeh, ktorý upadol po vypuknutí vojny do zabudnutia a on sám ho nepripomínal.

Tvorcovia filmu vychádzali z knihy Wintonovej dcéry Barbary Ak to nie je nemožné: Život sira Nicholasa Wintona. Barbara Wintonová vlani zomrela.

Wintonovi a jeho spolupracovníkom sa podarilo z Československa a následne z nacistami okupovaného protektorátu odviezť 669 detí a nájsť im domov v Británii. Winton, ktorý zomrel v roku 2015 vo veku 106 rokov, dostal množstvo britských aj českých vyznamenaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anthony Hopkins #Nicholas Winton