Režisér Robert Kirchhoff: Odkaz Alexandra Dubčeka si každý vykladá podľa seba

Režisér Robert Kirchhoff nakrútil dokumentárny film Všetci ľudia budú bratia. Aký je odkaz Alexandra Dubčeka pre súčasníkov a čo by sa ho režisér opýtal, keby ho stretol? Prečo by ho chcel vziať do Kirgizska?

22.09.2023 06:00
Vsetci ludia budu bratia Volebna vizualita... Foto:
Plagát k filmu Dubček režiséra Roberta Kirchhoffa.
debata (5)
Režisér Robert Kirchhoff: Odkaz Alexandra Dubčeka si každý vykladá podľa seba
Video
Zdroj: TV Pravda

Nový film Roberta Kirchhoffa o Alexandrovi Dubčekovi prišiel do kín po celom Slovensku. Premiéru mal na piešťanskom Cinematiku. Najnovší film jednej z popredných postáv slovenskej dokumentaristiky širokej spoločnosti známej napríklad vďaka kontroverznej snímke Kauza Cervanová pojednáva o Alexandrovi Dubčekovi. Ten ako magnet k sebe ťahá prívržencov, obdivovateľov aj kritikov, v období železnej opony, ale aj zjednotenej Európy.

„Do projektu Dubček som vstupoval s vlastnou predstavou a istým predsavzatím, že tento film by mal, aj napriek očakávaniam iných, prekvapovať. Z môjho pohľadu sa najpozoruhodnejšia a paradoxne aj najrozporuplnejšia časť Dubčekovho života začína príchodom normalizácie, Chartou 77, jeho vnútornou emigráciou, pokusmi rehabilitovať sa až do roku 1989, kedy sa na krátko opäť vracia na politickú scénu,” vyjadril sa režisér Robert Kirchhoff, ktorý dlhodbo cieli na historické témy rezonujúce ako doma, tak aj v zahraničí.

„Existujú ľudia, ktorí žijú dodnes uzavretí v spomienkach na Dubčeka. Na časy, keď sme mohli veriť, že sa dá žiť inak. Medzi inými vo filme vystupujú idealisti, utopisti, romantici, ktorí snáď ešte dodnes stále veria, že môže existovať spravodlivá, rovnostárska spoločnosť. Práve Dubček sa netajil tým, že v tieto ideály veril celý život. Rôzne myšlienkové prúdy vyplavujú fragmenty a útržky minulosti k nášmu dnešku. Výjavy sa mnohokrát objavujú ako abstraktné telesá v usporiadanom svete. Položené na nočnom stolíku, na umývadle, v živote. Čo s tým?” dodáva a pýta sa Kirchhoff, ktorého film Kauza Cervanová (2014) patril k najnavštevo­vanejším filmom roka a vyvolal vlnu kontroverzií pre polemiku o krivom treste voči údajným vrahom v jednom z kľúčových prípadov predošlého režimu.

Kirchhoffov predposledný film Diera v hlave (2016) o rómskom holokauste bol uvedený na festivale DOK Leipzig i v renomovanej galérii MoMA v New Yorku, ako aj ocenený národnou cenou Slnko v sieti, ktorú získal Robert Kirchhoff aj spomínanú snímku Kauza Cervanová či snímku Para nad riekou (2014) o legendách slovenského jazzu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Dubček #Robert Kirchhoff #Všetci ľudia budú bratia