Mimoriadnu kariéru Willa Smitha zatienila osudná facka. Dnes slávi 55. narodeniny

Will Smith sa preslávil hlavnými úlohami vo viacerých úspešných snímkach, ktoré mu vyniesli množstvo ocenení vrátane toho najhodnotnejšieho - Oscara. Jeho bohatú kariéru minulý rok zatienil škandál počas ceremónie odovzdávania cien akadémie, keď komikovi Chrisovi Rockovi vylepil zaucho, pretože žartoval na účet jeho manželky. Dnes slávi obľúbený herec Will Smith svoje 55. narodeniny.

25.09.2023 06:00
Will Smith Foto:
Herec Will Smith.
debata (3)

Raper bez nadávok

Narodil sa 25. septembra 1968 v americkej Filadelfii ako Willard Carroll Smith Jr. Aj keď ho dnes poznáme predovšetkým ako herca, jeho začiatky sa viažu k hudbe. Na strednej škole dostal prezývku Prince Charming, on si ju však pretvoril, aby sa k nemu lepšie hodila – tak sa zrodil Fresh Prince.

V 80. rokoch sa pod touto prezývkou začal venovať rapu. S kamarátom Jeffreym Townesom, známym ako DJ Jazzy Jeff, vydali v roku 1986 album Rock the House. O dva roky neskôr im vyšiel hit Parents Just Don’t Understand, za ktorý získali ocenenie Grammy.

Zľava: Serena Williams, herec Will Smith a...
V hlavnej úlohe Richarda Williamsa, otca...
+7Will Smith ako otec a tréner Richard Williams...

Mnohí Smitha kritizovali, pretože pochádzal z dobrých pomerov, čo bolo pre rapera nezvyčajné. „To, že som vyrastal v strednej triede, prispelo k neustálej kritike, ktorú som dostával na začiatku mojej rapovej kariéry,“ uviedol vo svojich memoároch.

„Nebol som gangster a nepredával som drogy.“ Smith, naopak, vyrastal v pokojnom susedstve a navštevoval katolícku školu. „Moja mama mala vysokú školu. A napriek všetkým jeho chybám môj otec vždy zabezpečil jedlo na stôl a radšej by zomrel, než aby opustil svoje deti.“

Smithov štýl sa okrem iného vyznačoval tým, že nepoužíval nadávky. Keď jeho stará mama Gigi našla jeho prvý notes s veršami, ktoré boli plné nadávok, 12-ročný Will sa veľmi zahanbil. Nevynadala mu, no medzi stránkami mu nechala odkaz, v ktorom stálo, že by svoj dar mal používať na to, aby ostatných povznášal.

„V tú noc som sa rozhodol, že chcem používať svoje slová, aby som ostatných posilnil, aby som im pomohol, a nie ublížil,“ vysvetlil Smith. „Nikdy viac som už vo svojich rýmoch nenadával. A bol som pre tú voľbu roky kritizovaný a ničený. Ale nebol tam žiaden tlak zo strany kolegov, ktorý by sa čo i len priblížil prevažujúcemu tlaku od Gigi,“ doplnil.

Zlom v kariére

Smitha si čoskoro všimli filmoví producenti, ktorí preňho vytvorili sitkom inšpirovaný jeho vlastným životom – The Fresh Prince of Bel-Air (u nás sa vysielal pod názvom Fresh Prince, pozn. red.). Seriál bol úspešný a počas šiestich sezón sa mu podarilo získať dve nominácie na Zlatý glóbus.

Po jeho skončení sa Smith preorientoval na film – začínal v snímkach The Perfect Day, Kam ťa deň zavedie či Šesť stupňov odlúčenia. Zásadnou preňho však bola úloha v akčnej komédii Bad Boys, kde spolu s Martinom Lawrencom stvárnil detektívnu dvojicu Mikea a Marcusa.

Pre Willa Smitha sa týmto filmom otvorili dvere do Hollywoodu. Účinkoval v úspešnej snímke Deň nezávislosti, v sci-fi komédii Muži v čiernom, ku ktorej zároveň nahral aj titulnú skladbu neskôr ocenenú Grammy, či v životopisnej dráme Ali, v ktorej stvárnil boxera Muhammada Aliho. Táto úloha mu vyniesla nomináciu na Oscara.

V roku 2004 stvárnil hlavnú úlohu vo filme Ja, robot a snímka s podobným názvom Ja, legenda mu o tri roky neskôr vyniesla ďalšiu nomináciu na Oscara. Medzi jeho ďalšie filmy patrí Hancock, Hitch: Liek pre moderného muža, Po zániku Zeme (kde si zahral spolu so synom Jadenom), Samovražedná jednotka, Collateral Beauty: Druhá šanca, Blíženec či Bad Boys navždy.

Otvorený vzťah s manželkou

Prvého Oscara sa Will Smith dočkal v roku 2022 za svoj výkon vo filme Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok, kde stvárnil otca a trénera tenisových legiend Venus a Sereny Williamsových. Večer, ktorý mal jeho kariéru ešte viac pozdvihnúť, na ňu, naopak, vrhol tieň.

Komik Chris Rock totiž počas prezentovania zavtipkoval o oholenej hlave Smithovej manželky Jady Pinkett Smithovej, ktorá trpí ochorením alopécia. To spôsobuje vypadávanie vlasov. Smith to nenechal tak, postavil sa, vyšiel na pódium a Rockovi uštedril pred očami celého sveta poriadnu facku. Keď sa vrátil na svoje miesto, ešte mu hrubo vynadal.

Usporiadatelia herca požiadali, aby opustil ceremóniu, on však odmietol. Neskôr si prevzal ocenenie v kategórii najlepší herec za Kráľa Richarda. Počas ďakovnej reči sa ospravedlnil Akadémii filmových umení a vied, pod hlavičkou ktorej sa ceremónia koná, a všetkým nominovaným. Chrisa Rocka však vynechal.

Neskôr sa ešte ospravedlnil prostredníctvom videa na instagrame a rezignoval z pozície člena akadémie. To znamená, že už nebude môcť hlasovať za nominácie na Oscara. Okrem toho sa Smith desať rokov nebude môcť zúčastniť na ceremónii odovzdávania Oscarov ani nijakého iného podujatia organizovaného akadémiou.

Oscar 2022, Will Smith Čítajte viac Najväčšia noc v histórii televízie? Facka Willa Smitha na Oscaroch 2022, ktorá obletela svet

„Oslovil som Chrisa a odpoveď, ktorú som dostal, bola, že nie je pripravený hovoriť, a keď bude, ozve sa, takže ti poviem, Chris, že sa ti ospravedlňujem. Moje správanie bolo neakceptovateľné a som tu vždy, keď budeš pripravený rozprávať sa,“ hovorí Smith vo videu.

Ešte pred Jadou bol ženatý s Sheree Zampinovou, s ktorou má syna Willarda Carrolla „Treya“ Smitha III. Rozviedli sa v roku 1995. O dva roky neskôr si vzal Jadu Koren Pinkettovú, s ktorou sa spoznal, keď sa uchádzala o rolu jeho priateľky v seriáli Fresh Prince.

Ich vzťah je nekonvenčný – obaja mali mimomanželské pomery. Smith dokonca priznal, že túžil po polyamornom vzťahu s herečkou Halle Berryovou a baletkou Misty Copelandovou, po terapii si to však rozmyslel. Manželia spolu majú dve deti – syna Jadena a dcéru Willow. Obaja sa venujú hudbe a herectvu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #film #Will Smith