Film Hranica Agnieszky Hollandovej sa uchádza o cenu Európskej filmovej akadémie

Do výberu na tohtoročnú cenu Európskej filmovej akadémie (EFA) za najlepší film sa dostala snímka Hranica poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej. Dráma vznikla v koprodukcii Poľska, Českej republiky, Francúzska a Belgicka. Nominácie na najlepší európsky film tohto roka akadémia zverejní 7. novembra, vyhlásenie cien sa uskutoční v Berlíne 9. decembra.

28.09.2023 12:00
agniezska holland Foto:
Režisérka Agniszka Hollandová s predstaviteľkami hlavných detských postáv na premiére v Benátkach.
debata

Film Hranica sa venuje dramatickým osudom utečencov na poľsko-bieloruskej hranici, ktorí sa snažia dostať za lepším životom do Európskej únie. Snímka tento mesiac získala Zvláštnu cenu poroty na filmovom festivale v Benátkach.

Hranica pobúrila predsedu poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a podpredsedu vlády Jaroslawa Kaczyńského, ktorý ju označil za hanebný a odpudzujúci paškvil a za urážku mužov a žien v poľských uniformách. Nenávistné útoky proti režisérka a jej snímke sa natoľko vystupňovali, že si musela najať telesnú stráž, aby ju chránila 24 hodín denne.

Európske filmové ceny patria medzi najprestížnejšie ocenenia v odbore. Vlani sa európskym filmom roka stala snímka Trojuholník smútku švédskeho režiséra Rubena Östlunda. Toho porota ocenila aj ako najlepšieho režiséra. Film vyhral tiež v kategórii za najlepší scenár a mužský herecký výkon.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Agnieszka Holland #hranica #Európske filmové ceny