Október v kinách prinesie brutálne horory aj festivalových víťazov

V októbri si slovenskí diváci budú môcť pozrieť hneď niekoľko snímok, ktoré tento rok zabodovali na významných filmových festivaloch. Je medzi nimi Hranica poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej, ktorá získala ocenenie vo Vatikáne aj v Benátkach, film Anatómia pádu Justine Trietovej, ktorý bol ocenený Zlatou palmou na festivale v Cannes, či Svetloplachosť Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka, ktorý si z Benátok odniesol ocenenie Europa Cinemas Label.

08.10.2023 10:00
Jeanne du Barry Foto:
Snímka z filmu Jeanne du Barry - Kráľova milenka.
debata

Saw X, 5. október

John Kramer (Tobin Bell) je späť v snímke Saw X, ktorej dej je zasadený medzi udalosti prvých dvoch filmov. Chorý a zúfalý John cestuje do Mexika na riskantný experimentálny zákrok v nádeji, že vylieči jeho rakovinu.

Čoskoro však zistí, že celá operácia je podvod, ktorý má oklamať tých najzraniteľnejších. Neslávne známy sériový vrah, vyzbrojený novým zámerom, sa vracia k svojej práci a podvodníkov potrestá prostredníctvom desivých a dômyselných pascí.

Citlivý človek, 12. október

Road movie Citlivý človek vznikla na motívy rovnomennej knihy básnika a prozaika Jáchyma Topola. Po dlhej ceste Európou sa kočovný herec, tatko Mour (David Prachař), vracia domov so svojou ženou (Tatiana Dyková) a dvoma synmi.

Chcú sa konečne usadiť a viesť normálny život. Doma ich však privíta len samozvaná domobrana, ktorá nahradila políciu. Rodina je tak nútená k úteku, ktorý sa zmení na putovanie magickou a krutou krajinou obývanou neškodnými čudákmi a nebezpečnými ľudskými tlupami.

Muž, ktorý stál v ceste, 12. október

Strhujúci príbeh lekára a politika Františka Kriegla (Tomáš Töpfer) zachytáva dramatické udalosti 21. augusta 1968, keď bol v noci spoločne s hlavnými predstaviteľmi KSČ zatknutý a unesený.

Bol jediným československým politikom, ktorý sa v zajatí aj pod hrozbou likvidácie postavil Leonidovi Iľjičovi Brežnevovi (Oleksandr Ignatusha) a nepodpísal Moskovský protokol, dokument, ktorý znamenal súhlas s okupáciou Československa.

Vyháňač diabla: Znamenie viery, 12. október

Legendárny Exorcista je právom jedným z najstrašidel­nejších filmov všetkých čias. Presne päťdesiat rokov po jeho vzniku sa do kín chystá nová kapitola. Príbeh nového Vyháňača diabla sa začal na Haiti, kde fotograf Victor (Leslie Odom, Jr.) prišiel pred dvanástimi rokmi o tehotnú manželku v dôsledku katastrofálneho zemetrasenia. Našťastie sa im podarilo zachrániť ich novonarodenú dcéru Angelu (Lidya Jewettová), o ktorú sa Victor odvtedy s láskou stará.

Keď jedného dňa Angela spolu so spolužiačkou Katherine (Olivia Marcumová) zmizne v lese za mestom, nikomu sa ich nedarí nájsť. Na tretí deň sa však stane zázrak. Dezorientované a vyčerpané dievčatá sa objavia na malej farme, ďaleko od miesta, kde zmizli. Po dôkladnej lekárskej prehliadke sú Angela a Katherine vyhlásené za úplne zdravé, ale ich správanie naznačuje, že si zo svojho zážitku odniesli viac než len nepríjemnú spomienku. Skúsený exorcista by na prvý pohľad vedel, že sú posadnuté.

Jeanne du Barry – Kráľova milenka, 12. október

Film rozpráva o živote Jeanne Bécu (Maïwenn), ktorá sa narodila ako nemanželská dcéra chudobnej krajčírky v roku 1743, ale nakoniec sa stala poslednou milenkou Ľudovíta XV. (Johnny Depp). Jeanne, mladé dievča z chudobných pomerov so záľubou v kultúre aj iných radostiach života, vďaka svojej inteligencii a pôvabu postupne stúpa po spoločenskom rebríčku.

Ako kurtizána sa stane obľúbenkyňou kráľa Ľudovíta XV., ktorý nevie o jej postavení, ale získa vďaka nej späť svoju chuť do života. Vznikne medzi nimi vášnivé milostné puto. Jeanne sa napriek všetkým konvenciám a mravom sťahuje do Versailles, kde jej príchod vzbudí pohoršenie.

A máme, čo sme chceli, 19. október

Na Silvestra, len pár hodín pred rozpadom Česko-Slovenska, sa rodina Varchalovcov stretáva v Banskej Bystrici pred kostolom, aby jej členovia spoločne pokrstili najnovší prírastok do rodiny, malú Zuzku, dcéru Petra (Daniel Fischer) a Heleny (Judit Pecháček). Peter však krst zmešká, pretože sa mu do rúk dostal spis jeho otca Daniela (Ady Hajdu), z ktorého sa dozvedá, že bol vedený ako agent ŠtB.

Keď Peter konečne dorazí domov, okamžite konfrontuje otca so svojím objavom. Danielovo srdce to nezvládne a dostane infarkt. Život mu zachráni rýchly zásah rodinného priateľa (Bolek Polívka) a zvyšku rodiny (Eva Holubová, Anna Šišková, Jana Kovalčiková, Jan Budař). Daniela odvážajú do nemocnice. Po tom, ako Peter prezradí dôvod otcovho kolapsu, sa začnú vyplavovať ďalšie varchalovské tajomstvá. Keď spoločne listujú spisom, rodina sa s každou ďalšou stránkou otriasa v základoch.

Hranica, 19. október

Psychologička Júlia (Maja Ostaszewska) sa po presťahovaní do Suwalského kraja stáva nedobrovoľnou svedkyňou a účastníčkou dramatických udalostí na poľsko-bieloruskej hranici. Rozhodne sa vzdať svojho pohodlného života a pridá sa ku skupine aktivistov, ktorí pomáhajú utečencom.

Súčasne v tom čase je sýrska rodina utekajúca pred občianskou vojnou a ich sprievod, učiteľka z Afganistanu, podvedená Bielorusmi a násilím prevezená do utečeneckého tábora neďaleko hraníc s Poľskom. V snahe utiecť sa vydávajú na nebezpečnú cestu neznámym a nepriateľským územím. V Poľsku sa ich osudy pretnú s osudom Júlie a mladého pohraničníka Jana (Tomasz Włosok). Udalosti, ktoré prežijú, navždy zmenia ich životy.

Anatómia pádu, 19. október

Úspešná spisovateľka Sandra (Sandra Hüllerová) žije so svojím manželom Samuelom (Samuel Theis) a jedenásťročným, čiastočne nevidiacim synom Danielom (Milo Machado-Graner) v odľahlej chate vo francúzskych Alpách. A zatiaľ čo Sandra pracuje na svojom ďalšom románe, Samuel renovuje ich priestranné obydlie.

Jedného dňa však Daniel nájde na zemi pred chatou mŕtveho otca v kaluži krvi. Bola to samovražda, nešťastná náhoda alebo má manželovu smrť na svedomí Sandra, ktorej tvrdohlavá povaha z nej robí hlavnú podozrivú? Verejné vyšetrovanie prípadu odkrýva nielen okolnosti smrti, ale aj intímne a znepokojujúce detaily ich búrlivého vzťahu.

Svetloplachosť, 26. október

V jedno chladné februárové ráno prichádza dvanásťročný Niki a jeho rodina na charkovskú stanicu metra, aby sa ukryli pred desivou vojnou, ktorá zúri v uliciach ich mesta. Pre Nikiho rodinu sa denné svetlo stáva synonymom smrteľného nebezpečenstva.

Chlapec nesmie opustiť priestory stanice, kde žije spolu so stovkami ďalších ľudí pod neustálou žiarou neónových svetiel. Niki sa bezcieľne túla po opustených vagónoch a nástupištiach, a keď stretne Viku, otvorí sa pred ním celkom nový svet. Deti sa postupne zbližujú a spoločne nachádzajú odvahu opäť pocítiť na svojich tvárach lúče slnka.

Démon vo mne, 26. október

Tínedžerka Sam (Megan Suriová) sa zúfalo snaží zapadnúť v škole. Má problémy pre svoj indigénny pôvod a želá si, aby mohla byť ako ostatní. Saminu neistotu ešte znásobuje zvláštne správanie jej najlepšej kamarátky Tamiry (Mohana Krishnanová). Tá sa zrazu každému vyhýba a neustále so sebou nosí uzavretú prázdnu nádobu.

V záchvate zlosti počas hádky Sam rozbije Tamirin pohár. Nevedomky tak uvoľní prastarú démonickú bytosť, ktorá unesie jej kamarátku. Sam je odhodlaná urobiť čokoľvek, aby svoju priateľku zachránila. Silu démona však živí osamelosť jeho obetí. Samina realita sa mení na desivé vízie a vrhá ju do hlbín šialenstva. Sam musí prijať svoj pôvod a dedičstvo, aby mala šancu prežiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #kinopremiéry