Americkí scenáristi oficiálne schválili dohodu, ktorá ukončila ich štrajk

Americkí scenáristi oficiálne schválili dohodu medzi odbormi a zástupcami hollywoodskych štúdií, ktorá ukončila ich niekoľkomesačný štrajk. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters. Stále však trvá štrajk hercov, ktorý vo veľkej miere paralyzuje filmovú produkciu.

10.10.2023 14:00
hollywood, štrajk, štrajk scenáristov, Foto: ,
Štrajk trval takmer päť mesiacov a ochromil Hollywood. Ukončeniu štrajku predchádzalo dosiahnutie platovej dohody s hollywoodskymi filmovými štúdiami.
debata

Odborový zväz scenáristov WGA uviedol, že za dohodu hlasovalo 99 percent zo zhruba 8500 členov, už sa hlasovania zúčastnilo. WGA tvrdí, že má celkovo zhruba 11.500 členov. Dohoda počíta s rastom platov a rôznych príspevku as väčšou ochranou scenáristov pri používaní umelej inteligencie (AI). Scenáristi štrajkovali od začiatku mája.

Štrajk scenáristov fakticky skončil na konci septembra, kedy dohodu schválilo vedenie WGA. O tom, že dohoda dostane súhlas aj členov odborového zväzu, málokto pochyboval, uviedli agentúry. Dohoda platí tri roky do mája roku 2026.

Štrajkujúci scenáristi Čítajte viac Štrajk hollywoodskych scenáristov sa v stredu končí

Filmová a televízna produkcia sa však obnovila len čiastočne. Produkciu totiž ochromil aj štrajk hercov z odborov SAG-AFTRA, ktorí protestujú od júla. Odbory hercov sa so zástupcami filmového a televízneho priemyslu stále nedohodli. Rokovania boli obnovené minulý týždeň a mali by pokračovať aj tento týždeň. Podľa agentúry AFP však požiadavky hercov sú väčšie ako tie, ktoré predložili scenáristi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #WGA