Recenzia posledného filmu Dana Heribana: Príbeh zaťatého muža, ktorý odmietol Brežneva

Popri dokumentárnom filme Všetci ľudia budú bratia Roberta Kirchhoffa vyšla ďalšia snímka zaoberajúca sa okrem iného aj osobnosťou Alexandra Dubčeka. Film Muž, ktorý stál v ceste však dáva do popredia inú významnú osobnosť našich dejín - lekára a politika Františka Kriegla, jediného člena československej delegácie, ktorý v roku 1968 nepodpísal Moskovský protokol.

12.10.2023 06:00
Muž, ktorý stál v ceste Foto:
Tomáš Töpfer ako František Kriegel a Zuzana Mauréry ako jeho manželka Riva.
debata

Aké to bolo počas okupácie?

Dejepis bol síce mojím najobľúbenejším predmetom, o Františkovi Krieglovi som však napriek tomu nikdy nepočula. Pritom práve udalosti okolo roku 1968 ma zaujímali, no v rámci učebných osnov sa spomínalo predovšetkým meno Alexandra Dubčeka.

Film Muž, ktorý stál v ceste, tak upriamuje pozornosť na osobnosť, ktorej sa – minimálne z pohľadu mojej generácie narodenej po nežnej revolúcii – nedostalo dostatočnej pozornosti. Videla som už komentár pod článkom mojej kolegyne Helenky, v ktorom sa hovorí, že mladú generáciu už tieto osobnosti nezaujímajú, s čím si dovolím nesúhlasiť. Ide však skôr o vec individuálnych záujmov a všeobecného prehľadu, než o generačnú príslušnosť.

Herec Tomáš Töpfer o tom, akí ľudia nám vládli v roku 1968 a prečo ho Zuzana Mauréry chcela plesknúť po zadku
Video
Zdroj: TV Pravda

Režisér Petr Nikolaev si na stvárnenie ústrednej postavy Františka Kriegla zvolil charizmatického Tomáša Töpfera, ktorý sa na túto úlohu perfektne hodí. Film divákovi približuje jeho prísny, no čestný charakter, ktorý sa v očiach vrchných pánov z Kremľa stáva tŕňom v oku. Sledujeme, ako postupne stúpa napätie medzi našimi politickými elitami a Moskvou, čo napokon vyvrcholí okupáciou.

Film vykresľuje atmosféru počiatočného zmätku, nepochopenia, strachu, neistoty a napokon aj hnevu. Nejeden príslušník mladšej generácie sa určite zamýšľal nad tým, aké to muselo byť počas okupácie. Pamätám si, ako som sa na to raz spýtala mojej babky, ktorá mala povahu tvrdú ako skala. „Babi, čo si robila počas okupácie?“ Ona sa na mňa prekvapene pozrela a mykla plecami. „Nič, išla som do roboty.“ Udalosti osudného roku 1968 prežíval každý inak.

Režisér Petr Nikolaev: Pre mňa Dano Heriban nezomrel. Bol to skvelý a citlivý človek
Video
Zdroj: TV Pravda

Muž, ktorý stál v ceste vyniká okrem iného pôsobivou kinematografiou. Sme svedkami napínavých rokovaní, počas ktorých padajú aj nepríjemné slová, no po ich skončení sa politickí predstavitelia usmievajú do kamier, podávajú si ruky a vrúcne sa bozkávajú. Vidíme, aké rôzne sú reakcie na situáciu, ktorá vznikla, aj na tú, ktorá ešte len hrozí.

Zatiaľ čo František Kriegel odoláva všetkým možným útokom, vyhrážkam aj väzneniu, Alexander Dubček (Dano Heriban) pomaly stráca zem pod nohami, nedokáže psychicky ani fyzicky ustáť neustále sa zväčšujúci nátlak. Zaujímavá je aj postupná premena Josefa Smrkovského (Přemysl Bureš), ktorý je zo začiatku proti požiadavkám Kremľa najráznejší, napokon sa mu však podvolí. Vidíme aj postavy, ktoré prešli takým peklom, že sa rozhodli vzdať svojho presvedčenia. Dá sa im to vôbec zazlievať?

Hlavnú postavu vo filme Muž, ktorý stál v... Foto: MAFRA - Petr Kozlik
Muz ktory stal v ceste - Tomas Topfer Hlavnú postavu vo filme Muž, ktorý stál v ceste, hrá Tomáš Töpfer, ktorého vzhľad maskéri mimoriadne verne priblížili skutočnej podobe Františka Kriegla.

Hrdina či hlupák?

Podstatnou súčasťou filmu je vzťah Františka Kriegla s jeho manželkou Rivou, ktorú bravúrne stvárnila skvelá Zuzana Mauréry. Sú rovnocennými partnermi, ktorí sa snažia ochrániť jeden druhého. Podobne ako Kriegel aj jeho manželka je nekompromisná a inteligentná, navyše oplýva neotrasiteľnou mentálnou silou. Ich vzťah je zobrazený spôsobom, ktorý vôbec nie je patetický, práve naopak – vyvoláva pocit autenticity.

Snímka Muž, ktorý stál v ceste sa nesnaží nikoho o ničom presviedčať. Rozpráva príbeh zaťatého muža, pre ktorého boli jeho hodnoty dôležitejšie než čokoľvek iné. Po tom, čo opustíte kino v spoločnosti partnera, priateľov či rodiny, sa určite nevyhnete diskusii. Bolo jeho konanie hrdinstvom alebo hlúposťou?

V konečnom dôsledku totiž nič nezmenil, sebe i svojej manželke namiesto toho privodil zničujúce následky. Realistom sa preto Krieglovo rozhodnutie môže zdať iracionálnym. Na druhej strane nie je možné neobdivovať tú tvrdosť, ktorú nedokázala zlomiť žiadna forma násilia, vyhrážok ani tlaku zo strany jeho kolegov.

Tí, ktorí Moskovský protokol podpísali, mali ťažké svedomie. Nepochybne ich to zlomilo, čoho živým príkladom je Dubček. Kriegel síce musel znášať následky, na druhej strane žil zmierený sám so sebou, pretože sa pevne držal toho, čomu veril. Nielen v minulosti, ale aj dnes sme svedkami viacerých obracačov kabátov, ktorí menia názory a hodnotové ukotvenie podľa toho, kam zaveje vietor. Aj preto si Kriegel zaslúži obdiv, nech už má každý taký názor, aký má.

Film Muž, ktorý stál v ceste je kvalitnou historickou drámou so skvelým obsadením. Je napínavý, uveriteľný a čo je azda najpodstatnejšie, podnecuje k hlbokému zamysleniu sa nad sebou, svojimi hodnotami a mentálnou silou stáť si za svojím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Dubček #Zuzana Mauréry #Dano Heriban #Tomáš Töpfer #František Kriegel