Oscarový herec Michael Caine odchádza do dôchodku, ale má ďalšie plány

Britský herec Michael Caine, s desaťročiami trvajúcou kariérou plnou ocenení a uznaní, v sobotu oznámil, že vo veku 90 rokov odchádza do "hereckého dôchodku". TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

15.10.2023 09:00
michael caine Foto:
Britský herec Michael Caine na festivale v Karlových Varoch v roku 2021.
debata

Držiteľ Oscara sa lúči po ďalšom oceňovanom výkone vo svojom poslednom filme The Great Escaper, ktorý bol uvedený do kín 6. októbra. Hrá v ňom skutočného britského veterána z druhej svetovej vojny Bernarda Jordana, ktorý v roku 2014 utiekol z domova pre seniorov, aby sa mohol zúčastniť na oslavách výročia vylodenia spojencov v Normandii.

Pracoval sedemdesiat rokov

Caine sa počas svojej sedemdesiatročnej kariéry objavil vo viac ako 160 filmoch. Má jeden z najznámejších – a najnapodobňova­nejších – hollywoodskych hlasov, a v Británii, kde sa stal charakteristickou tvárou tzv. swingujúcich šesťdesiatych rokov, sa dlho tešil statusu ikony.

Jeho filmografia zahŕňa klasické snímky ako Zulu (1964) a Lúpež po taliansky (1969) až po nedávne účinkovanie vo filmoch Temný rytier (2008) a Interstellar (2014).

Caine bol šesťkrát nominovaný na Oscara, pričom túto sošku získal dvakrát – za výkony vo filmoch Hana a jej sestry (1986) a Pravidlá muštárne (1999). Je tiež držiteľom troch Zlatých glóbusov či jednej ceny BAFTA.

Britská kráľovná Alžbeta II. ho v roku 2000 povýšila do šľachtického stavu.

Písanie ako plán B

Caine oznámil odchod do hereckého dôchodku mesiac pred plánovaným vydaním svojho prvého románu „Deadly Game“. V júni prezradil, že jeho dlhoročnou ambíciou bolo napísať triler, pričom uviedol, že je to žáner, ktorý ho najviac baví čítať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Caine