Ridley Scott opäť prepisuje definíciu veľkosti. Čoskoro dobije kiná s Napoleonom

Tvorcovia Napoleona odhaľujú druhý oficiálny trailer epickej historickej drámy o outsiderovi, ktorý sa stal ikonickým francúzskym cisárom.

19.10.2023 16:00
napoleon, Foto:
Film Napoleon dorazí do kín v novembri tohto roka.
debata

Legendárny režisér Sir Ridley Scott je známy svojou vášňou pre veľké príbehy a pre skutočnú filmárčinu na úkor počítačových efektov. Vo veľkom štýle. V snahe o čo najväčšiu autenticitu tak napríklad uvidíme obrovské výpravné scény, kde do boja proti sebe tiahnu armády stoviek komparzistov, s vernými replikami diel a iných zbraní, s výstrojom a výcvikom, aký vo svojej dobe dostávali skutoční vojaci.

Nečakajte nijaký historický medajlón. Je to moderne nakrútený a spracovaný príbeh o jednej z najkontrover­znejších osobností nedávnej histórie. Panovníka neospevuje, ani nehodnotí jeho činy. V prvom rade nám predstavuje komplikovaného človeka z mäsa a kostí, s vlastnými problémami, pochybnosťami a úspechmi.

Bezpochyby sa dotkne aj tých divákov, ktorých dejiny príliš nezaujímajú. A ako väčšina filmov Ridleyho Scotta (Gladiátor, Marťan, Čierny jastrab zostrelený), aj Napoleon celkom jednoznačne siahne po Oskaroch. Majstrovskému Joaquinovi Phoenixovi v úlohe Bonaparteho neprehliadnuteľne sekunduje Vanessa Kirby (seriál Koruna, Mission Impossible – Odplata) v úlohe cisárovnej Josephine.

Ako kontrast k veľkovýpravným bitkám, cez ich vzťah nazeráme podstatne hlbšie do vášní za kamennou vodcovskou fasádou. „Fascinovalo ma, že takýto pozoruhodný chlap ide práve dobyť Moskvu, a pritom je posadnutý myšlienkou, čo teraz robí jeho žena doma v Paríži,“ hovorí Scott.

Itafilm uvedie Napoleona v kinách už 23. novembra 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #trailer #Ridley Scott #Napoleon