Zomrel Matthew Perry, Chandler z Priateľov. Dožil sa len 54 rokov

V sobotu zomrel americko-kanadský herec Matthew Perry, ktorý sa preslávil úlohou Chandlera Binga v komediálnom seriáli Priatelia.

29.10.2023 05:05 , aktualizované: 06:54
Herec Matthew Perry Foto:
Herec Matthew Perry v roku 2013.
debata (43)

Informuje o tom server TMZ, podľa ktorého sa Perry zrejme utopil. Herec a producent sa dožil len 54 rokov, veľkú časť života bojoval so závislosťou od liekov a alkoholu.

Matthew Perry Čítajte viac S Chandlerom sa lúčia kolegovia, z Priateľov mu prvá poslala odkaz upišťaná Janice. Najdojímavejšie slová... sú od herečky, ktorá sama zvádza ťažký boj

TMZ s odvolaním sa na políciu napísal, že Perry bol nájdený bez známok života v sobotu vo svojom dome v oblasti amerického Los Angeles. Záchranári podľa zdrojov serveru vyrazili na miesto po oznámení o zástave srdca, a herca vraj našli vo vírivke. Zatiaľ nie sú informácie o tom, že by existovalo podozrenie na cudzie zavinenie.

Matthew Perry na zábere z roku 1994.
Herec Matthew Perry na archívnom zábere z roku...
+17Herec Matthew Perry na promozábere k seriálu...

„Sme neuveriteľne zarmútení predčasným odchodom Matthewa Perryho,“ uviedla v reakcii spoločnosť NBC Entertainment, ktorá seriál Priatelia vysielala. „Svojím dokonalým načasovaním vtipov a britkým humorom priniesol toľko radosti stovkám miliónov ľudí po celom svete. Jeho odkaz bude žiť ďalej pre nespočetné množstvo generácií“.

priatelia, matthew perry, chandler, Čítajte aj Kráľ irónie a sarkazmu: Chandler je mŕtvy, nech žije Chandler! Takto vyzerala Perryho seriálová kariéra...

„Nikdy nezabudnem na hry, ktoré sme spolu hrávali na školskom dvore, a viem, že ľudia po celom svete nikdy nezabudnú na radosť, ktorú im prinášal,“ napísal na X kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý zároveň vyjadril šok a smútok. S rodákom z amerického Massachusetts sa v mladosti poznal, pretože Perryho matka bola hovorkyňa Trudeauovho otca Pierra, keď bol ministerským predsedom Kanady on.

Perry si získal srdce divákov po celom svete ako predstaviteľ svojrázneho Chandlera Binga, ktorého v desiatich sériách Priateľov stvárnil vo všetkých 234 epizódach.

Obit Matthew Perry Čítajte viac Posledný záber Matthewa Perryho, z ktorého idú zimomriavky. Predpovedal vari Chandler svoju tragickú smrť?

Zahral si ale aj v rade filmov, z ktorých medzi najznámejšie patria komédie Len blázni ponáhľajú, kde jeho partnerkou bola Salma Hayeková, či snímka Môj sused zabijak, kde vystupoval po boku Brucea Willisa. Naposledy sa pred kamerou pri nakrúcaní jednej minisérie podľa TMZ objavil v roku 2017.

Perry, ktorý býval kedysi nádejným tenistom a do USA sa vrátil ako tínedžer, si získal srdce divákov po celom svete ako predstaviteľ sarkastického a zároveň neistého Chandlera Binga z Priateľov. Ako poznamenáva agentúra AP, seriál z rokov 1994 až 2004 z neho urobil jednu z najvýraznejších postáv Hollywoodu po boku kolegov z Priateľov a zároveň kamarátov v skutočnom živote – Jennifer Anistonovej, Courteney Coxovej, Lisy Kudrowovej, Matta LeBlanca a Davida Schwimmera.

Seriál – v origináli Friends – sa od svojho prvého uvedenia na obrazovky stal kultúrnym fenoménom. Skupina mladých Newyorčanov, priateľov a spolubývajúcich, ktorá sa zrodila v hlavách scenáristov Davida Cranea a Marty Kauffmanovej, ovplyvňovala účesy, obliekanie i spôsoby správania mnohých ľudí. Napríklad zostrih Anistonovej, predstaviteľky Rachel, kopírovali ženy a dievčatá po celom svete.

Vzorom sa stalo tiež to, ako spolu šesť kamarátov, na začiatku dvadsiatnikov bez záväzkov – a časom aj s nimi – v Priateľoch žijú, menia sa a dospievajú. Vývoj bol viditeľný aj na postave Chandlera, ktorý roky strávil bezstarostnými hrami so spolubývajúcim Joeym (LeBlanc) a na konci seriálu je z neho otec detí a manžel Moniky (Coxová) sťahujúci sa na predmestie New Yorku.

Pred necelým rokom vyšli jeho memoáre nazvané Friends, Lovers and the Big, Terrible Thing (Priatelia, lásky a jedna hrozná potvora), v ktorých popisuje neustále sa opakujúcu liečbu závislostí. Od svojich 26 rokov žil striedavo v centrách pre liečbu závislostí a mimo nich, štrnásťkrát bol na odvykacom programe, päťdesiatkrát absolvoval detoxikačný program a viac ako 6000-krát sa zúčastnil sedenia Anonymných alkoholikov.

Počas tretej série Priateľov, zhruba v rokoch 1996–1997, podľa svojich spomienok bral 55 analgetik Vicodin denne a schudol na 58 kíl. Naopak, o takmer 50 kíl viac vážil v časoch, keď denne vypil štvrť litra vodky. Prášky a alkohol užíval počas všetkých sérií Priateľov – s výnimkou deviatej série, za ktorú bol nominovaný na cenu Emmy.

Matthew Perry - Priatelia, lásky a jedna hrozná potvora Čítajte viac Matthew Perry alias Chandler zo seriálu Priatelia má knihu. A je brutálna!
43 debata chyba
Viac na túto tému: #priatelia #Matthew Perry