Moderátor Karel Šíp musí krotiť aj sám seba

Karel Šíp je známy hudobník, scenárista a moderátor, ktorý každý týždeň na Českej televízii vysiela talkšou Všechnopárty, obľúbenú aj na Slovensku. Nie je náhoda, že reláciu nakrúca na malom javisku Divadla Semafor, ktoré má v názve zašifrované slovo fór. Aj Karel Šíp má rád fóry a jeho humor nadväzuje na poetiku Jiřího Suchého, zakladateľa Semaforu. Dnes sú už obaja starí páni, Šíp má 78 rokov, Suchý 92, ale obaja sa držia vo forme.

31.10.2023 10:00
Karel Šíp Foto:
Karel Šíp.
debata (2)

Do Všechnopárty si pozýva Šíp starých aj mladých. Často predstavuje začínajúcich umelcov, nové tváre hereckého sveta, ale aj hudobníkov, športovcov či spisovateľov. Zaujíma voči nim pozíciu strýca, ktorý už všeličo preskákal, ale všeličomu už aj nerozumie a dá sa poučiť.

Vznikajú tak vtipné situácie, prekáračky, často aj na hrane bontónu (žartuje na ich úkor), ale mladí sa ochotne od Šípa nechajú provokovať a naťahovať. K hosťom staršej generácie je Šíp síce zhovievavejší partner, ale tiež ich nešetrí.

Šíp, skrátka, pestuje láskavú zábavu, ktorá však skrýva ostré zúbky. Aj vďaka tejto schopnosti zostáva najobľúbenejším českým televíznym zabávačom, posledným svojho druhu, lebo zábava sa uberá iným smerom a televízia podobný typ osobnosti už asi nevygeneruje.

Šíp je na obrazovke ako doma, ale bohatý tvorivý život mal aj mimo televízie. Keď hovorí vo Všechnopárty s umelcami, je jasné, že je jedným z nich. Aj vďaka tomu má jeho program črty autorského divadla.

Umenie pointy

Na začiatku každej Všechnopárty povie Karel Šíp sólové slovo na úvod. Je to vtip alebo žartovná príhoda, ktorou si celý večer naladí. Už z týchto malých výstupov vidno, že Šíp je šikovný herec, ktorý vládne slovom a je majstrom pointy. Tú má každý jeho minivýrok. Je to tak aj v knihe Krotitel splašených myšlenek, ktorá nedávno vyšla vo vydavateľstve xyz.

Kniha je stručná a veselá, skladá sa z krátkych kapitoliek. Iste ulahodí fanúšikom populárneho moderátora, a najmä milovníkom minipoviedok. Sú to malé úvahy o tom, čo sa autorovi stalo, čo si všimol na živote okolo seba. Niečo hodnotí len ako pozorovateľ, niečo ho priam šokuje a komentuje ohnivejšie. Čitateľ sa na jeho reakciách pobaví a všeličo sa aj dozvie.

Šíp je majster na vyňúranie zaujímavostí, má „špeky“ rád a v knihe ich prezrádza aj o sebe. Zaujalo ma napríklad, ako sa zrodila pieseň Holubí dům, ktorú naspieval Jiří Schelinger a ktorá dodnes znie éterom. Pieseň vydržala, ale skupina Faraon, ktorú mala naštartovať, sa rozpadla.

Kniha Krotitel splašených myšlenek. Foto: XYZ
Krotitel splašených myšlenek Kniha Krotitel splašených myšlenek.

Schelingera si vypiplali Šíp s Uhlířom, ale prebral im ho potom do svojej kapely František Ringo Čech. Táto udalosť je pomerne známa, ale Šíp jej venuje v knižke samostatnú kapitolu, v ktorej podrobne píše, ako to presne bolo. Ako objavil Schelingera, blondiačika v bielej košeli a v bielych rifliach v bare, ako skoro spadol zo stoličky, keď počul jeho hlas.

Zlanáril ho do kapely Faraon (nazvanej podľa lode z príbehu Monte Christa) a dali mu spievať Holubí dům. Bola to bomba, všetko sa zdalo nádejné, ale Schelinger potom prešiel k slávnejšej kapele a Faraon sa rozpadol. Šíp mu odpustil a v knihe píše, že ho mal veľmi rád. Spomína na leto, keď ešte spolu hrali a účinkovali v Bulharsku, aký bol Schelinger zábavný, ale ľahkomyseľný – vraj sa už vtedy topil v mori, lebo plával ďaleko.

A to mu jasnovidka z Kralúp veštila, aby si dával pozor na vodu, že tam číha nebezpečenstvo. On však rád riskoval: rozheganú nohu stola v krčme vraj podložil obálkou s honorárom a aj ju tam zabudol. Tá sa na druhý deň našla, vo všetkom sa mu darilo, ale šťastie sa od neho neskôr odvrátilo.

kniha vianocna koleda Čítajte viac Knižné novinky: Karikov nový krimitriler, dokonalá romantika aj Vianočná koleda

Dobré kresby

Humor a clivota korenia aj všetky ostatné kapitolky, ktoré nie sú iba spomienkami, ale reagujú na súčasný život. Čitateľ si nájde stať o vulgarizmoch, o skrytej reklame, o slastiach a strastiach navigácie, o konšpiračných teóriách, o držkovej polievke. Kniha je plná vtipných obrázkov známeho karikaturistu Jiřího Slívu, ktoré majú vlastnú výpovednú hodnotu a sú teda nielen ilustráciou.

Šíp sa v názve publikácie nazýva krotiteľom splašených myšlienok, čím dobre charakterizuje nielen seba, ale možno aj pocit mnohých spolupútnikov. Dnes majú ľudia veľa vnemov, dejú sa veci nevídané, neslýchané. Bizarné udalosti sa valia, až sa povráva, že svet sa zbláznil a blíži sa jeho koniec. Šíp vie myšlienky usporiadať do logických, vtipných a múdrych celkov. Ukazuje, že to ide, hoci aj on žije v bláznivom svete. Humorom krotí z reťaze odtrhnuté myslenie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Televízia #Karel Šíp #Všechnopárty