Recenzia: Marvels sú tým najlepším z piatej fázy MCU. Do dokonalosti im však ešte čosi chýba

Filmový vesmír Marvelu (Marvel Cinematic Universe - MCU) pokračuje vo svojej nie príliš vydarenej piatej fáze. Najnovšia snímka Marvels, v ktorej sa spájajú tri hrdinky s podobnými schopnosťami, sa však na rozdiel od väčšiny posledných filmov náramne vydarila. K dosiahnutiu veľkoleposti, na ktorú sme boli zvyknutí v časoch najväčšej slávy MCU, jej však ešte čosi chýba.

12.11.2023 06:00
Marvels Foto:
Trio superhrdiniek - Ms. Marvel (Iman Vellaniová), Captain Marvel (Brie Larsonová) a Monica Rambeau (Teyonah Parrisová).
debata

Následky

Zatiaľ čo ostatní Avengeri sa vyrovnávajú s následkami lusknutia, Carol Danversová (Brie Larsonová) alias Captain Marvel musí čeliť dôsledkom svojich vlastných rozhodnutí. Keď pred rokmi zničila Najvyššiu inteligenciu, ktorá ovládala planétu Hala, myslela si, že tým oslobodila jej obyvateľov. No mýlila sa.

Kreečania medzi sebou rozpútali občiansku vojnu, ktorej následkom bola strata vzduchu, vody a Slnka. Ich vodkyňa Dar-Benn (Zawe Ashtonová) dokáže vďaka svojej novej moci otvárať anomálie vo vesmíre, ktorými sa dá dostať do jeho vzdialených častí. Túto schopnosť využíva pre kradnutie životu potrebných elementov z iných planét.

Keď sa Monica (Teyonah Parrisová), dcéra Marie Rambeau (Lashana Lynchová), dotkne anomálie, prepoja sa tým jej schopnosti so schopnosťami Carol a Kamaly Khanovej (Iman Vellaniová) alias Ms. Marvel. Zakaždým, keď použijú svoje schopnosti, prehodia si miesto, čo vyústi do množstva šialených situácií. Trojica sa preto musí spojiť a spoločnými silami napraviť vzniknutú situáciu.

Obsesívny fanúšik

Divák je takpovediac „hodený“ priamo do deja a môže mu chvíľu trvať, kým si ujasní isté veci. Až neskôr sa napríklad dozvie, ako prišla Monica k svojim schopnostiam. Medzi ňou a Carol, ktorá je jej (nebiologickou) tetou, vládne značné napätie. Odcudzenie medzi nimi vzniklo po tom, čo sa Carol dlho nevracala z vesmíru – medzitým Marie zomrela na rakovinu.

Film sleduje, ako si k sebe Carol a Monica postupne znovu nachádzajú cestu, aj keď je ich vzťah poznačený nalomenou dôverou. Carol sa pasuje do úlohy vlka samotára, ktorému je súdené chrániť vesmír. Toto jej poslanie je pre jej blízkych príliš nebezpečné, preto sa ich stráni – aj keď to sama ľutuje.

Trojicu uzatvára dospievajúca Kamala Khanová, ktorú tvorcovia predstavili už v seriáli Ms. Marvel. Nie je nevyhnutné vidieť ho, aby človek chápal dej tohto filmu. Tvorcom sa navyše vo veľmi krátkom a dynamickom časovom úseku podarilo dokonale vykresliť všetky podstatné charakterové atribúty ašpirujúcej superhrdinky. Dopomohol tomu aj talent Iman Vellaniovej, ktorá sa na stvárnenie Kamaly dokonale hodí. Je energická, miestami trochu nešikovná, no každý ju musí mať rád.

Mnohí milovníci komiksov a filmov v nej navyše nachádzajú samých seba – Kamala je perfektným stelesnením obsesívneho fanúšika. Jej izba je plná plagátov a predmetov s Captain Marvel, v jednom bode filmu sa dokonca spomenie písanie fanfikcie. Paradoxom je, že aj keď je Kamala nováčikom a Carol s Monicou musia riešiť vzájomné krivdy, dynamika tejto trojice je založená predovšetkým na vzájomnej dôvere.

Keďže ide o príbeh Captain Marvel, nechýba ani obľúbená postava Goosa, mimozemšťana, ktorý má podobu mačky, no chápadlá z jeho útrob dokážu pohltiť čokoľvek a kohokoľvek. Nebol by to Marvel, ak by sa vo filme nenachádzalo množstvo vtipných hlášok a absurdných situácií. Nemôžu chýbať ani prekvapenia v podobe nečakaných návštev postáv z predchádzajúcich MCU filmov a seriálov. Najzásadnejší moment, na ktorý fanúšikovia čakajú už roky, a ktorý výrazne ovplyvní ďalší chod Filmového vesmíru Marvelu, sa objaví v medzititulko­vej scéne.

Málo času

Antagonistka Dar-Benn nie je tým úplne najcharizmatic­kejším „záporákom“, na akých sme zvyknutí, Zawe Ashtonová však pri jej stvárnení odviedla skvelú prácu. Jej príbeh je nepochybne zaujímavý a opäť ukazuje, že svet superhrdinov a zloduchov nie je čierno-biely. No čosi v ňom chýba.

A tu sa dostávame k najväčšiemu problému Marvels. Málo času. Snímka má len hodinu a trištvrte, čo je na superhrdinský film prekvapujúco málo. Formálne mu nič nechýba – je v ňom množstvo akcie, ktorú dopĺňa skvelá choreografia počas scén, keď sa trio hrdiniek vymieňa, humor, nádherné vizuály aj emotívne momenty.

Brie Larson ako Captain Marvel vo filmovej... Foto: Marvel
the marvels, marvel, brie larson, captain marvel, Brie Larson ako Captain Marvel vo filmovej novinke The Marvels.

Lenže úseky, ktoré sa zaoberajú vzájomnými vzťahmi postáv a ich príbehmi, sú príliš strohé na to, aby diváka dostatočne vtiahli do deja. A nielen tu by bolo treba viac priestoru – podobne je na tom aj samotný boj s Dar-Benn. Človek by čakal trochu viac zvratov.

Napriek týmto drobným výčitkám sú Marvels tým najlepším, čo v poslednej dobe MCU vyprodukoval. Filmu len jednoducho chýba tá veľkoleposť, na akú sme boli zvyknutí. Inak ide o skvelý materiál s výborným obsadením, ktorý mal oveľa väčší potenciál, než sme mali možnosť vidieť na plátne.

Kritici a fanúšikovia medzi sebou len ťažko hľadajú zhodu, a to najmä z dôvodu, že postava Captain Marvel býva často terčom nenávistných komentárov. Za seba poviem, že je to moja najobľúbenejšia superhrdinská postava vôbec, a môj názor zostáva rovnaký aj po tomto filme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Marvel #Superhrdinovia #MCU #Marvels