Recenzia: Tragická nehoda odhalí skryté krivdy a tajomstvá

Krátko po premiére životopisného filmu Bratia prichádza režisér Tomáš Mašín s krimi drámou Nemé tajomstvá. Snímka prináša pohľad do života človeka, u ktorého sa následkom vážneho úrazu objaví afázia - ochorenie, ktoré mu vezme schopnosť rozumieť reči. Nie je to však len jeho príbeh. V popredí totiž stoja tri ženy, ktorých životy táto udalosť radikálne zmení.

21.11.2023 06:00
Nemé tajomstvá Foto:
Jana Plodková a Marián Mitaš vo filme Nemé tajomstvá.
debata

Život s afáziou

Veterinár Martin (Marián Mitaš) je so svojím životom spokojný. S manželkou Erikou (Jana Plodková) je šťastný, napĺňa ho aj jeho práca. Lenže jedného dňa dôjde k nešťastiu, počas ktorého ho kôň, ktorého ošetruje, takmer zabije. Martin utrpí vážne zranenie hlavy a lekári zisťujú, že má afáziu. V týchto ťažkých chvíľach sú mu poruke jeho najbližší – Erika a jeho mama (Milena Steinmasslová).

Do príbehu však vstupuje aj tretia, dovtedy neznáma žena Jana (Magdaléna Borová), majiteľka koňa, ktorý Martinovi spôsobil osudné zranenie. Keďže sa cíti zodpovedná za to, čo sa stalo, snaží sa Erike zo všetkých síl pomáhať. Po čase však začnú vychádzať najavo prekvapujúce tajomstvá.

Príbeh, ktorý sa pred divákmi otvára postupne, je pútavý od začiatku do konca. Tvorcovia sa rozhodli vyrozprávať ho pomocou striedania časov, čo nebýva jednoduché, no im sa to precíznou prácou podarilo.

Marián Mitaš v hlavnej úlohe veterinára...
Jana Plodková a Marián Mitaš v novej lovestory...
+8Jan Révai a Igor Chmela ako detektívovia.

Už v začiatkoch sa stretávame s detektívmi (Igor Chmela a Jan Révai), ktorí vyšetrujú bližšie nešpecifikovaný zločin. Divák je po celý čas v napätí, premýšľa nad jednotlivými kúskami skladačky a pokúša sa sám zistiť, čo sa stalo a kto má ten najlepší motív.

Spočiatku sa príbeh sústredí najmä na Martina a na to, ako afázia ovplyvnila jeho život. Prostredníctvom jeho postavy máme možnosť vidieť, ako to asi vyzerá, keď nerozumiete tomu, čo vám ostatní hovoria. Je to skutočne desivé, a na hrôze neuberá ani fakt, že je Martin neustále obklopený svojou rodinou.

Strach sa neskôr mení na frustráciu, ktorú necíti len on, ale aj jeho manželka. Zatiaľ čo Martinova matka, ktorá sa so svojou nevestou nemá veľmi v láske, vidí všetko až príliš optimisticky, na Eriku celá situácia dolieha čoraz ťažšie.

Nepravdepodobné porozumenie

Dej filmu sa tak plynule presúva k trom ženám, ktoré sa stále viac zamotávajú do klbka vlastných emócií a nevyslovených tajomstiev. Zdá sa, že všetky krivdy vyvrcholia obrovským výbuchom, ktorý zmetie všetkých v dosahu. No v závere si tvorcovia pre divákov pripravili nepravdepodobný kontrast: film o strate schopnosti rozumieť sa končí vzájomným porozumením.

Nemé tajomstvá vynikajú originálnym námetom a umne napísaným scenárom, za ktorým stojí talentovaná Alice Nellis. Tento sľubný základ dopĺňajú výborné herecké výkony, spomedzi ktorých najviac vynikla Jana Plodková v úlohe Eriky. Realisticky zobrazila paletu vzájomne sa bijúcich emócií, od obetavej lásky cez psychické vyčerpanie a frustráciu až po cynizmus a hnev.

Marián Mitaš hrá človeka trpiaceho afáziou vo filme Nemé tajomstvá. Bolo ťažké stvárniť človeka, ktorý sa nevie vyjadriť?
Video
Zdroj: TV Pravda

Uznanie právom patrí aj Mariánovi Mitašovi, ktorému sa aj bez slov podarilo povedať veľa. A tých pár viet, ktoré mal v češtine, zvládol obdivuhodne dobre, čo sa Slovákom stáva len málokedy. Na snímke treba oceniť tiež cit pre vizuály a prácu s kamerou, za ktorou stála Anna Smoroňová.

Film Nemé tajomstvá funguje aj ako dráma, aj ako krimi. Zaujímavým detailom je absencia charakterových čŕt u dvojice detektívov. Nielen že vďaka tomu pôsobia nezaujato, ale tvorcovia tak zbytočne nezobrali čas hlavným postavám. O detektívoch nevieme takmer nič, no deju to nijako neublížilo, práve naopak.

Nemé tajomstvá sú filmom, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. Okrem originálneho, emóciami nabitého príbehu ponúka tiež mnoho úvah na zamyslenie, z ktorých najviac vystupuje jedna: nešťastie sa nám môže stať kedykoľvek a kdekoľvek. Ako ovplyvní môj život? A ako životy mojich blízkych? Dá sa na také niečo pripraviť?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Nemé tajomstvá