Marián Mitaš: Viem, aké je, keď vás nechápu

Marián Mitaš hrá v krátkom čase už v druhom filme Tomáša Mašína. Po filme Bratia o režisérových vzdialených príbuzných - Ctiradovi a Josefovi Mašínovcoch - ho v novinke Nemé tajomstvá sledujeme ako veterinára, ktorý po úraze hlavy trpí afáziou - chorobou, ktorá znemožňuje dorozumievanie a ktorou trpí aj americký herec Bruce Willis. Mitaš sa na úlohu v Nemých tajomstvách musel dlho pripravovať, čo bolo fyzicky i psychicky náročné. Obľúbený herec musel schudnúť, pribrať a absolvovať stretnutia s odborníkmi či s ľuďmi trpiacimi na toto ochorenie.

25.11.2023 06:00
Nemé tajomstvá Marian Mitas Foto:
Marián Mitaš v hlavnej úlohe veterinára Martina, ktorému choroba obráti život celkom naruby.
debata
Marián Mitaš hrá človeka trpiaceho afáziou vo filme Nemé tajomstvá. Bolo ťažké stvárniť človeka, ktorý sa nevie vyjadriť?
Video
Pozrite si, čo o filme Nemé tajomstvá prezradil herec Marián Mitaš / Zdroj: TV Pravda

Často hrávate v Česku – hovoríte tam bežne po česky? Ako ovládate češtinu?

Vždy, keď som v Česku, snažím sa hovoriť po česky a odkukávať od tamojších kolegov správnu výslovnosť. Zo začiatku to bolo skôr „pražácke“, tak ma upozornili, nech hovorím radšej po slovensky. Ale snažím sa na tom pracovať.

Vo filme Nemé tajomstvá hovoríte kvôli vážnej diagnóze (afázia) ešte aj zdeformovanou češtinou. Sám ste si jej znenie vymýšľali?

To bolo veľmi ťažké, aj som kvôli tomu písal scenáristke Alici Nellis, aby sme tam dali nejaké slová, ktoré nebudú vzbudzovať úsmev. Ale režisér Tomáš Mašín si vždy vymyslel nejakú situáciu a my sme v reálnom čase hrali improvizácie, emočne mimoriadne vypäté, takže slová prichádzali samy. Extra som si to nepripravoval.

Nemé tajomstvá

Marián Mitaš v novom filme Nemé tajomstvá.

Fotogaléria
Marián Mitaš v hlavnej úlohe veterinára...
Jana Plodková a Marián Mitaš v novej lovestory...
+8Jan Révai a Igor Chmela ako detektívovia.

Vyštudovali ste bábkoherectvo – pomohla vám táto skúsenosť pri postave, ktorá nedokáže komunikovať slovami?

Nemyslím si. Na bábkoherectve som s pani Adelou Gáborovou dosť študoval aj herectvo, takže toto bola čisto herecká práca. Ale vlastne by som to neoddeľoval, všetko je to veľmi prepojené. Venujem sa aj bábkoherectvu a myslím si, že by sa malo učiť ako súčasť herectva – lebo je to viac štylizovaný herecký prejav.

Mali ste niekedy problémy vyjadriť sa?

Vždy, aj teraz. (smeje sa)

Poznáte ten pocit, keď človek nemôže niečo inému vysvetliť, lebo ho nechápe?

Veľmi dobre sa pamätám, keď mali moje dcéry asi dva roky, snažili sa niečo povedať a mali nervy, že ich nechápeme. Jasné, ale to bolo v príjemnej rovine.

Nemé tajomstvá Čítajte viac Recenzia: Tragická nehoda odhalí skryté krivdy a tajomstvá

Vo filme Nemé tajomstvá ste obklopený tromi ženami – je to manželka Erika (hrá ju Jana Plodková), mama Dana (Milena Stienmasslová) a kolegyňa veterinárka Jana (Magdalena Borová). Každá vás vidí inak. Vy zostávate rovnaký alebo máte vo filme tri tváre?

To vám nemôžem povedať, aby som vám neprezradil dej. Ale niečo som vám už naznačil.

A ako sa vám hralo s týmito troma typovo odlišnými herečkami?

Fantasticky, všetky tri sú nádherné ženy a absolútne skvelé herečky.

Scenár napísala Alice Nellis – bolo to pre vás dostatočné východisko alebo ste si postavy aj sám dotvorili?

Scenár napísala Alice, potom do toho zasiahol režisér Tomáš Mašín, ktorý sa do práce pustil akoby odznova spolu s Alicou a výsledok bol veľmi blízky realite, ktorú uvidíte na plátne.

Ako sa vám spolupracovalo s Tomášom Mašínom? Videli ste jeho film Bratia o bratoch Ctiradovi a Josefovi Mašínovcoch?

Dokonca v tom filme aj hrám, ale nespoznáte ma, lebo hneď na začiatku hrám celý krvavý ich otca. Film som ešte nevidel, nakrúcame kriminálku a ochorel som, takže som zmeškal pražskú premiéru. Ale určite sa na Bratov pôjdem pozrieť.

Okrem toho ste sa objavili ako major vyšetrujúci vraždu novorodenca aj vo filme Úsvit režiséra Matěja Chlupáčka. Zdá sa, akoby si vás v Česku veľmi obľúbili. Viete, čím to je?

Sústredenou prácou.

Jan Révai Čítajte viac Herec Jan Révai: Film Nemé tajomstvá rozpráva silný príbeh, ľudia by si do kina mali priniesť vreckovky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Mitaš #filmová novinka #Nemé tajomstvá