Recenzia: Napoleon čelil vlastnej neistote, krvavým bojom aj čudnej láske

Hoci vo štvrtok oslávi kultový režisér Ridley Scott 86. narodeniny, ani zďaleka sa nezdá, že by sa chystal do umeleckého dôchodku. Pred dvoma rokmi mali premiéru hneď dve úspešné snímky z jeho dielne - epická historická dráma Posledný súboj a životopisný triler Klan Gucci. Tentoraz sa Scott rozhodol pozrieť na život jedného z najslávnejších panovníkov v histórii - Napoleona Bonaparta.

28.11.2023 06:00
Zábery z filmu Napoleon Foto:
Joaquin Phoenix ako Napoleon Bonaparte.
debata (32)

Francúzsko, armáda, Josephine

Francúzsko sa po revolúcii, ktorá sťala nejednu napudrovanú hlavu s parádnou parochňou, zmieta v chaose. V pozadí búrlivých udalostí stojí nenápadný dôstojník Napoleon Bonaparte (Joaquin Phoenix), ktorý zaujme svojimi vynikajúcimi strategickými schopnosťami. Práve vďaka nim sa rýchlo vyšvihne medzi elitu. S úspechmi stúpa aj jeho sebavedomie, ktoré je však poznačené akousi neistotou.

Napoleon (Joaquin Phoenix) sa medzitým zoznámi s nekonvenčnou Josephine (Vanessa Kirbyová), a hoci ide o vdovu s dvoma deťmi, neprekáža mu to. Ožení sa s ňou a ďalej stúpa po kariérnom rebríčku. Gule z kanónov jeho mužov zasiahnu egyptské pyramídy aj zamrznuté jazero kdesi v Európe, ktoré sa tak stane smrtiacou pascou pre nepriateľa. Po prevrate sa z neho stáva prvý konzul a neskôr cisár. Ani to mu však nestačí.

Film sleduje niekoľko podstatných momentov z Bonapartovho života, ako napríklad jeho korunováciu, počas ktorej vezme korunu z rúk pápeža a sám si ju nasadí na hlavu. Na plátne sa striedajú scény z bojísk so zábermi z Napoleonovho osobného života. Kinematografia bojov je veľmi precízna a atmosférická, zaujímavý je predovšetkým Napoleonov strategický talent. Režisér sa neštíti ukázať krutosť a brutalitu vojny, preto musia byť diváci pripravení na nejakú tú odtrhnutú nohu či postreleného koňa.

+9

Vojna nie je pre Napoleona všetkým – rovnako dôležitou súčasťou jeho života je Josephine. Svedčia o tom aj jeho posledné slová: „Francúzsko, armáda, veliteľ armády, Josephine.“ Film vykresľuje ich vzťah veľmi špecificky a je len na divákovi, ako si ho vysvetlí – bola medzi nimi láska alebo nie? Josephine je podmanivá, sebavedomá a inteligentná žena, ktorá si ide za svojím. Hoci je manželkou najmocnejšieho muža v celej krajine, nebojí sa ho podviesť.

Často sa tiež zdá, že sa mu vysmieva – už na začiatku totiž vycítila, že Napoleon má veľmi krehké ego. Scottova historická dráma naň často poukazuje, Bonaparta opisuje ako muža, ktorý si celý život niečo kompenzuje. Miestami satirický podtón, aký si režisér zvolil, je prekvapujúcim oživením pre tento typ snímok, ktoré mávajú tendenciu glorifikovať a tváriť sa príliš vážne.

Francúzi nemajú radi ani samých seba

Zachytiť taký na udalosti bohatý život, ako je ten Napoleonov, nie je vôbec jednoduché. Film však obsiahol tie najpodstatnejšie udalosti a nekriticky zhodnotil Bonapartov charakter, a to až natoľko, že historik Patrice Gueniffey označil snímku za „antifrancúzsku“. Ako pri väčšine filmov tohto žánru, aj tu sa nájde niekoľko nepresností, na ktoré poukazujú viacerí odborníci. Niektoré vznikli s cieľom dramatizovať, iné boli zasa nevyhnutnosťou spôsobenou nedostatkom priestoru.

Snímka napríklad naznačuje, že Napoleon abdikoval a odišiel do exilu hneď po neúspešnej invázii do Ruska. V skutočnosti tomu ešte predchádzala vojna šiestej koalície. Ak by však režisér chcel zachytiť všetko, potreboval by na to celý seriál. Ako sám uviedol, už po dvoch hodinách začne diváka bolieť zadok, preto sa snaží o to, aby jeho filmy nepresiahli tri hodiny. Napriek tomu by na Apple TV+ mala vyjsť režisérska verzia, ktorá bude o poznanie dlhšia. Súčasné dve a pol hodiny sú pre bežného diváka tak akurát.

V reakcii na negatívne komentáre niekoľkých francúzskych kritikov Ridley Scott uviedol, že „Francúzi nemajú radi ani samých seba. Publikum, ktorému som film premietol v Paríži, ho milovalo.“ Ide o dôkaz, že snímka Napoleon je dobrým podnetom pre diskusiu, najmä z hľadiska historických faktov a rôzniacich sa názorov na povahu a charakter Bonaparta. Divák, ktorý sa nad týmito vecami až tak nezamýšľa, si film užije.

Jeho prednosťou je nielen Scottov originálny prístup k titulnej postave, ale aj spektakulárna kinematografia, nečakane vtipné momenty a skvelé herecké výkony od Joaquina Phoenixa a Vanessy Kirbyovej. Divák sa možno pozastaví nad absenciou Josephininých detí, ktoré sa po jej sobáši s Napoleonom vytratia kamsi do úzadia, a až v závere sa na pár minút objaví jej už dospelá dcéra. Aj Napoleona II. vidíme len ako bábätko. Čo však filmu skutočne chýba, je zmienka o notoricky známom liste, ktorý sa stal zdrojom nejedného internetového vtipu. Napoleon v ňom píše Josephine: „O tri dni som doma. Nekúp sa.“

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Napoleon