Herečka Dominika Richterová: Novodobé princezné nenosia korunku, ale odvahu a silu

Filmové štúdio Disney oslávilo svoje 100. narodeniny animovaným muzikálom Prianie. Hlavná hrdinka Asha jedného dňa vysloví také silné želanie, že ho vypočuje vesmírna sila, malá guľa neobmedzenej energie menom Hviezda. Spoločne sa postavia kráľovi Magnificovi, aby zachránili obyvateľov kráľovstva Rosas. Svoj hlas Ashi prepožičala herečka Dominika Richterová.

03.12.2023 06:00
Dominika Richterová Foto:
Dominika Richterová počas dabovania rozprávky Prianie.
debata

Film Prianie vzdáva hold klasickým disneyovkám. Aký k nim máte vzťah? Ktorá je vaša obľúbená?

Priznám sa, že ťažšia otázka neexistuje. Mám rada rozprávky už odmalička, takže vybrať jednu sa asi nedá. Rada si prečítam novodobé rozprávky, aj od slovenských tvorcov. Naposledy sa mi veľmi páčila kratučká animovaná rozprávka od Martina Smatanu – Šarkan.

Zbožňujem spievané rozprávky od Disneyho – Malá morská víla, Kráska a zviera, Snehulienka, ale aj rozprávky, ktoré spracovávajú ťažšie témy hravo a poučne, napríklad V hlave či Duša. Alebo tie úplne staručké, ktoré sú ešte v kresbe nedokonalé. Majú neuveriteľné čaro.

Čím vás zaujala postava Ashe, ktorej ste prepožičali svoj hlas? Je niečo, v čom sa s ňou stotožňujete?

Bavilo ma dabovať Ashu, pretože som pochopila, že je vlastne strelená ako ja. Asha má veľké srdce a je odhodlaná bojovať do konca pre dobro ostatných. Je energická, pojašená, má humor a je neuveriteľne čistá. To je na nej očarujúce. Občas sa správa ako ja, keď mi na niečom záleží – pojašene. Počas dabovania som sa nevedela vynadívať na Ashinho zvieracieho parťáka, capka Valentína.

Je to kópia môjho malého domáceho miláčika, psíka Lea. Občas si predstavujem, že takto s humorom sa Leo pozerá na mňa, niekde vo svojej psej duši. Takže vo veľa veciach sa na seba podobáme. Dokonca som to nahlas povedala pred režisérkou Miškou Kaprálikovou: „Miši, veď to som celá ja!“ a ona sa usmiala: „Veď preto to robíš.“

Čo sa podľa vás bude divákom na rozprávke Prianie najviac páčiť?

Myslím, že tvorcovia si dali veľmi záležať. Rozprávka je vlastne takou oslavou 100. výročia založenia štúdia Disney. Páči sa mi prepojenie akvarelu so súčasnou animáciou. V mojich očiach sa tým prepája starý svet s novým a vytvára niečo úplne nové, špecifické. Navyše rozprávka spája hlavnú tému všetkých filmov od tvorcov Disney, že všetky priania sa môžu splniť.

Pozorný divák si určite všimne jednu z hlavných postáv – hviezdu, ktorá sa objavuje takmer vo všetkých filmoch od Disneyho. Pamätáte si, ako sa napríklad Princezná Tiana z rozprávky Princezná a žaba pozerá zo svojho okna na hviezdu? Tak to je tá hviezda. Niektoré zvieratká sú zanimované úplne totožne, napríklad jeleň z Bambiho, medveď z rozprávky Medvedí bratia a mnohé iné postavičky. Akoby presakovali z iných príbehov do toho nášho.

Myslím, že deti budú nadšené z hudby, ktorú rozprávka prináša. Ja sama som do nej zamilovaná. Bude sa im páčiť humor, ktorý nemôže chýbať v žiadnej dobrej rozprávke, nežné a kreatívne spracovanie všetkých zvieratiek. Zbožňujem postavičku „malého hríbika“ a veveričky, ktorej požičala hlas Nela Pocisková. Je neuveriteľne očarujúca.

Dominika Richterová na premiére animovaného... Foto: CinemArt SK
Dominika Richterova Dominika Richterová na premiére animovaného muzikálu Prianie.

V posledných rokoch dochádza v rozprávkach k odklonu od princezien, ktoré niekto musí zachraňovať, namiesto toho vidíme odvážne dievčatá a ženy, ktoré zachraňujú iných. Páči sa vám tento trend?

Samozrejme, že ako sa mení svet, napredujú aj hlavné hrdinky. Stávajú sa skutočnejšími. Nemyslím si, že je to trend. Je to jednoducho výpoveď o tom, čo hľadá dnešný divák. Skutočnosť, ktorá sa síce odohráva v rozprávke s magickými prvkami, ale stále odráža dnešný svet, spoločnosť a problémy s ňou spojené. Detský aj dospelý divák sa s nimi dokáže ľahko stotožniť.

Páči sa mi ale, že v sebe stále nosia ženskosť, nehu, láskavosť, kúzlo, humor. Sú akčné, samostatné, nebojácne, a s tým sa ako žena stotožňujem. Novodobé princezné, ktoré sú medzi nami, nenosia korunku, ale odvahu a silu.

Máte obľúbenú animovanú hrdinku?

Jednoznačne Ashu. Ak aj bola pred ňou nejaká iná, už som na ňu zabudla. Asha mi prirástla k srdcu a verím, že tak prirastie aj deťom, ktoré si rozprávku obľúbia. Verím, že to bude pre nich hrdinka plná nádejí, motivácie, sily bojovať za vyššie dobro, aj keď niekedy sa to zdá byť nemožné. Verím, že ich naučí láske k ostatným ľuďom. To tak veľmi potrebujeme deti učiť.

Keby ste sa mohli stať rozprávkovou bytosťou, aká by to bola?

Chcela by som byť nejaký šialený zajac ako napríklad Bugs Bunny alebo myška Jerry z Toma a Jerryho. Skvelá je aj Dory z Hľadá sa Nemo alebo žirafa Melman z rozprávky Madagaskar. Viem si predstaviť túto pojašenú kombináciu.

Dominika Richterová (32)

Slovenská herečka a speváčka. Účinkovala v seriáloch Susedia, Zoo, Rex, Prázdniny či Einstein. V roku 2017 sa objavila vo filme Spievankovo a kráľovná Harmónia. Vyštudovala konzervatórium v Bratislave a VŠMU v Bratislave. Účinkovala v inscenáciách Novej scény ako Zhŕňajova nevesta, Zimná rozprávka, IAGO či Ôsmy svetadiel. V Prahe si zahrala v muzikáloch Hamlet, Casanova a Adéla ješte nevečeřela. Vyučuje spev na Muzikálovej akadémii.

Užili ste si spievanie vo filme Prianie? Ako sa vám páčia pôvodne verzie piesní, ktoré naspievala Ariana DeBose?

Spievam už odmala, takže som sa veľmi tešila, že som získala takúto príležitosť. Je to pre mňa tak trochu splnený sen. Moje predstavy boli vždy také, že ak raz budem spievať „disneyovku“, prídem do štúdia a z plného hrdla si zaspievam pieseň, a máme to! To sa ale nestalo. Pracovali sme hodiny a detailne prechádzali takt po takte, notu po note.

Občas som sa cítila frustrovane, keď som nevedela naplniť očakávania režiséra. To sústredenie bolo vyčerpávajúce. Niekedy som mala pocit, že to nezvládnem. Piesne od Disneyho sú veľmi náročné aj pre profesionála a vyžadujú si vysokú úroveň spracovania. Našťastie som mala pri sebe vynikajúceho hudobného režiséra Adama Hudeca, ktorý mi neuveriteľne pomáhal. Bola pre mňa obrovská česť pracovať s ním. Chlapci od zvuku zachraňovali každú dobrú stopu a občas aj kúzlili. Ale to môžeme, lebo sme v rozprávke. Bez nich by to nebolo také perfektné. Pôvodná pieseň mi na prvé vypočutie nepovedala veľa.

Dnes ju mám otlačenú hádam aj na päte. Neviem ju dostať z hlavy. Najprv si získala moje srdce, potom sa mi usídlila v mysli a teraz ju neviem zo seba striasť. Zbožňujem jej slovenský preklad. V kombinácii s hudbou a emocionalitou piesne je tak trochu aj mojou osobnou výpoveďou. V čase, keď som Ashu naspievavala, som prechádzala zložitým obdobím, a ocitla som sa v podobnej situácia ako Asha. Zdieľali sme rovnaké pocity, a to som sa snažila preniesť do piesne. Zaspievať si a pretaviť svoje obavy, bolesť, nepochopenie a túžby do hudby je tá najlepšia psychohygiena.

Tento rok by mal mať premiéru posledný film Hajaa Mijazakiho Chlapec a volavka. Máte rada tvorbu štúdia Ghibli alebo skôr preferujete Disney a Pixar?

Nemala som zatiaľ možnosť vidieť ich tvorbu, ale často o nich počúvam z úst mojich študentov. Oni sú presne tá cieľová skupina, ktorých oslovuje takáto tvorba. Páči sa mi, že sa zameriavajú na život mladých. Vzhľadom k tomu, že som ich tvorbu ešte nevidela, nedokážem posúdiť, či je lepšia alebo horšia. Ja som vyrastala na rozprávkach tvorcov Disney, takže sú mi prirodzene bližšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #rozhovor #Disney #rozprávka #animovaný film #prianie #Dominika Richterová