Kým dobyla Hollywood, pózovala pre Playboy. Kim Basinger z 9 a 1/2 týždňa má už 70 rokov

Scéna z filmu 9 a 1/2 týždňa, kde predvádza striptíz, upútala divákov na celom svete. A postarala sa o to, že ju dlho vnímali len ako ďalší sexsymbol. Aj keď sa tomu nebránila, také hodnotenie by bolo povrchné. To, že má skutočne talent, napokon potvrdila v takmer 50 snímkach, získala i Oscara a Zlatý glóbus. Americká herečka Kim Basinger sa dnes dožíva 70 rokov, ale vystupovaniu na verejnosti sa už vyhýba.

08.12.2023 06:00
LA Premiere of "The Nice Guys" - Arrivals Foto: ,
Kim Basinger na snímke z roku 2016.
debata

Keď bola na vrchole slávy, prestížne časopisy ju zaraďovali medzi najkrajšie ženy na filmovom plátne, a niet pochýb, že to bol jej atraktívny vzhľad, čo jej otvorilo cestu pred kameru. Kým sa však stala hviezdou, musela najprv prekonať svoju plachosť a úzkosti, ktorých sa vlastne nikdy celkom nezbavila. S návalmi panického strachu zápasila i v čase, keď už nemala núdzu o filmové ponuky.

Kim Basinger oslavuje

Pozrite si snímky známej herečky.

Fotogaléria
Herečka Kim Basinger a jej maskulínny imidž.
Herečka Kim Basinger na premiére filmu Grudge...
+6Herečka Kim Basinger na archívnom zábere z roku...

Od Bonda k erotike

Na svet prišla 8. decembra 1953 v meste Athens v americkom štáte Georgia ako tretie z piatich detí herečky a džezového hudobníka. Keďže bola veľmi tichá a hanblivá, rodičia sa jej snažili pomôcť tým, že ju zapájali do rôznych aktivít, aby si zvykla na ľudí. Kimila Ann, ako ju zapísali do matriky, preto od troch rokov chodila na balet, neskôr bola i roztlieskavačkou.

Postupne si začala veriť a rástlo i jej sebavedomie. Až natoľko, že sa v sedemnástich prihlásila do juniorskej súťaže o americkú miss. Vyhrala síce iba mestské kolo, ale vďaka tomu sa zjavila v prvých reklamách a v epizódnej úlohe televízneho seriálu.

Po strednej škole začala študovať na univerzite, no už po pár týždňoch to vzdala, aby sa stala modelkou v New Yorku. Hoci tam zarábala až tisíc dolárov za deň, účinkovala v reklamách a zapĺňala titulné stránky časopisov, hektický spôsob života ju ubíjal. „Nevedela som to vydržať. Cítila som, ako ma to dusí,“ priznala po rokoch.

NY Premiere of "Grudge Match" Čítajte viac Kim Basinger si zahrá vo filme Fifty Shades Darker

Začala snívať o kariére v Hollywoode, a tak v New Yorku navštevovala herecké kurzy, večer zase spievala v kluboch. V roku 1976 sa presťahovala do Los Angeles, aby sa naplno venovala herectvu. Získala prvé úlohy v televíznych filmoch, ale divákov zatiaľ nezaujala.

Kim Basinger vo filme Deväť a pol týždňa (1986). Foto: MGM
Kim Basinger Kim Basinger vo filme Deväť a pol týždňa (1986).

V roku 1981 pózovala nahá pre Playboy, magazín však fotografie najprv odložil. Zverejnil ich až o dva roky neskôr, keď do kín prišla posledná bondovka so Seanom Connerym Nikdy nehovor nikdy (1983).

Kim Basinger si v nej zahrala „Bondovo dievča“, čo bol jej prvý výraznejší úspech. Vďaka tomu sa objavila po boku Roberta Redforda v dráme Prirodzený talent (1984) či v trileri s Richardom Gereom Nemilosrdne (1986).

Napokon jej ponúkli rolu v eroticky ladenom filme 9 a 1/2 týždňa, ktorý je dodnes jej najobľúbenejší. „Prešla som celou škálou emócií, ktoré môžete mať ako herečka… Bolo to ako prejsť cez rieku,“ zaspomínala si na nakrúcanie tohto diela.

Kim Basinger vo filme 9 1/2 týždňa.

Život v ústraní

O ďalšie ponuky nebola núdza a herečku obsadili do množstva snímok rozličných žánrov. Zahrala si napríklad vo filmoch Schôdzka naslepo (1987), Nadine (1987), Krásna mimozemšťanka (1988), Batman (1989), Mrazivá vášeň (1992), Riskantný plán (1993), Útek do Mexika (1994), Snívala som o Afrike (2000), Ľudia, ktorých poznám (2002), 8. míľa (2002), Mobil (2004) či Spálené životy (2008).

Za vedľajšiu úlohu v krimitrileri L. A. – Utajené skutočnosti (1997) ju ocenili Oscarom a Zlatým glóbusom. Jej kariéra však postupne upadala a Kim sa čoraz väčšmi sťahovala do ústrania. Posledný film nakrútila pred piatimi rokmi.

Niekdajšie "Bondovo dievča"... Foto: Profimedia
kim basinger Niekdajšie "Bondovo dievča" Kim Basinger a Sean Connery vo filme Nikdy nehovor nikdy (1983).

Za sebou má dve skrachované manželstvá, jej prvým mužom bol filmový vizážista, druhým slávny herec Alec Baldwin, ktorý jej aj otcom jej jedinej dcéry.

Kim Basinger nikdy nepatrila medzi milovníčky červených kobercov, na spoločenských podujatiach sa ukazovala zriedka. Neraz chýbala i na slávnostných premiérach svojich filmov. O to viac sa angažuje v boji za ochranu zvierat.

Dlhé roky bola príkladom celebrity, ktorá vyzerala dobre aj bez kozmetických úprav, no ako upozornili americké médiá, jej tvár už nepôsobí prirodzene. Špekuluje sa, že zrejme podstúpila viaceré plastické operácie, čo však herečka popiera.

Kim Basinger Čítajte viac Krásna tvár Kim Basingerovej sa plastickej chirurgii neubránila! Kam až chce zájsť?

Filmoví fanúšikovia obdivujú jej inteligenciu a cieľavedomosť, s ktorou kráčala za svojím snom. Ako totiž hovorí, každý človek zažije víťazstvá a prehry, ale dôležité je, aby sa s nimi vyrovnal a pokračoval v ceste.

„Cítim, že som študentkou života. Veľa som sa naučila a budem sa učiť, až kým neopustím túto planétu,“ prezradila pred pár rokmi. „Nič neľutujem. Snažím sa žiť každý deň v prítomnosti.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herečka #Kim Basinger #herci