Napísal film, ktorý už nikto z nás neuvidí. John Malkovich si zahral aj samého seba

"Neopísal by som sa ako niekto, komu chýba sebavedomie, ale povedal by som - duchov, ktorých naháňaš, nikdy nechytíš." Hoci bol John Malkovich introvertným dieťaťom, neskôr sa ukázal ako veľmi talentovaný herec. A nielen to - venuje sa aj módnemu dizajnu a v roku 2002 sa podpísal pod réžiu filmu Tanečník zhora. Americký herec, ktorý bol dvakrát nominovaný na Oscara, dnes slávi 70. narodeniny.

09.12.2023 06:00
John Malkovich Foto:
Herec John Malkovich.
debata

Želé diéta

John Malkovich sa narodil 9. decembra 1953 v meste Christopher, nachádzajúcom sa v štáte Illinois. V detstve bol dobre zabezpečený, jeho matka Joe Anne vlastnila Benton Evening News a otec Daniel vydával magazín Outdoor Illinois. Okrem Johna mali ešte jedného syna a tri dcéry, susedili s Dougom Collinsom, ktorý sa neskôr stal hviezdou NBA.

Johnovo detstvo nebolo vôbec jednoduché, otec a brat ho totiž fyzicky týrali. Po sústavnom šikanovaní za nadváhu sa ako 16-ročný rozhodol podstúpiť diétu pozostávajúcu iba zo želé, čím sa mu podarilo schudnúť 30 kilogramov, teda takmer tretinu svojej pôvodnej váhy.

Na strednej škole hrával bejzbal a začal sa venovať aj herectvu. Nasledovalo štúdium na Eastern Illinois University, neskôr prestúpil na Illinois State University, kde študoval divadlo. Diplom však získal až roku 2005, pretože nedokončil test z americkej ústavy.

John Malkovich vo filme V zajatí mysle.
Matej Drlička s hercom Johnom Malkovichom,...
+8John Malkovich a Colin Farren v trileri Ava.

Namiesto toho sa vybral stopom do Chicaga, kde sa stal členom Steppenwolf Theatre Company. Roku 1984 účinkoval spolu s Dustinom Hoffmanom na Broadwayi v inscenácii Smrť obchodného cestujúceho, ktorú o rok neskôr adaptovali pre televíziu.

Film Miesta v srdci, ktorý bol jednou z jeho prvých úloh pred kamerou, mu vyslúžil nomináciu na Oscara v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe. V nasledujúcich rokoch účinkoval v snímkach ako Ríša slnka, Sklenený zverinec, Nebezpečné známosti, Tiene a hmla, O myšiach a ľuďoch, S nasadením života či Muž so železnou maskou. Roku 1999 si zahral v surrealistickej komédii Život Johna Malkovicha, v ktorej je posadnutý sám sebou.

V posledných rokoch sa objavil v snímkach ako Eragon, Po prečítaní spáľte, Stopárov sprievodca po Galaxii, Red či Bird Box. Účinkoval aj v seriáloch Jednotky vesmírneho nasadenia, Nový pápež, Miliardy a Napoleon. V hre Call of Duty: Advanced Warfare nadaboval postavu bývalého pracovníka Sentinel Task Force a správcu Atlasu menom Oz, z ktorého sa stala zombie.

Návšteva Slovenska

V roku 2016 napísal experimentálny sci-fi film 100 rokov, ktorý by mal mať premiéru 18. novembra 2115. V tento deň sa otvorí nepriestrelný sklenený trezor, v ktorom je film uschovaný. Návštevníci filmového festivalu v Cannes mali roku 2016 unikátnu možnosť vidieť trezor naživo. Kovové pozvánky na premiéru rozposlali tvorcovia vopred – ich príjemcovia ich môžu darovať svojim potomkom.

„Keď ma prvýkrát kontaktovali, zamiloval som si ten nápad… Istým spôsobom by som ocenil, keby všetky filmy, ktoré som natočil, boli prístupné až po sto rokoch. Neviem, ako veľmi by to zmenilo spôsob, akým sú vnímané,“ uviedol Malkovich.

Už od začiatku nového milénia sa venuje módnemu dizajnu, roku 2011 založil vlastnú značku s názvom Technobohemian, ktorá sa predáva v butikoch po celom svete. „Mám rád dizajn, mám rád detaily, pre mňa je to len iná forma sebavyjadrenia,“ vysvetlil.

Roku 1982 sa oženil s Glenne Headlyovou, kolegyňou zo Steppenwolf Theatre Company. O šesť rokov neskôr sa však rozviedli. Dôvodom bol Malkovichov pomer s Michelle Pfeifferovou, s ktorou sa spoznal pri nakrúcaní filmu Nebezpečné známosti. Roku 1989 si vzal asistentku réžie Nicolettu Pyranovú, s ktorou má dve deti.

Jeho druhú nomináciu na Oscara mu priniesol film V dráhe strely. Okrem toho je tiež držiteľom ocenenia Emmy a niekoľkokrát bol nominovaný na Zlatý glóbus.

Roku 2018 John Malkovich navštívil Slovensko. V rámci festivalu Viva Musica! vyrozprával v sprievode orchestra I Solisti Aquilani príbeh s názvom Rozprava o slepcoch, ktorý vznikol na motívy románu O hrdinoch a hroboch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #film #John Malkovich