Recenzia: Čokoláda či vianočné ozdoby? Svet Willyho Wonku nepozná hranice

Celkom jasne si spomínam na svoje prvotné zdesenie po zhliadnutí traileru na film Wonka. Dôvodom bol najmä prejav Timothéeho Chalameta stvárňujúceho titulnú postavu, ktorý pôsobil vyslovene trápne. A hoci si stále myslím, že pre Wonku nebol úplne dobrou voľbou, snímka ma nakoniec celkom príjemne prekvapila.

17.12.2023 08:00
Wonka film Foto:
Timothée Chalamet ako Willy Wonka a Hugh Grant ako umpa-lumpa.
debata (1)

Žirafie mlieko

V prvom rade sa na film treba pozerať cez optiku tvorby Roalda Dahla, autora predlohy. Osobne som totiž mala tendenciu porovnávať ho s pôvodným filmom z roku 1971, v ktorom Willyho Wonku stvárnil skvelý Gene Wilder. Vtedajší Wonka bol však o poznanie temnejší – ten nový je určený skôr pre detského diváka.

Tvorcovia vytvorili vizuálne nádherný svet, ktorý je napriek všetkej svojej pestrosti v područí zlodušských majiteľov podnikov na výrobu čokolády. Práve oni sa pokúšajú zničiť nádejného mladého čokolatiéra Willyho Wonku (Timothée Chalamet), ktorý pricestoval do ich mesta so snom založiť si svoj vlastný obchod s čokoládou.

V ceste mu okrem nich stojí aj majiteľka penziónu pani Drhna (Olivia Colmanová) a jej kumpán (Tom Davis), ktorí Willyho podvedú a prinútia ho pracovať v ich práčovni, kým nesplatí svoj nehorázne vysoký dlh. Tam spoznáva ďalších nešťastníkov s podobným osudom, medzi nimi aj Nitku (Calah Laneová), ktorá je tam už od svojho narodenia.

Willy sa nevzdáva svojho sna a za pomoci nových priateľov a svojho čokolatierskeho talentu získava množstvo nových zákazníkov. Zloduchovia mu to však nenechajú len tak ľahko prejsť a využijú služby skorumpovaného kapitána polície (Keegan-Michael Key), ktorý sa necháva podplácať čokoládou.

Film je síce vizuálne príťažlivý, to isté sa ale nedá povedať o čokoláde, ktorou Willy opantá každého, kto ju ochutná. Tvorcovia sa bláznivými dizajnmi snažia ukázať bezhraničnosť Wonkovej fantázie, čo by bolo úplne v poriadku, keby jednotlivé druhy čokolády nevyzerali ako vianočné ozdoby. Namiesto jemnosti vyvolávajú pocit čohosi ostrého s nešpecifiko­vateľnou chuťou. Nepomáha ani Willyho opis šialených ingrediencií vrátane žirafieho mlieka. Preto sa nemusíte báť ísť do kina hladný – film vám žiadne chute nenarobí.

Trýznivý dabing

Wonka má v sebe čosi nostalgické, čo sa odzrkadľuje jednak v štýle humoru a jednak v rôznych uletených mechanických nástrojoch, ktoré Willy používa. Napriek tomu by filmu nezaškodilo ešte o čosi viac vtipu, hoci Olivia Colmanová predviedla vo svojej úlohe výnimočné nadanie pre komédiu.

Čo sa však týka predstaviteľa protagonistu Timothéeho Chalameta, je v jeho hereckom výkone znateľná akási neistota. Nečudo, doteraz mal Chalamet skúsenosti predovšetkým s dramatickými úlohami, či už hovoríme o filmoch Daj mi svoje meno, Interstellar, Lady Bird alebo Duna. Nedá sa povedať, že by bol jeho Willy Wonka zlý, no táto úloha mu tak úplne nesadla. No a čo umpa-lumpa v podaní Hugha Granta? Jeho stvárnenie neodbytného oranžového mužíka sa napriek všetkej kontroverzii prekvapivo vydarilo.

Ak sa rozhodnete ísť na film do kina, odporúčame radšej pôvodnú verziu. Slovenský dabing je totiž miestami dosť trýznivý a uberá na kvalite muzikálových čísel. Tie majú, bohužiaľ, od veľkoleposti ďaleko. Za zmienku stojí jedine vynovená verzia legendárnej piesne Pure Imagination, ktorá v závere poteší najmä fanúšikov pôvodnej snímky.

Wonka je milý, sympatický a občas aj zábavný film, ktorý sa perfektne hodí do predvianočného obdobia. Nájdete v ňom staré dobré témy ako priateľstvo, plnenie si svojich snov, boj dobra so zlom či nečakané spojenectvá, ktoré napokon vedú k šťastnému koncu. Vizuálne pôsobí snímka veľkolepo, a hoci neoplýva dychberúcim príbehom, občas vás aj dojme a rozosmeje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Wonka #Willy Wonka