Brad Pitt má 60 rokov. Svojho dátumu spotreby sa nebojí

Ženy by chceli byť s ním a muži zase ním. Takto kedysi opisovali legendárneho Paula Newmana, ale pokojne to možno použiť aj na Brada Pitta. V čase najväčšej slávy ho predsa považovali za jedného z najatraktívnejších mužov v Hollywoode. Obľúbený herec chcel však dokázať, že má i talent, a to sa mu nakoniec podarilo. Získal Oscara, dva Zlaté glóbusy a ďalšie ocenenia. Dnes oslavuje 60. narodeniny.

18.12.2023 06:00
Brad Pitt Foto:
Brad Pitt v januári tohto roka na premiére filmu Babylon v Paríži.
debata

Za sebou má vyše 60 filmov a vie, že už nie je tým idolom ako voľakedy. Doberajú si ho aj kolegovia. „Videli ste ho teraz niekedy zblízka?“ žartoval jeho priateľ George Clooney. „Nevyzerá dobre, ale s mejkapom a vizuálnymi efektmi ho dokážeme zachrániť.“

V skutočnosti to s ním zrejme až také hrozné nebude. Filmových ponúk má stále dosť, a keď sa v júli ako divák objavil vo Wimbledone, médiá žasli, že nestarne.

Brad Pitt v júli tohto roka počas zápasu vo... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Brad Pitt Brad Pitt v júli tohto roka počas zápasu vo Wimbledone medzi Carlosom Alcarazom a Novakom Djokovicom.

William Bradley Pitt sa narodil 18. decembra 1963 v meste Shawnee v americkom štáte Oklahoma, no vyrastal v Missouri. Jeho otec vlastnil dopravnú firmu a matka pracovala ako školská poradkyňa. Svoje tri deti vychovávali v prísne náboženskom duchu, čím však u Brada dosiahli, že sa stal z neho ateista. Mal rád prírodu a už v mladosti prejavil všestranné nadanie.

Spieval v zbore, vystupoval v školskom divadle, vynikal v športe, navštevoval debatný a vedecký krúžok, ale zaujímal ho i dizajn a architektúra. Na univerzite študoval žurnalistiku so zameraním na reklamu, keď spravil čosi šokujúce – len dva týždne pred plánovaným skončením štúdia sa rozhodol odísť. „Pochopil som, že normálna práca by nebolo nič pre mňa,“ zdôvodnil po rokoch.

Trailer k filmu Legenda o vášni (1994).

S 300 dolármi vo vrecku vyrazil do Los Angeles, aby sa stal hercom, no začiatky boli ťažké. Chodil na herecké kurzy a zarábal si, ako vedel. Pracoval ako poslíček, strážca parkoviska, šofér limuzíny, predavač zmrzliny alebo preoblečený za kurča pozýval hostí do reštaurácie. Neskôr začal účinkovať v reklamách a v roku 1987 debutoval vo filme.

Boli to však bezvýznamné úlohy a nezaujal ani v televízii, kde sa objavil v niekoľkých seriáloch. Divákov prvý raz upútal až v krimidráme Thelma a Louise (1991). Na plátne kín sa síce ukázal iba 14 minút, ale stačilo to na to, aby sa zrodila jeho povesť sexsymbolu.

Brad Pitt na archívnej snímke.
Brad Pitt a Angelina Jolie  na Oscaroch v roku...
+5Jennifer Aniston a Brad Pitt na Oscaroch v roku...

Nasledovali úspešné snímky Kadiaľ tečie rieka (1992) a Kalifornia (1993), no najmä Legenda o vášni (1994), ktoré z neho spravili hviezdu.

Z ďalších filmov možno spomenúť Interview s upírom (1994), Sedem (1995), 12 opíc (1995), Spáči (1996), Tichý nepriateľ (1997), Sedem rokov v Tibete (1997), Zoznámte sa, Joe Black (1998), Klub bitkárov (1999), Spy Game (2001), Trója (2004), Pán a pani Smithovci (2005), Babel (2006), Podivný prípad Benjamina Buttona (2008), Nehanební bastardi (2009), Strom života (2011), Svetová vojna Z (2013), Železné srdce (2014) či Spojenci (2016).

Aby sa zbavil nálepky idolu ženských sŕdc, nebál sa ani náročných či nesympatických postáv, vďaka čomu sa presadil ako charakterový herec. Za vedľajšiu úlohu v komédii Vtedy v Hollywoode (2019) ho ocenili Oscarom.

Verejnosť so záujmom sledovala i jeho ľúbostné aféry. Herečka Julia Ormond o ňom povedala, že je v skutočnosti plachý, ale má také čaro, že ho ženy prenasledujú.

Angelina Jolie Čítajte viac Koniec Brangeliny alebo ako sa dokonalá love story zmenila na nočnú moru

Viaceré vzťahy s kolegyňami sa mu rozpadli – s Juliette Lewis sa rozišiel po štyroch rokoch, s Jill Schoelen a Gwyneth Paltrow zrušil zasnúbenie, po piatich rokoch stroskotali aj jeho manželstvá s Jennifer Aniston a Angelinou Jolie, s ktorou má šesť detí (z toho tri adoptované). Momentálne je jeho partnerkou o 29 rokov mladšia návrhárka šperkov Ines de Ramon.

Herci Brad Pitt (vľavo) a Damson Idris sa... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Brad Pitt (vľavo) a Damson Idris Herci Brad Pitt (vľavo) a Damson Idris sa zhovárajú pred nakrúcaním jednej zo scén nového filmu Apex z prostredia Formuly 1.

Možno aj vďaka nej dnes pôsobí spokojne a zo šesťdesiatky na krku si nič nerobí. „Všetci máme nejaký dátum spotreby a ja sa blížim k tomu svojmu. Nemám nič proti tomu, aby štafetu po mne prevzala mladšia generácia. Je však ešte pár vecí, ktoré by som chcel urobiť, kým sa zahryznem do trávy,“ prezradil herec, ktorý v najnovšom filme Apex (do kín príde na budúci rok) stvárňuje pretekára Formuly 1.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Brad Pitt #60. narodeniny #herci