Čo ponúknu televízie počas sviatkov?

Tento rok sme si pre vás opäť pripravili výber vianočných klasík, ktorými si môžete spestriť sviatky. Sú medzi nimi rozprávky ako Byl jednou jeden král či Princ a Večernica, americká komédia Sám doma 2: Stratený v New Yorku, ale aj nesmrteľné Pelíšky. No a nechýba ani Popoluška.

23.12.2023 08:00
pelíšky, Foto:
Snímky z filmu Pelíšky.
debata

Tri oriešky pre Popolušku, 24. 12., 18.40, Jednotka

Po tom, ako Popoluške zomrel otec, ju jej zlá macocha vyhostí medzi služobníctvo a spolu s dcérou Dorou jej zo života robí peklo. Jedného dňa však hájnik Vincek prinesie Popoluške tri čarovné oriešky, ktoré mu po ceste z mesta „brnkli“ do nosa. Popoluška v nich nájde vždy to, čo potrebuje – vrátane plesovej róby.

tri oriešky pre popolušku, popoluška, libuše šafránková, Čítajte viac Ako dobre poznáte Popolušku? Otestuje sa v našom kvíze

Na zámku sa totiž koná slávnostný bál. Macocha túži po tom, aby jej Dora očarila mladého princa, no ten sa zamiluje práve do Popolušky. Jej identita však zostáva pre princa záhadou, preto sa ju pokúsi vypátrať pomocou striebornej črievičky, ktorú po sebe nechtiac zanechala na schodoch vedúcich na zámok.

Sám doma 2: Stratený v New Yorku, 24.12., 20.00., JOJ

Blížia sa Vianoce a McCalisterovci sa opäť chystajú stráviť prázdniny mimo domova. Rodina ráno zaspí a cesta na letisko sa ako tradične zmení na dostihy. Hoci teraz Kevina nezabudnú doma, na letisku omylom nastúpi do iného lietadla a ocitne sa v New Yorku.

V rovnakom čase sa tam dostanú aj lupiči na úteku Marv a Harry. Kevin sa však rýchlo vynájde. Dômyselnou fintou si objedná izbu v hoteli Plaza a potom si užíva vďaka kreditnej karte svojho otca. Na druhom konci Ameriky hľadá Kate všetky možné spôsoby, ako nájsť strateného syna.

Mrázik, 24. 12., 20.30, Markíza

Dobrosrdečná Nastenka žije pod útlakom zlej macochy a jej rozmaznanej dcéry Marfy. Keďže macocha neznesie, že Nastenka je krajšia ako Marfa, rozhodne sa jej nadobro zbaviť. V nádeji, že zamrzne, ju vyženie do lesa.

Tam Nastenka stretne čarovného deduška Mrázika, ktorý je strážcom zimného lesa. Ten sa jej rozhodne pomôcť. V neďalekej dedine býva Ivan, ktorý je za svoju pýchu potrestaný tým, že sa jeho tvár zmení na medvediu. Vďaka tomu si postupne začne uvedomovať, aký bol namyslený. Čoskoro sa cesty Nastenky a Ivana skrížia.

Pelíšky, 25. 12., 20.30., JOJ

Otec Šebek je prostoduchý, ale dobrácky dôstojník z povolania, ktorý je zástancom panujúceho režimu a rovnako vehementne obhajuje aj vlastnú neomylnosť v úlohe hlavy rodiny. Otec Kraus, ktorý má za sebou trpkú vojnovú skúsenosť, je naopak zarytý opozičník. Aj on je však presvedčený, že má vždy pravdu. Preto sa nemožno čudovať, že sa títo dvaja nemajú v láske. Ich deti – gymnazista Michal a jeho pekná spolužiačka Jindřiška – však spolu vychádzajú celkom dobre.

Najmä Michal by bol veľmi rád, keby si ho Jindřiška viac všímala. Ona však dáva prednosť samoľúbemu spolužiakovi Elienovi, ktorého rodičia sú dobre situovaní, pretože pracujú v diplomatických službách. V oboch rodinách sa striedajú rodinné návštevy, oslavujú sa Vianoce, svadba i nečakaný pohreb. Mládež zatiaľ pokukuje po lákadlách kapitalistického sveta a snaží sa žiť svoj vlastný, od rodičovských autorít nezávislý život.

Byl jednou jeden král, 25. 12., 17.20, Jednotka

V kráľovstve Moje království vládne pyšný, hlúpy a namyslený kráľ Já I., ktorý má tri dcéry: Drahomíru, Zpěvanku a Marušku. Tej z nich, ktorá ho má najradšej, chce zveriť svoje kráľovstvo. Drahomíra ho má rada ako Zlato a Zpěvanka ako zlato v hrdle.

Maruška najprv povie, že ho má rada tak, ako len dcéra môže mať otca rada, no na kráľovo naliehanie nakoniec vyhlási, že ho má rada ako soľ. To ho pobúri a Marušku preto vyženie. Aby všetkým dokázal, že soľ nie je dôležitá, nechá kráľ všetku soľ v kráľovstve odviesť na hrad a zničiť. Čoskoro však zistí, ako veľmi sa mýlil.

Pyšná princezná, 25. 12., 17.30, Markíza

Pyšná princezná Krasomila sa odmietne vydať za kráľa Miroslava, ktorý sa preto vyberie do jej rodného Polnočného kráľovstva v prestrojení za záhradníka.

Princezná sa doňho zaľúbi a vďaka jeho vplyvu sa postupne zbavuje všetkej svojej pýchy a rozmarnosti. Nanešťastie však táto jej premena vôbec nevyhovuje kráľovým skorumpovaným radcom, obaja zaľúbenci sa preto musia vydať na útek.

S tebou mě baví svět, 26. 12., 17.00, JOJ

Každoročná pánska jazda troch otcov sa po zásahu razantných manželiek stáva materskou školou v zimnej prírode. Aj keď je to pre mužov poriadna čiara cez rozpočet, nepodliehajú panike, lebo sú presvedčení, že ich výchovné metódy spoľahlivo predstihnú metódy matiek.

Počas spoločného pobytu troch mužov so šiestimi deťmi na horách sa ukáže, že sú skutočne lepšími pestúnmi ako ich mamy, najmä ak nie sú v dohľade. Mužské výchovné metódy sú veľmi svojrázne a vyvolávajú plno zmätkov a úsmevných situácií.

Princ a Večernica, 26. 12., 9.45, Jednotka

Princ Velen počas jednej hviezdnej noci vydá bez vedomia otca – kráľa svoje tri sestry. Sám sa zamiluje do krásnej Večernice, sestry svojich švagrov – Veterníka, Mesačníka a Slnečníka. Kráľ však nemá pre princov čin žiadne pochopenie, a tak sa urazený mladík vydá do sveta, aby našiel nielen sestry, ale aj svoju osudovú lásku.

Do cesty sa mu postaví mnoho prekážok – nielen zradní kupci, ale aj krutý vládca nečasu, zlý Mrakomor, ktorý si robí nároky na Večernicu. Pod zdanlivo rozmaznaným obalom Velena sa našťastie ukrýva odvaha, vytrvalosť a ďalšie vlastnosti, ktoré mu napriek občasným chybám pomôžu.

Nebojsa, 26. 12., 15.30, Markíza

Dedinskí chlapci z rozprávok sa vydávajú do sveta, aby získali princeznú alebo veľké bohatstvo. Ondra poslal do sveta otec preto, lebo sa ničoho nebojí. Jeho sila a nebojácnosť začali totiž prinášať viac škody ako úžitku. Preto mu otec zbalil batôžtek a poslal ho čo najďalej od rodnej dediny. Jeho spoločníkom sa stane zlodejíček Ferko, ktorý je však nielen zbabelý, ale aj lenivý a ľstivý.

Obaja spolu zažijú strašidelné chvíle v čertovom mlyne i v temnom lese. Potom sa dozvedia o začarovanom kráľovstve, na ktoré uvalil kliatbu zlý čarodejník za to, že sa krásna princezná odmietla za neho vydať. Ondro sa rozhodne kráľovstvo zachrániť, pričom až láska ho naučí, čo to znamená báť sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Televízia #Vianoce #TV tipy