Miro Noga: Na Vianoce vám dám v rozhlase lekciu lietania

Herec Miro Noga má plno práce v divadle a nakrúca aj dva televízne seriály, ktoré sa na obrazovku dostanú na jar. Najbližšie však jeho hlas možno počuť už na Štedrý večer v Rádiu Regina, kde o 15. hodine zaznie premiéra rozhlasovej rozprávky Lakiho mestečko. Noga si v nej zahrá rolu holuba Hŕ, kamaráta hlavného psieho hrdinu. Rozprávku si možno vypočuť v početných reprízach od 26. decembra do 4. januára v Rádiu Junior.

24.12.2023 07:00
Miro Noga Foto:
Herec Miro Noga
debata

Ako budete tráviť Vianoce? Doma alebo niekam cestujete?

Štedrý večer strávime doma, potom vyrazíme na lyžovačku, zvyčajne chodievame na Chopok alebo niekam na Slovensko. Verím, že bude sneh, pretože niekedy lyžovačka nevyjde podľa našich predstáv, ale tým, že mám deväťročnú dcérku Dominiku, tak musím vymyslieť pekné zimné prázdniny.

Dodržiavate nejaké vianočné zvyky, máte obľúbené jedlá, ktoré na Vianoce nesmú chýbať?

Máme také klasické vianočné zvyky, stretneme sa s mojou mamou, ktorá je v 84 rokoch ešte vitálna, čomu sa veľmi teším, a so svokrovcami. Na štedrovečernom stole nesmie chýbať kapustnica s údeným i klobáskou (diétna teda nie je, no a potom vyprážaný kapor, majonézový šalát, prípadne kto nemá rád kosti, tak filé.

Patria k Vianociam neodmysliteľne rozprávky? Sú len pre deti alebo aj pre dospelých?

Pristihol som sa pri tom, že dospelí niekedy pozerajú rozprávky oveľa intenzívnejšie ako deti, ktoré sa rozptyľujú tabletmi či mobilmi. Myslím si, že klasické rozprávky sú stále tým najkrajším, čo si vychutnávame v televíznom alebo rozhlasovom programe počas sviatkov.

V akej forme máte rozprávky najradšej – televízne, knižné, rozhlasové, divadelné?

Vyprážané, potom dusené a… Tento rozdiel nerobím, samozrejme, pozeráme rozprávky v televízii a snažím sa viesť dcérku aj k počúvaniu rozprávok, keďže sám nahrávam audioknihy pre deti. Vidím, že sa to už láme, už je vo veku, keď ju aj počúvanie baví a vie odložiť mobil, nepozerať sociálne siete. Veľmi sa teším, že začína objavovať naše krásne rozprávky.

Ktorá rozprávka je vaša najobľúbenejšia?

Nikdy som nehral princeznú, ale vždy sa mi páčila rozprávka Tri oriešky pre Popolušku. Určite je to ovplyvnené aj krásnym hereckým výkonom Libušky Šafránkovej, vyrástol som na tejto rozprávke a ostala mi silne v pamäti. Krásnych rozprávok je však veľmi veľa, konkurencia je veľká, ale myslím si, že tie klasické sú najkrajšie.

Nahrávate novú vianočnú rozhlasovú rozprávku – prečo by sme si ju nemali nechať ujsť?

Oceňujem, keď nejaký slovenský autor napíše pôvodnú rozprávku s novým nápadom, keď sa vydá na neznámu cestu a snaží sa hľadať nové témy alebo cez súčasné rozprávky preniknúť k deťom a urobiť ich modernejšie. Keď má rozprávka humor, tak to je fajn a Lakiho mestečko toto spĺňa. Hlavný hrdina je malý čierny psík, ktorý doma neposedí a strávi nezabudnuteľný zimný deň plný lapajstiev vo svojom Mestečku. Spolu s ním sa túla aj jeho kamarát holub Hŕ, ktorý mu dáva nevyžiadané rady do života i lekcie lietania – a to je moja rola. Obaja nám otvárajú svet fantázie, ktorý poznáme a stotožňujeme sa s ním. Zrazu spoznávame také tie svoje miesta, uličky v mestách, kde sme vyrastali, kde sa pohybujeme. Je to príjemne poučné a hlavne vtipné.

Pozeráte cez Vianoce televíziu?

Je to ťažké, pretože dnes nám archív umožňuje pozrieť si čokoľvek a v priebehu celého roka. Cez sviatky je problém si vybrať, lebo sa ponúka toľko krásnych vecí, že sa neviete rozhodnúť. Ale vďaka archívu nám nič neujde a potom to už závisí len od nálady. Je úžasné, že večerný film si môžeme pozrieť ráno.

Kde vás ľudia môžu vidieť najbližšie v televízii či divadle?

Stále som v Divadle Astorka Korzo '90 a točím teraz dva seriály pre jednu komerčnú televíziu, takže od jari ma diváci budú môcť vidieť po dlhšom čase na televíznych obrazovkách. Bránil som sa trošku, pretože dnes je výroba iná, človek nastúpi ráno o šiestej a končí o šiestej večer, je tam veľa obrazov, dosť sa tlačí na výrobu, ktorá je hustejšia a rýchlejšia. Pre herca je to tým pádom namáhavejšie. Ale myslím si, že som si vybral správne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhlas #Miro Noga #rozhlasová hra #Lakiho Mestečko