TV Silvester na Dvojke: Samé esá ako kapely ABBA, Beatles aj Queen. Byť dvojkou nie je hanba

Televízny Silvester je pre tvorcov náročný, pretože nevďačný divák si sadne k obrazovke a žiada, aby ho bezpodmienečne zabavili. Každého. A práve v tom je ten háčik, že nikdy neulahodíte všetkým. Som zrejme menšinový divák, kde sa nebavím, odtiaľ radšej odídem a hľadám si dačo bližšie. Na Silvestra nemusí byť všetko nablýskané, ale v slušnej kvalite, tak ako si o polnoci nepripíjate pivom ale sektom.

01.01.2024 14:00
ABBA: zľava - Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog,... Foto: ,
Členovia formácie ABBA: zľava - Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-Frid Lyngstad a Benny Andersson spoločne na uvedení prvého z digitálnych koncertov ABBA Voyage v Londýne.
debata (3)

Mladí majú v posledný deň roka (ako ostatne aj po iné dni) celkom iný program, no pre strednú a staršiu generáciu bol takým televíznym sektom druhý program RTVS. Dvojka vyladila program na hudbu a ponúkla samé esá: kapely ABBA, Beatles aj Queen. Neboli to však záznamy z koncertov, ale zaujímavé dokumenty, v ktorých sa divákovi ukázali hudobné legendy zblízka, akoby v intímnom osvetlení a dôvernom rozhovore.

Umelci odkryli svoje profesionálne aj osobné zápasy, všetku energiu, kopu práce aj medziľudské vzťahy, ktoré stoja za ich nevídaným úspechom. Z tieňa vystúpili aj spolupracovníci, bez ktorých by sa ani výnimočné talenty hviezd nedotkli. Ten osobný rozhovor v spojení so známymi hitmi, ktoré nás sprevádzali mladosťou, navodil príjemnú domácku atmosféru ako medzi starými priateľmi.

Neprekáža ani to, že mnohé veci o svojich hudobných miláčikoch divák už vie, alebo že ten-ktorý dokument dokonca už videl, dobré sa dá zopakovať. Vždy postrehnete dačo, čo vám predtým možno uniklo, viac sa sústredíte na niektoré súvislosti. Každý priaznivec Beatles vie, že Ringo nebol ich prvým bubeníkom a všetci milovníci skupiny ABBA poznajú históriu rozpadu dvoch manželstiev v kapele.

Ale nie každý vie, že Agnetha si po tej „šialenej jazde“ na vrchole slávy potrebovala od hudby oddýchnuť celých desať rokov. Tak ako všetci poznajú začiatky Beatles, ale možno nevedia, že ich prvé nahrávanie dopadlo katastrofálne. Alebo nepoznajú Mercuryho pokusy o sólovú dráhu. Detaily aj zásadné veci, ktoré ovplyvnili kariéru hudobných legiend, s ktorými sa zžili generácie.

Ako málo ľudí má ten dar robiť ľudí šťastnými, odznelo v jednom z filmov a platí to pre všetky spomínané hviezdy. Rovnako hviezdne mená priniesla Dvojka aj v predchádzajúce večery – fotograf Dežo Hoffmann, Slovák, ktorý fotil Beatles a v španielskej vojne sa skamarátil s Hemingwayom. Rusínsky Američan Andy Warhol, ktorý sa inšpiroval ikonami a inšpiroval celý pop-art. Alebo Miro Žbirka, ktorý v hudbe nikdy nezaostal a tešil svojimi pesničkami celé generácie.

Dvojka teda na sklonku roka stavila na skutočné hviezdy a ukázala, že „byť dvojkou“ nie je žiadna hanba. Marián Varga s Paľom Hammelom a Radimom Hladíkom kedysi nahrali album nazvaný Na druhom programe sna, odkiaľ pochádza legendárna Ľalia poľná – ale vonia každému? Vždy sa môžeme vyladiť podľa seba. Vybrať si to, čo preveril čas, je dobrá voľba.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Televízia #ABBA #Silvester #Queen