Bude Vojna policajtov rovnako úspešný film ako Sviňa? Čo hovoria herci Alexander Bárta a Anežka Petrová

Na film Sviňa podľa knihy Arpáda Soltésza prišlo do kín 400 000 divákov. Podľa jeho ďalšej knihy Hnev vznikol film nazvaný Vojna policajtov. Policajta v ňom hrá Alexander Bárta a v úlohe lekárky uvidíme Anežku Petrovú. Prídu naň ľudia, ktorých štve momentálna situácia na Slovensku?

07.01.2024 06:00
Alexander Bárta, Anežka Petrová, Vojna policajtov Foto: ,
Herci Alexander Bárta a Anežka Petrová.
debata (36)

Vojna policajtov je príbeh založený na skutočných udalostiach, ktoré spracoval novinár Arpád Soltész najprv do knižnej podoby a teraz aj ako filmový scenár pre režiséra Rudolfa Biermanna. Soltész, ktorý bol po vzniku samostatnej Slovenskej republiky jedným z prvých domácich investigatívnych novinárov, písal a tvoril na východe Slovenska v dobe, keď si ruka v ruke nažívali mafiáni, podvodníci, drogoví díleri po boku polície a predstaviteľov štátnej moci. Tí veľmi často a ochotne privierali oči nad skutkami v podsvetí.

“Vojna policajtov je drsný príbeh policajta, ktorý keď pochopí, že zákon nič nerieši – teda v jeho dobe, v 90. rokoch – tak sa rozhodne vydať na cestu pomsty. Ale je aj o tom, že je síce pravdou, že ten, kto sa nepostaví zlu, stáva sa jeho spolupáchateľom. Ale ten, kto sa proti nemu postaví a začne bojovať s netvormi, sa na konci boja stáva sám netvorom,” opísal svoj príbeh jeho autor.

Pozrite si video s hercami Alexandrom Bártom a Anežkou Petrovou, koho podľa nich priláka film:

Bude Vojna policajtov rovnako úspešný film ako Sviňa? Čo hovoria herci Alexander Bárta a Anežka Petrová
Video
Alexander Bárta a Anežka Petrová hovoria o filme Vojna policajtov / Zdroj: TV Pravda

Vojna policajtov ponúkne mrazivý dej, ktorý sa síce odohral takmer pred 30-timi rokmi, ale zároveň môže veľmi pripomínať aj súčasnosť. “Príbeh, ktorý sa odohral v 90. rokoch a ktorý som písal preto, aby si ľudia pripomenuli, čo máme za sebou, by mohol byť zároveň aj príbehom blízkej budúcnosti. Obávam sa, že sa do toho rútime znova. Vojnu policajtov vidíme v nejakej podobe aj dnes,” dodal Soltész.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Alexander Bárta #Arpád Soltész #Rudolf Biermann #Sviňa #vojna policajtov #Anežka Petrová