Ako Sabina Remundová a jej mama Iva Janžurová vytočili svojho agenta. Tri mesiace by spolu na švédskom ostrove nevydržali

Sabina Remundová ide úspešne v stopách svojej slávnej mamy Ivy Janžurovej. Veľkú popularitu si získala v seriáli Kukačky, kde hrá s Davidom Novotným pár, ktorému v nemocnici nešťastnou náhodou vymenia dieťa. Naposledy sme ju práve s Novotným mohli vidieť v novej českej vianočnej rozprávke Kľúč svätého Petra ako komickú dvojicu zlých kancelárov. Na obzore je ďalšia vynikajúca komická rola - v novom seriáli Vytoč môjho agenta, ktorý je už teraz na JOJ play a čoskoro ho budú vysielať televízie JOJ a Prima, si s mamou zahrajú samy seba. Aké to bolo, nám porozprávala pri stretnutí v pražskom kine Lucerna.

17.01.2024 08:00
Iva janžurová, Sabina Remundová, Vytoč môjho... Foto:
Iva Janžurová a Sabina Remundová v seriáli Vytoč môjho agenta.
debata

Minulý týždeň sa v Prahe konalo predstavenie česko-slovenskej adaptácie populárnej dramedy série Call my agent. Na Netflixe bol francúzsky originál Dix Pour Cent obrovským hitom, už teraz ho adaptuje dvadsať krajín. U nás sa osemdielny seriál bude vysielať pod názvom Vytoč môjho agenta. Účinkovať budú najlepší a najvyťaženejší českí a slovenskí herci súčasnosti, ubezpečila výrobná riaditeľka skupiny prima Lucia Kršáková. Sériu režírujú Michal Blaško a Jakub Machala, kreatívnu dramaturgiu má v rukách Alice Nellis.

Seriál rozpráva komediálne príbehy z kastingovej agentúry. Dozvieme sa, čo o hercoch nevieme a čo spolu so svojimi hereckými agentmi prežívajú každý deň. Hviezdy majú náročné potreby, panuje tu stály boj s konkurenciou aj komplikované osobné vzťahy. Štvoricu agentov stvárňujú Martha Issová, Tomáš Maštalír, Kryštof Hádek a Zuzana Kronerová. Tí majú na starosti svoje hviezdy, ktorými sú Klára Issová, Táňa Pauhofová, Stanislav Majer, Juraj Loj, Bolek Polívka, Zlata Adamovská, Táňa Medvecká a mnohí ďalší. V tretej epizóde sa objaví Sabina Remundová so svojou mamou Ivou Janžurovou.

Pozrite si, ako Jirka Langmajer vytáča svojho hereckého agenta

Tri mesiace s mamou? Len to nie!

Keďže seriál režíruje duo tridsiatnikov, zaujímalo ma, čím obe herečky mladí režiséri presvedčili. Bratislavčan Michal Blaško už má Českého leva za sériu Podozrenie, na rovnakú cenu bol vlani nominovaný aj jeho film Obeť a Jakub Machala, rodák z Brna, dvakrát za sebou získal cenu Anděl za videoklip roka 2017 a 2018, ako aj veľa ocenení za reklamné spoty. Či to zohralo to svoju rolu, sa pýtam Sabiny Remundovej.

česká herečka Sabina Remundová Foto: TV JOJ
Sabina Remundová česká herečka Sabina Remundová

"Pôvodne, keď ma na účinkovanie oslovili, povedali mi, že režisérom bude Mišo Blaško. Toho som poznala zo seriálu Případy 1. oddělení, spoluprácou s ním som bola nadšená. Je to veľmi sympatický človek, čo je pre mňa čoraz dôležitejšie v akýchkoľvek vzťahoch, pracovných či osobných. To je pri rozhodovaní na prvom mieste. Mišo udržuje na pľace veľmi dobrú atmosféru, všetko s ním funguje, takže som sa naňho veľmi tešila. Už v prvý deň mi však predstavili režiséra, ktorého som nepoznala. Bola som veľmi sklamaná, pýtala som sa, kde je ten Mišo, na ktorého som lákala aj maminku – tá ho nepoznala a mala trošku obavy, či sa jej celý projekt bude páčiť. Navyše v ňom vystupujeme pod naším vlastným menom.

Ja som ju však presviedčala, že Mišo je výborný, skvelý človek, ktorý sa jej bude páčiť. A potom šup, bol tam niekto iný. Ale po prvotnom úľaku som zistila, že aj Jakub je veľmi fajn a schopný režisér, bolo to milé stretnutie. Veľa sme spolu netočili, vystupujeme len v jednej epizóde, takže nakrúcanie trvalo len pár dní. Príjemnou figúrou bol aj Kryštof Hádek, čo je môj kolega z divadla. Na toho som sa tiež veľmi tešila, on v seriáli hrá môjho agenta Jiřího."

Zuzana Kronerová, Kryštof Hádek, Martha Issová... Foto: TV JOJ
Vytoč môjho agenta, Zuzana Kronerová, Kryštof Hádek, Tomáš Maštalír, Martha Issová Zuzana Kronerová, Kryštof Hádek, Martha Issová a Tomáš Maštalír v seriáli Vytoč môjho agenta.

Kryštof Hádek už prezradil, že z ôsmich epizód seriálu sa mu najviac páčila práve tá so Sabinou a s Ivou Janžurovou. V nej si slávna švédska režisérka Solveig Eriksson vyberie Sabinu pre svoj nový film a ako herečke nadšene opisuje jej agent Jiří, vôbec netuší, kto je jej slávna mama. Sabinu ponuka nadchne, ale len do chvíle, keď sa ukáže, že ďalší agent Marián (Tomáš Maštalír) získal rolu v rovnakom filme pre svoju herečku Ivu Janžurovú. Keď si mama s dcérou uvedomia, že by spolu museli stráviť tri mesiace nakrúcania na opustenom ostrove, zľaknú sa a obe sa chcú roly zbaviť. Ani jedna to však tej druhej nepovie…

Stalo sa Sabine niekedy aj v reáli, že sa z nejakej nepríjemnej úlohy musela vyvliecť? „Určite nie týmto spôsobom ako v seriáli. Veľmi sa mi páčilo, že v seriáli musíme hrať tak zle, aby si to švédska režisérka nakoniec rozmyslela a rolu sme nedostali. Tento spôsob som ešte nikdy nezvolila,“ priznáva Sabina. Vzápätí dodá, že už sa z nejakých projektov vyvliekla – niekedy na začiatku, niekedy v ich priebehu. „Snažím sa správať slušne, takže niekedy nevyslovím pravý dôvod. Nedávno som tiež z určitého dôvodu nechcela účinkovať, takže som sa snažila z toho vykľučkovať.“

Martha Issová, ktorá hrá v tomto projekte rolu lesbickej agentky Andrey, povedala, že herci sú v tomto seriáli vykreslení viac hysterickí, než v skutočnosti sú. Zdá sa to aj Sabine? Tvrdí, že to berie ako zveličenie, no zatiaľ pozná len svoju epizódu, ostatné pre ňu budú prekvapením. „Ale trošku vykĺbené to je, možno ani nie som celkom reprezentatívny typ extravagantného herca, ja sa prejavujem skôr umiernene. Aj keď moje deti ma často napomínajú, že rozprávam príliš nahlas,“ smeje sa.

Hrať samu seba je tenký ľad

Seriál vznikol podľa francúzskej predlohy, mala aj Sabina s mamou šancu zasiahnuť do scenára alebo ho dostala už hotový? „Boli sme vyzvané, aby sme sa k tomu vyjadrili, ale vtedy som práve intenzívne točila seriál Kukačky, takže sme napokon hrali to, čo nám napísali.“ Keby dcéra Sabina nepresviedčala mamu, tá by rolu nevzala? „Musím povedať, že na tom mám veľkú zásluhu, ale keby nechcela, nerobila by to. Veľa však k tomu prispel fakt, že v seriáli hráme spolu.“

Martha Issová povedala, že obdivuje kolegov, ktorí v seriáli hrajú sami seba, ona to považuje za tenký ľad. Ony s mamou sa toho nebáli? „Práve toho sme sa báli a dosť sme to zvažovali, neskôr som už o tom ani nechcela premýšľať, prevážilo to, že sa mi tie situácie zdali vtipné. Povedala som si, že hádam dokážem vysvetliť, že nejde o žiadny dokumentárny film o našom vzťahu, ale o crazy zveličenie, kde používame reálne mená. Radšej som to veľmi nedomýšľala, lebo, áno, je to tenký ľad.“

Chcem ešte vedieť, či majú mladí režiséri iné pracovné metódy ako starší, možno skúsenejší. Podľa Sabiny Remundovej je to v každom prípade inak. „Napríklad tu som sa dostala do celkom iného prostredia, než keď sme nakrúcali napríklad Kukačky. Niekedy máte pocit, akoby ste účinkovali v nejakom klipe.“ Tie práve Jakub Machala v minulosti režíroval a za klipy aj získal ceny.

„Režiséri pracujú rôzne a ja som rada, že mám veľmi pestrú prácu. Nedávno som napríklad natočila pre televíziu takú upútavku na jeden program. Veľmi ma to bavilo, výsledok bol pekný, hoci to bola len jednodenná záležitosť, skoro až reklamná. Tešil ma ten pozitívny dosah na divákov, za tri dni mala upútavka ohromné množstvo pozretí a krásne komentáre. Baví ma pracovať s mladšími ľuďmi, vidíte zasa iný svet a energiu, je múdre, keď starší pozorujú mladšiu a najmladšiu generáciu a dávajú dohromady svoje energie, z toho vznikajú pekné veci. Mňa to obohacuje,“ tvrdí Remundová.

Hurá do Švédska

Nemožno sa neopýtať ani na Sabinino posledné účinkovanie v rozprávke Kľúč svätého Petra. Aké má na ňu ohlasy? „Priznám sa, že som to ešte nevidela. Niekto mi vravel, že ohlasy nie sú pekné, potom zasa, že sú dobré. To asi tak pri rozprávkach je, že sú dosť ostro sledované a všetci sa k tomu chcú zásadne vyjadriť. Hrala som tam zasa s Davidom Novotným, ktorý je ohromný profík, poznáme sa, tešila som sa z crazy roly, pretože tam spolu hráme zákerných kancelárov. Bola to moja druhá veľká rozprávka, lebo prvá bola s režisérkou Alicou Nellis,“ usmeje sa. Alice sa totiž podieľa aj na projekte Vytoč môjho agenta a práve okolo nás prejde.

Petr Nárožný (vľavo), Simona Remundová a David... Foto: ČT/Pavla Černá
Kľúč svätého Petra Petr Nárožný (vľavo), Simona Remundová a David Novotný v rozprávke Kľúč svätého Petra.

„Na Sedem zhavranených bratov spomínajú všade všetci stále dokola, tá rozprávka je asi neprekonateľná. To však nebola moja jediná spolupráca s Alicou Nellis, ona je pre mňa veľmi dôležitý človek,“ usmieva sa. A potom povie, že sama na Vianoce rozprávky veľmi nesleduje. „Snažím sa na Vianoce hlavne chodiť, Vianoce patria rodine a domácnosti, čo potrebujem kompenzovať pohybom vonku. Posledné Vianoce som trávila na Hradčanoch, po tých strašných udalostiach som mala potrebu prechádzať sa v noci po Hradčanoch. Telo i hlava si to vyžiadali,“ uzatvára herečka.

O hodinu na to už celé kino Lucerna burácalo smiechom, keď sme sledovali, ako sa Sabina aj Iva Janžurová snažia presvedčiť švédsku režisérku, že naozaj nevedia hrať. A keď z projektu vypadnú, idú domov a Sabina mame rozpráva: Ale ten Gotland vyzerá ako zaujímavý ostrov. Nepôjdeme tam spolu na dovolenku? A Iva povie: Na tri týždne? Sabina to navrhne skrátiť na týždeň a potom Iva uzavrie: Vieš čo, spoločný víkend bude stačiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Iva Janžurová #Sabina Remundová #seriál Vytoč môjho agenta