Helena Dvořáková spomína na Ivana Letka: Napil sa aj búrlivého vína

Herec Ivan Letko, ktorý v nedeľu zomrel vo veku 89 rokov, patril k mužom, ktorí sú rokmi čoraz impozantnejší. Najšarmantnejší sa mi zdal v seriáli Búrlivé víno a to už mal pekný vek! Však to bolo pred vyše desiatimi rokmi! Vždy bol, samozrejme vynikajúci herec, ale táto televízna úloha sympatického dedka Zoliho mu priniesla všeobecnú popularitu a umožnila, aby ho fanúšikovia lepšie spoznali.

22.01.2024 08:35
Ivan Letko Foto:
Ivan Letko
debata (1)
Ivan Letko vo svojich divadelných premenách

Významný slovenský herec a pedagóg Ivan Letko zomrel v nedeľu 21. januára 2024.

Fotogaléria
Ivan Letko bol divadelným aj televíznym hercom,...
Ivan Letko ako Mrázik s Andreou Somorovskou v...
+6Ivan Letko v hre Limonádový Joe.

Spolu s Evou Rysovou sa vtedy stali obľúbenými celebritami v zrelom veku, ktoré bavili aj mladých ľudí a narúšali trend výlučného velebenia mladosti. Vlastne, oni neboli typickí seniori – mali plno energie, humoru a šarmu.

Na akcii nechýbali ani herecké legendy Eva... Foto: TV Markíza
Eva Rysová a Ivan Letko Na akcii nechýbali ani herecké legendy Eva Rysová a Ivan Letko.

Symbolizovali nádej, že človek sa môže opájať búrlivým vínom života, hoci sa mladosť pominie. Obaja boli v závere života síce už mimo diania (Ivana Letka čakala ešte nová úloha vo filme Smršť), ale publikum sa o nich zaujímalo a informácie o ich živote sa stále dostávali do médií.

ivan letk,o Limonadovy Joe Čítajte viac Bard z Novej scény Ivan Letko: Mal som skvelý život

Čoraz otvorenejší

Ivana Letka si pamätám z Novej scény, kde patril k oporám súboru a bol aj umeleckým šéfom. Hrával intelektuálov, šľachticov, milovníkov a svoje bohaté skúsenosti potom uplatnil aj ako pedagóg herectva na VŠMU. Vidí sa mi, že Ivan Letko bol v mladosti ako keby iný človek, inak na mňa pôsobil. Rokmi sa mi zdal uvoľnenejší a otvorenejší.

Ľubo Roman ako Figaro v predstavení Figarova... Foto: O. Katuša
Beaumarchais Figarova svadba 1980 Nova scena Bratislava L. Roman Figaro J. Letko foto O.Katusa Ľubo Roman ako Figaro v predstavení Figarova svadba na Novej scéne (1980), na snímke s Ivanom Letkom.

Možno to súviselo s tým, že sa viac – v súvislosti so seriálovou slávou – o ňom písalo, že viac o sebe prezrádzal, alebo to jednoducho bolo vekom. Nemusel sa na nič hrať, len s chuťou hral a žil.

Ivan Letko Čítajte viac Vo veku 89 rokov zomrel herec a pedagóg Ivan Letko. Z posledných rokov bol divákom známy zo seriálov Kutyil s.r.o., Odsúdené, či Búrlivé víno

Bol napríklad prekvapujúco otvorený, keď hovoril o svojich vzťahoch a láskach. Oženil sa mladý, v manželstve s Luciou bol šťastný, ale potom sa zaľúbil do študentky Táne. Žiaľ, ani ten vzťah nevydržal a mal v Letkovom živote ešte tragické dozvuky, lebo herečka Táňa Hrivnáková sa pred nedávnom hodila pod vlak kvôli smrti syna, ktorého vychovával aj Letko. Herec ťažké chvíle znášal s podporou rodiny aj verejnosti, ľudia s ním súcitili. Správal sa tak, že nestrácal lásku ani po rozchodoch, bol vyrovnaný, láskavý, dôstojný a spokojný. Priznával ale aj svoje chyby a v tej úprimnosti bol obdivuhodný.

Keď zmĺkne telefón

Bolo to nedávno, v jeseni, keď som hovorila Ľubomírovi Feldekovi, že Ivan Letko ho spomínal v tlači, vraj si s ním rád telefonuje. Vraj už má na to málo možností, priatelia odchádzajú, telefóny tíchnu a s mladším Feldekom si vždy rád pohovorí, o divadle aj o živote.

No teraz už stíchol aj Letkov telefón. Zostáva tu však jeho hlas aj tvár, postavy, ktoré stvárnil on ako aj postavy, ktoré stvárňujú jeho žiaci, dnes špičkoví herci. A zostáva aj dobrý pocit z človeka, ktorý do konca života rád pracoval, vedel byť sám a zároveň patriť publiku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #úmrtie #búrlivé víno #Ivan Letko