Scandi premietne aj dánskeho kandidáta na Oscara či nový film s Madsom Mikkelsenom

Už dnes sa začína jubilejný, desiaty ročník obľúbenej prehliadky súčasných severských filmov Scandi. Začína sa v Bratislave a filmovú prehliadku si užijú diváci aj v ďalších tridsiatich mestách v 40 kinách až do 31. januára.

24.01.2024 11:26
Bozk, Bille August, film, Scandi Foto:
Snímka z filmu Bozk dánskeho režiséra Billeho Augusta - podľa románu Stefana Zweiga.
debata

Prehliadku otvorí dánsky kandidát na Oscara Bastard. Strhujúca historická dráma o hrdom a nekompromisnom mužovi a o žene, ktorá ho sprevádza v boji proti zlu, smrti a zatrateniu s Madsom Mikkelsenom v hlavnej úlohe je ovenčená cenou MFF Benátky a získala Európske filmové ceny v kategóriách Najlepší herec, Najlepšia kamera, Najlepšie kostýmy.

Do Bratislavy osobne zavíta držiteľ Oscara a dvoch Zlatých paliem z Cannes – dánsky režisér Bille August. V Cinema City Eurovea uvedie svoj film Bozk, príbeh o mladom mužovi, ktorý sa v predvečer prvej svetovej vojny zapletie do siete sľubov, lží a morálnych záväzkov. Film je voľnou adaptáciou knihy Netrpezlivosť srdca od Stefana Zweiga.

Srdcom festivalu je bratislavské Kino Film Europe, kde sa bude konať bohatý sprievodný program. V piatok 26. 1. o 18. hodine sa otvorí Cestovateľské kino venované Nórsku. Prednáška cestovateľky a tlmočníčky Kataríny Lackovej O putovaní kráľovstvom sychravého počasia a silného vetra je spojená s premietaním nórskeho filmu Piesne Zeme od režisérky Margreth Olinovej.

Sobota 27. januára bude v Kine Film Europe Švédsky deň a premietnu rovno päť švédskych snímok. V čiernej komédii Lukasa Moodyssona, nazvanej Spoločne 99, sa po dlhom čase stretávajú idealisti zo štokholmskej komunity 70. rokov, aby oživili staré lásky a zistili, že ich životy sú rovnako chaotické ako predtým. Premietanie je spojené s on-line diskusiou s obľúbeným švédskym režisérom.

K divákom sa on-line pripojí Andreas Öhman, režisér bizarnej dramédie Raz to bude všetko tvoje, v ktorej nie je núdza o excentrické postavy a bizarný humor, a v nedeľu islandský režisér Hilmar Oddsson, ktorý na festival prinesie roadmovie Na ceste s mamou. Podrobný program diváci nájdu na stránke festivalu Scandi. Stovky festivalových a európskych filmov budú môcť diváci sledovať aj zadarmo on-line.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #Bille August #Scandi