Po úspešnej Svetlonoci Tereza Nvotová nakrúca nový film Otec. Hrá v ňom Dominika Morávková a Milan Ondrík

12. januára padla prvá klapka novej snímky režisérky Terezy Nvotovej. Film Otec je založený na skutočnom príbehu a bude nakrútený veľmi špecifickou filmovou technikou. V hlavných úlohách sa predstavia Dominika Morávková a Milan Ondrík.

25.01.2024 10:00
OTEC, Tereza Nvotová, film Foto:
Začiatok nakrúcania filmu Terezy Nvotovej Otec.
debata

Otec je príbeh muža, ktorý má všetko – milujúcu rodinu a úspešnú firmu. Jedného horúceho dňa odvezie svoju malú dcérku do škôlky. Oveľa neskôr si však uvedomí, že dieťa je zamknuté na zadnom sedadle jeho auta…

Každý rok na celom svete zomrú desiatky detí presne týmto spôsobom. Okolnosti sú často rovnaké: milujúci rodič, zmätený zmenou svojej každodennej rutiny, zabudne svoje dieťa v aute. Odborníci tento jav nazývajú „syndróm zabudnutého dieťaťa“. Asi neexistuje ľudské zlyhanie, ktoré by nás tak zásadne konfrontovalo s pohľadom na zločin a trest, na spravodlivosť a zľutovanie.

Začiatok nakrúcania filmu Terezy Nvotovej Otec. Foto: Lukáš Záleský
OTEC, film, Tereza Nvotová Začiatok nakrúcania filmu Terezy Nvotovej Otec.

“Keď som prvýkrát počula o týchto prípadoch, tak som si myslela, že niečo tak tragické sa skrátka nedá natočiť. Zároveň som to však nevedela dostať z hlavy. Stále som myslela na to, ako sa to mohlo stať. Na ten úplne bežný deň, ktorý sa zmení v nočnú moru. A potom mi napadlo urobiť to úplne inak. Nerozprávať to tak, ako je vo filmoch bežné, nestrihať, ale v kontinuálnom zábere vojsť do hlavnej postavy otca, a prežiť to spolu s ním. Chcem tak diváka vyviezť z normy a dať mu zážitok, ktorý mu možno otvorí srdce,” hovorí režisérka Tereza Nvotová.

Producentka Veronika Paštéková hovorí, že z produkčného hľadiska ide o skutočnú výzvu: “V celom filme bude len desať dlhých záberov, a tak si nakrúcanie vyžaduje precíznu technickú prípravu a nácvik každého záberu. Pre túto nekonvenčnú prácu sme si vybrali Adama Suzina, poľského kameramana, ktorý nakrútil „Hot and Cold“ (r. Marta Prus), 30-minútový film na jeden záber. Adamov krátky film Krokodíl (r. Dawid Bodzak) mal premiéru na 76. filmovom festivale v Cannes (2023).”

Prvá časť nakrúcania prebieha v januári a druhá v júli 2024 v Bratislave. Premiéra je plánovaná na koniec roka 2025, distribútorom bude spoločnosť CinemArt SK.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #otec #Tereza Nvotová #Dominika Morávková