Noemova archa priplávala do kín

Už o pár dní, konkrétne 8. februára dorazí do slovenských kín snímka, ktorá spracúva jeden z najznámejších príbehov všetkých čias – potopu sveta a cestu na spásonosnej lodi, ktorú vytvoril staviteľ Noe.

06.02.2024 09:00
Noemova archa Foto:
Záber z filmu Noemova archa.
debata

Starý známy príbeh o Noemovej arche sa dočkal nového spracovania, tentoraz je určený pre detského diváka. K filmovým plátnam láka rodiny novými zápletkami, prispôsobenými mladšiemu publiku, súčasným jazykom, zábavnými príhodami, ale aj veselými pesničkami.

Základná kostra príbehu je jasná – Noe dostane od Boha inštrukciu, že sa chystá skazené ľudstvo strestať 40 dní trvajúcim dažďom, ktorý zaplaví všetko živé. Noe má za úlohu postaviť koráb, do ktorého vezme jeden pár z každého živočíšneho druhu, aby sa zachoval život na Zemi. Zmajstruje teda obrovské plavidlo, zvieratám rozošle pozvánky, a keď sa schyľuje k dažďu, všetci zvierací zástupcovia nastúpia na palubu. Na Noemovu archu smeruje aj myšacie hudobné duo Vini a Tito, hlavní hrdinovia príbehu.

Pozrite si trailer animovaného príbehu

Situácia medzi zvieratami na arche však nie je idylická. Už počas prvých dní pobytu sa rýchlo vyprofilujú vládcovia spomedzi mäsožravcov, ktorí si rýchlo uzurpujú moc. Zástupcovia bylinožravcov (hoci mnohí sú mohutného vzrastu) disponujú menej konfliktnými povahami a dajú sa ovládať. Životy rezidentov archy visia na vlásku, keď sa moci chopí ambiciózny, no prihlúply lev, ktorý navyše nevie ani spievať, čo sa ukáže ako vážny hendikep v talentovej súťaži. Proti zlu a neprávu sa na arche vzoprú tí najmenej pravdepodobní aktéri. Dokážu, že aj tí najmenší a najslabší zmôžu veľa. Víťazí priateľstvo, spolupatričnosť a, samozrejme, dobro nad zlom. A to je presne to, čo sa od poriadnej rozprávky očakáva.

Milý, dobrodružný a vtipný príbeh s prvkami muzikálu, ktorý pochádza z brazílsko-indickej produkcie, je určený pre deti od 7 rokov, ale aj rodičia si v ňom nájdu zaujímavé paralely a dospelácky humor. V kinách si ho môžete pozrieť a vypočuť aj s výborným slovenským dabingom. V slovenskom znení sa predstavia Dávid Hartl, Peter Makranský, Martin Kaprálik, František Kovár či Lenka Lašová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #animovaný film #Noemova archa