O skupine Beatles vzniknú štyri nové filmy, ktoré porušia pravidlá a otrasú divákmi po celom svete

Každý z členov legendárnej kapely Beatles bude mať svoj vlastný film. Projekt, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta už v roku 2027, odobril Paul McCartney, Ringo Starr aj rodiny zosnulého Johna Lennona a Georgea Harrisona. Réžie sa ujme oceňovaný Sam Mendes, držiteľ niekoľkých Oscarov, ktorý stál za filmami ako Americká krása, Skyfall či 1917. Mená scenáristov a hercov zatiaľ nie sú známe.

23.02.2024 06:00
The Beatles Foto:
The Beatles na snímke z roku 1969.
debata

Kreatívna sloboda

Členovia kapely a ich spoločnosť Apple Corps vôbec po prvýkrát sprístupnili svoje kompletné životné príbehy a práva na hudbu pre účely hraného filmu. „Som poctený, že budem môcť prerozprávať príbeh najlepšej rockovej kapely všetkých čias, a nadšený, že budem môcť spochybniť predstavu o tom, čo predstavuje návšteva kina,“ uviedol Mendes.

Každý z filmov ukáže perspektívu jedného z členov Beatles. Zatiaľ nie je jasné, či vyjdú všetky naraz, alebo postupne. Podľa oficiálneho stanoviska tvorcov bude však kadencia ich vychádzania „inovatívna a prelomová“.

Podľa producentky Pippy Harrisovej dostal Mendes tento nápad pred vyše rokom. „Je to testament jeho kreatívnej brilantnosti a presviedčacích schopností, na ktoré Paul McCartney, Ringo Starr, Sean Lennon a Olivia Harrisonová reagovali srdečne a s entuziazmom hneď, ako s nimi prehovoril,“ uviedla. Zároveň zdôraznila, že skupina nechce, aby vyrozprával nejakú „autorizovanú“ verziu ich vzostupu k sláve – Mendes má k dispozícii úplnú kreatívnu slobodu.

Dežo Hoffmann Čítajte viac Dokument o Hoffmannovi: Za všetkým hľadaj Deža

Filmy budú „kultúrne seizmické“

Generálny riaditeľ štúdia Sony Pictures Tom Rothman povedal, že dnešné filmy musia byť „kultúrne seizmické“, a Mendesov projekt toto kritérium spĺňa. „Skombinovanie jeho premiérového filmárskeho tímu s hudbou a príbehmi štyroch mladých mužov, ktorí zmenili svet, otrasie divákmi po celom svete. Sme nesmierne vďační všetkým stranám a tešíme sa, že vďaka Samovej jedinečnej umeleckej vízii porušíme niektoré pravidlá,“ doplnil.

O skupine Beatles vznikli desiatky hraných filmov a dokumentov, dôležitú úlohu zohrali napríklad aj v slovenskej snímke o Dežovi Hoffmannovi, ktorý bol ich fotografom. Medzi ďalšie známe filmy o Beatles patrí napríklad Backbeat z roku 1994, ktorý rozpráva príbeh pôvodného basgitaristu kapely Stuarta Sutcliffa, či Nowhere Boy o dospievaní Johna Lennona.

Skupinou Beatles sa vo svojej tvorbe zaoberali aj významní režiséri ako Peter Jackson (4-dielny dokument Get Back) či Martin Scorsese (dokument George Harrison: Living In The Material World). V roku 2019 mala premiéru snímka Yesterday režiséra Dannyho Boyla, v ktorej celý svet okrem jedného neúspešného hudobníka zabudne na existenciu Beatles. Mladý muzikant sa to rozhodne využiť a pripíše si zásluhy za všetky ich hity.

Výber filmov o Beatles

  • Backbeat (1994)
  • Birth of The Beatles (1979)
  • Nowhere Boy (2009)
  • Two of Us (2000)
  • The Hours and Times (1991)
  • Imagine: John Lennon (1988)
  • George Harrison: Living In The Material World (2011)
  • Get Back (2021)
  • Dežo Hoffmann – fotograf Beatles (2022)
  • Yesterday (2019)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #film