Filmová udalosť roka nesklamala. Veľkolepé pokračovanie Duny posúva hranice kinematografie

Kým vlani bol filmovou udalosťou roka Barbenheimer (filmy Barbie a Oppenheimer, ktoré mali premiéru v jeden deň), tento rok je ňou pokračovanie epickej sci-fi ságy Duna, ktoré práve zavítalo do kín. Premiéru malo mať ešte v roku 2023, no pre štrajk scenáristov a hercov ju tvorcovia museli odložiť. Čakanie sa však vyplatilo. Duna: Časť druhá je veľkolepé dielo, ktoré ohúri vizuálmi, príbehom, akciou aj špičkovým obsadením.

01.03.2024 06:00
Duna 2 Foto:
Timothée Chalamet ako Paul Atreides.
debata
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Mesiáš?

Paul Atreides (Timothée Chalamet) a jeho matka, benegesseritka Lady Jessica (Rebecca Fergusonová), si zvykajú na život s Fremenmi. Tí ešte stále pochybujú o tom, či bolo správne prijať medzi seba cudzincov: jedna skupina pod vplyvom fundamentalizmu verí, že Paul je mesiáš, druhá to spochybňuje a odmieta, aby ich viedol. Medzi skeptikmi je aj Chani (Zendaya) – hoci sa z nej a Paula stanú milenci, sloboda je pre ňu stále na prvom mieste.

Paul si však Fremenov postupne získa, a to nielen odolnosťou voči krutým podmienkam nehostinnej púšte, ale aj úprimnosťou a zásadovosťou – chce im pomôcť v boji proti spoločnému nepriateľovi, ale nie ako ich vodca – úlohu mesiáša odmieta prijať. Situáciu však svojimi úkladmi zamotá Lady Jessica, z ktorej sa medzičasom stala reverendka Matka Fremenov.

U Harkonnenov to vrie. Rabbanovi (Dave Bautista) sa nedarí vysporiadať sa s Fremenmi, ich útoky sú čoraz intenzívnejšie a Harkonnenovci postupne strácajú kontrolu nad Arrakisom. Barón Vladimir (Stellan Skarsgård) sa preto rozhodne nasadiť do boja mladšieho a schopnejšieho synovca menom Feyd-Rautha (Austin Butler), ktorý práve oslávil plnoletosť.

Fundamentalizmus verzus zdravý rozum

Hoci sa musím priznať, že prvý diel Duny ma veľmi nezaujal, jej pokračovanie ma úprimne nadchlo. Režisér Denis Villeneuve si dal opäť záležať na spektakulárnych záberoch, ktoré posúvajú hranice súčasnej kinematografie. Väčšina príbehu sa síce odohráva na púšti, no stále je na čo sa pozerať.

Temporytmus deja je precízne vyvážený, takže sa divák ani na okamih nenudí, a neprekáža mu ani to, že film trvá dve a trištvrte hodiny. Pasáže emóciami nabitých rozhovorov odohrávajúcich sa medzi štyrmi očami sa striedajú s epickými scénami bojov či jazdami na obrovských púštnych červoch.

Záber z filmu Duna: Časť druhá.
Záber z filmu Duna: Časť druhá.
+16Záber z filmu Duna: Časť druhá.

Paul Atreides je fascinujúcim protagonistom, ktorý je spočiatku taký dokonalý, až sa tomu ťažko verí. Ak sa pozrieme na iných hrdinov veľkolepých fantasy príbehov, akými sú napríklad Harry Potter či Frodo Bublík, vidíme aj ich nedokonalosti, vnútorný zápas s vlastným egom, pochybnosti.

Paul je však vyrovnaný, a hoci ho desia vízie budúcnosti, pevne sa drží svojich zásad a presvedčenia. Práve preto si tak rýchlo získa inak nedôverčivých Fremenov, ktorí ho prijmú za svojho. Všetko sa však ešte môže zmeniť.

Dôležitým aspektom Duny je všadeprítomná symbolika a mysticizmus, ktoré celý príbeh zahaľujú do závoja tajomstva. U Fremenov je zaujímavé sledovať nielen ich spôsob života v púšti, ale aj vnútorné pomery, ktoré u nich vládnu. Autor knižnej predlohy Frank Hebert sa pri ich vzniku nechal inšpirovať beduínskou kultúrou. Južní Fremeni sú fundamentalisti, ktorí veria v príchod mesiáša, Severania sú naopak skeptickí a myslia si, že proroctvo je len spôsob, akým ich chcú ovládať veľkorody.

Tento názor zastáva aj Chani, ktorá je po celý čas akýmsi hlasom zdravého rozumu. Práve to, ako pevne si napriek všetkému stojí za svojím, z nej robí jednu z najsilnejších postáv ságy. Témy imperializmu, fašizmu, útlaku pôvodných obyvateľov a boja za slobodu, ktoré sú aj v súčasnosti stále aktuálne, sú vo filme kľúčové.

Herečka Zendaya na premiére filmu Duna: Časť...
Herečka Florence Pugh v kreácii Valentino Haute...
+18Herec Austin Butler.

Nečakané zvraty

Obsadenie druhej časti Duny dopĺňajú viaceré prominentné mená ako Anya Taylor-Joyová (Paulova nenarodená sestra), Austin Butler (Feyd-Rautha), Florence Pughová (princezná Irulan) či Christopher Walken (imperátor Shaddam IV).

Vo svojich úlohách však zažiarili úplne všetci: či už hovoríme o emotívnych výkonoch Chalameta a Zendaye, o nevyspytateľnej a trochu desivej Lady Jessice, ktorú stvárnila Rebecca Fergusonová, alebo o brutálnych, takmer až démonických Harkonnenovcoch v podaní Stellana Skarsgårda, Davea Bautistu a Austina Butlera.

Napätie narastá a v záverečných momentoch snímky vrcholí v osudovom stretnutí Paula s vrahmi jeho otca, ktoré je sprevádzané nečakanými zvratmi a vypätými situáciami. Tvorcovia si dali záležať na scenári, ktorý je prepracovaný a ponúka nám hlboký pohľad do vnútra jednotlivých postáv, ale aj na technických stránkach snímky, akými sú kamera, hudba či špeciálne efekty.

Duna: Časť druhá je celkom oprávnene označovaná ako filmová udalosť roka 2024. Denis Villeneuve nedávno uviedol, že scenár k tretiemu dielu má takmer hotový – už sa nevieme dočkať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Duna #Duna: Časť druhá